Με αρκετή ταχύτητα, όντως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσιοποίησε τα στοιχεία των πωλήσεων Φαρμάκων για τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με αυτά, η συνολική ετήσια κατανάλωση μειώθηκε, έναντι του 2011, κατά -11,71% ήτοι 792 εκ. Ευρώ επί έλαττον.
Από την άλλη, οι αναφερόμενες στα νοσοκομεία πωλήσεις, αυξήθηκαν κατά 161 εκ, μολονότι σε όγκο περιορίσθηκαν κατά -6,45%. Για το τελικό αποτέλεσμα, ευθύνεται η μεταβολή της μέσης αξίας ανά συσκευασία κατά 18,23%. Σημειώστε πως, στο διάστημα του 2012, υπήρξαν δύο διαδοχικά Δελτία Τιμών Φαρμάκων, με μειώσεις τιμών σε αρκετά σκευάσματα. Παράλληλα, για μια σειρά άλλων, με διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας με βάση την «Δραστική Ουσία» για φάρμακα μεγάλης κίνησης, επιτεύχθηκαν πολύ καλύτερες τιμές.
Για τις πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε αξία κατά -17,13%, με οριακή θετική μεταβολή σε όγκο (1,10%). Η αντίστοιχη μείωση της μέσης τιμής ήταν -18,03%. Προφανώς, το εν λόγω θετικό αποτέλεσμα ήταν συνδυασμός της υποκατάστασης πρωτοτύπων(on/off patent) με γενόσημα (generics) φάρμακα, πολλά εκ των οποίων εγχώριας παραγωγής, συμβάλλοντας στην απασχόληση χιλιάδων επιστημόνων και λοιπών εργαζομένων στην έρευνα, την παραγωγή, την προώθηση και τις πωλήσεις.
Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν; Οι όποιες υποψίες ενδέχεται να οφείλονται, είτε σε λάθος μέθοδο μέτρησης είτε σε λανθασμένα στοιχεία ή και σε υπερβολική αποθεματοποίηση φαρμάκων που επιβαρύνουν τις συνολικές οφειλές προς τους προμηθευτές. Για την ιστορία, αναφέρουμε πως τον Αύγουστο του 2012, μήνα κατά τον οποίο κατά κανόνα οι φαρμακαποθήκες περιστέλλουν την λειτουργία τους λόγω θερινών αδειών, οι συνολικές νοσοκομειακές πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2011 κατά 50%. Μήπως από κάπου εκεί πρέπει να ξεκινήσει ένας διαχειριστικός από μηδενική βάση έλεγχος;
Ακόμη, το κόστος φαρμάκων για τα νοσοκομεία, αναφερόμενοι στο 2011, εμφανίζεται να είναι της τάξεως των 830 εκ. ενώ, οι πωλήσεις που αναφέρει ο Ε.Ο.Φ. φέρονται ως 1,2 δις. Μήπως μπορεί κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια;