Σε περιόδους τόσο ρευστές όπως αυτή που βιώνουµε, οι σταθερές αξίες λειτουργούν ανακουφιστικά. Οταν µάλιστα συνδέονται µε το φαγητό, που εκ φύσεως µπορεί να παρηγορήσει την ταραγµένη ψυχή και να απαλύνει τις οδύνες του βίου, τότε το αποτέλεσµα της δράσης τους µπορεί να είναι ακόµη και θεραπευτικό!
Μια τέτοια σταθερή αξία είναι το εστιατόριο Fatsio στο 5 της οδού Ευφρονίου στο Παγκράτι. Μην αφήσετε το όνοµά του να σας παρασύρει: ακούγεται ιταλικό, αλλά στο Fatsio δεν θα φάτε πίτσα! Θα απολαύσετε καλή ελληνική κουζίνα µε ελαφρύ άρωµα Ανατολής.
Βλέπετε, η οικογένεια Φάτσιου έλκει την καταγωγή από την Πόλη. Δύο εστιατόρια, ένα στο κέντρο της και ένα στα Πριγκιπονήσια, διατηρούσε η οικογένεια από τη δεκαετία του 1940. Και σήµερα θα βρείτε στην Πόλη εστιατόριο µε το ίδιο όνοµα αλλά χωρίς τους ιδιοκτήτες του. Ο Κωνσταντίνος Φάτσιος άφησε την Πόλη το 1969 για να εγκατασταθεί στην Αθήνα και να δηµιουργήσει ένα εστιατόριο που για σχεδόν πέντε δεκαετίες αποτελεί το µεσηµεριανό καταφύγιο µιας πιστής πελατείας.
Μαζί µε τους παραδοσιακούς αστούς της ευρύτερης περιοχής που τρώνε το µεσηµεριανό τους (πάντα στο Fatsio και πάντα την ίδια ώρα), εδώ θα συναντήσετε του επιστήµονες του γειτονικού Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών (που θα φέρουν τον επισκέπτη από την αλλοδαπή για να του συστήσουν την ελληνική κουζίνα µε τη βεβαιότητα ότι θα βγουν ασπροπρόσωποι), καλλιτέχνες (όταν αναζητούν τη διακριτικότητα), οικογένειες (µε µαµάδες που δεν θα τάιζαν τα βλαστάρια τους πουθενά αλλού!).
Αναρωτιέστε ποιο είναι το µυστικό της επιτυχίας του; Συχνάζω στο Fatsio από τη δεκαετία του ‘80 (µε τα διαλείµµατα των ταξιδιών µου) και νοµίζω ότι ύστερα απ’ όλα αυτά τα χρόνια έχω ανακαλύψει την απάντηση, και είναι πολύ απλή: Πρόκειται για ένα εστιατόριο που είναι πιστό στον εαυτό του και στις αρχές του. Ξεκίνησε και παραµένει µια οικογενειακή επιχείρηση που δεν υπέκυψε ποτέ στο δέλεαρ του εύκολου κέρδους. Ο Κωνσταντίνος Φάτσιος παρέδωσε τη σκυτάλη στον γιο του τον Γιώργο, ο οποίος µαγειρεύει προσωπικά όλα τα φαγητά του µενού. Η ευγενική φωνή που θα απαντήσει στο τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση ή να παραγγείλετε στο σπίτι ανήκει στη σύζυγό του, τη Λούλα. Και στη σάλα, µε την ατµόσφαιρα που παραπέµπει σε άλλες, πιο ροµαντικές εποχές, θα εξυπηρετηθείτε από τον απαράµιλλης ευγένειας και διακριτικότητας γιο τους, τον Κώστα.
Οσο για το φαγητό, τι να πει κανείς; Αν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνετε, δοκιµάστε το µοσχαράκι τυλιγµένο σε µελιτζάνα και το ρυζόγαλο (ψηµένο στον φούρνο) για επιδόρπιο. Το ψάρι του είναι πάντοτε άψογο, όπως και τα σουτζουκάκια.
Το ίδιο άψογα και ορισµένα φαγητά που τείνουµε να ξεχνούµε, όπως τα φασόλια πιάζ ή άλλες νηστίσιµες λιχουδιές όταν το καλεί η ηµέρα. Ο µπακαλιάρος σκορδαλιά την Κυριακή των Βαΐων θα σας θυµίσει πόσο ωραίο είναι αυτό το ψάρι που κακοποιείται συχνότατα από πολλά µεζεδοπωλεία (ίσως χρειαστεί να κρατήσετε τον µπακαλιάρο από την προηγούµενη ή νωρίς το πρωί για να είστε σίγουροι ότι θα τον έχετε). Οι σαλάτες του φρεσκότατες και τα βραστά λαχανικά του πάντα ζωντανά. Τέλος, ακόµη και αν κάνετε δίαιτα αφήστε χώρο για γλυκό. Απ’ όλο το µενού, τα γλυκά του Fatsio είναι εκείνα που παραπέµπουν περισσότερο στην Ανατολή.
Εν ολίγοις, αν έχετε επιθυµήσει αληθινό σπιτικό φαγητό, σερβιρισµένο σε ένα διακριτικό και πολιτισµένο περιβάλλον και σε λογικές τιµές, περάστε ένα µεσηµέρι από το Fatsio. (Δεν ανοίγει τα βράδια. Είναι και αυτό µια απόφαση που συνάδει προς τη φιλοσοφία του οικογενειακού
εστιατορίου.)