• Αναζήτηση
 • Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή ζητάει το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο

  Νέες αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην εβραϊκή κοινότητα η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Νέες αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην εβραϊκή κοινότητα η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

  Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress) Ρόναλντ Λόντερ (Ronald S. Lauder) εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

  Τον περασμένο Μάρτιο, μιλώντας στην τελετή μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λόντερ απηύθυνε έκκληση στο ελληνικό κοινοβούλιο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

  «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα» υποστηρίζει ο επικεφαλής του εβραϊκού αυτού φορέα, επισημαίνοντας ότι «οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου».

  Σύμφωνα με την αναφορά στην ιστοσελίδα του WJC, ακόμη δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να αντιτίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τονίζεται, ισχυριζόμενο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εκφράσεων μίσους.

  Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές αναφορές σε ΜΜΕ, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα απαγόρευε τη δημόσια υποκίνηση κατά ανθρώπων εξαιτίας της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνικότητάς τους ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Θα περιελάμβανε επίσης τις εκφράσεις μίσους που εκδηλώνονται στο Κοινοβούλιο.

  Επιπλέον, θα διακόπτονταν οι οικονομικές επιχορηγήσεις στα κόμματα των οποίων οι ηγέτες αρνούνται δημοσίως το Ολοκαύτωμα, παίρνουν μέρος σε ρατσιστικές επιθέσεις και χρησιμοποιούν ναζιστικούς χαιρετισμούς ή σύμβολα στο Κοινοβούλιο, όπως τονίζεται στο εν λόγω άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του World Jewish Congress.

  Τέλος, υπογραμμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2013 συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η εκτελεστική επιτροπή του ΠΕΣ, καλώντας τις «ελληνικές Αρχές να προβούν σε σοβαρές και συντεταγμένες δράσεις κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

  Να εφαρμόσουν όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους σ’ αυτόν τον τομέα και να ενώσουν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά των εχθρών της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας στα σκοτάδια του ρατσιστικού μίσους και του αντισημιτισμού».

  Τότε, τονίζεται χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του WJC, Ρόναλντ Λόντερ και ο πρόεδρος της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, είχαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά όπου αναφέρθηκαν στον κίνδυνο που θέτει η ακροδεξιά και το αντισημιτικό κίνημα της Χρυσής Αυγής.

  Το WJC, όπως σημειώνεται, είναι διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί εβραϊκές κοινότητες σε 100 χώρες.

  Στο μεταξύ, αρκετά είναι τα σημερινά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ για το πολύκροτο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές έγιναν αναφορές για την «επικίνδυνη δράση» της Χρυσής Αυγής.

  «Το θέμα της αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα προκάλεσε χθες ρήγμα εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρά τις αντιρρήσεις του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα στη «Νιου Γιορκ Τάιμς».

  Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση διεκόπησαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμειναν να τεθεί άμεσα προς ψήφιση το εν λόγω σχέδιο νόμου, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που υποστήριζε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν απαιτείτο τροποποίηση.

  Σύμφωνα με την ανταπόκριση, το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για την πρόκληση ρατσιστικών επιθέσεων, στοχεύει επίσης στην άμβλυνση της αυξανόμενης επιρροής της Χρυσής Αυγής, η οποία κατατάσσεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις για το δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης, τονίζεται χαρακτηριστικά, κατηγορούν τους συντηρητικούς ότι εναντιώνονται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αρχικώς υποστήριζαν, λόγω της διστακτικότητάς τους να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή και επειδή εκπρόσωποι της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων αντιτίθενται σ’ αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

  Τέλος, αναφέρεται ότι η Επίτροπος της ΕΕ για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα, εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και την αυξανόμενη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι προσβλέπει στην ψήφιση του νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τα υποσχεθέντα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

  Στο ίδιο θέμα αναφέρονται αρκετά έντυπα. Σε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» γίνεται αναφορά και στο θέμα της οπλοφορίας πολιτικών. «Πριν από έναν χρόνο, οι απειλές για την ελληνική Βουλή προέρχονταν από εξοργισμένους διαδηλωτές που πετούσαν μολότοφ στο κτίριο, ενώ σήμερα η αστυνομία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, λόγω του ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί προσέρχονται οπλισμένοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Όπως δήλωσε στην εφημερίδα κοινοβουλευτικός αξιωματούχος πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αύξηση στα μέτρα ασφαλείας που έχουμε δει από την εποχή των βίαιων διαδηλώσεων έξω από τη Βουλή. Αυτή τη φορά, η απειλή έρχεται από το εσωτερικό».

  Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο επεισόδιο της 20ης Μαΐου, όταν φρουροί της Βουλής παρατήρησαν βουλευτή να φέρει όπλο και «καθώς ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι μέλος της υπερεθνικιστικής Χρυσής Αυγής, ορισμένοι ανησυχούν για βαθιά ιδεολογικά ρήγματα που μπορεί να μετατραπούν σε πολιτική βία».

  Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή και των φρουρών ασφαλείας του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ενώ τονίζεται ότι η Χρυσή Αυγή δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
  ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Κοινωνία