«Θα είναι δύσκολο, αλλά η στιγμή είναι τώρα. Θρηνούμε τόσα πολλά παιδιά»… Με τα φλας των φωτογράφων στραμμένα επάνω της η πρώην γερουσιαστής Γκάμπριελ Γκίφορντς, θύμα απόπειρας δολοφονίας το 2011, απηύθυνε σε συναισθηματικό φορτισμένο τόνο έκκληση προς τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να λάβουν άμεση και αποφασιστική δράση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

«Πρέπει να δράσετε. Να είστε τολμηροί. Να είστε θαρραλέοι. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν σε εσάς» είπε η Γκίφορντς στην πρώτη ακρόαση της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με την ένοπλη βία μετά την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ.

Στον απόηχο της τραγωδίας που «πάγωσε» τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ανώτατα στελέχη των Δημοκρατικών έχουν καλέσει το Κογκρέσο να υιοθετήσει το μεγαλύτερο πακέτο περιορισμού και ελέγχου των όπλων εδώ και δεκαετίες.

Η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ευρείες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς όπλων στρατιωτικού τύπου -όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης στο Κονέκτικατ σκοτώνοντας 20 παιδιά και έξι γυναίκες.

«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική συζήτηση για τα παιδιά μας, για τις κοινότητές μας, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους» δήλωσε η Γκίφορντς και συνέχισε: «Το να μιλώ είναι δύσκολο. Αλλά πρέπει να πω κάτι σημαντικό. Η βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τόσα πολλά παιδιά πεθαίνουν. Τόσα πολλά. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Θα είναι δύσκολο, αλλά η στιγμή είναι τώρα».

Η πρώην γερουσιαστής, που αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία της, δεν δέχθηκε ερωτήσεις από την Επιτροπή.

Καταθέτοντας είχε στο πλευρό της τον σύζυγό της, τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Μαρκ Κέλι, ο οποίος μίλησε επίσης στη Γερουσία. Πρόσφατα ίδρυσαν από κοινού την ομάδα «Αμερικανοί για Υπεύθυνες Λύσεις», στόχος της οποίας είναι η καταπολέμηση της ένοπλης βίας.

Μετά τη σφαγή του Νιούταουν η Γκίφορντς και ο σύζυγός της επισκέφθηκαν την πόλη και συναντήθηκαν με επιζήσαντες και με συγγενείς των θυμάτων.

Η Γκίφορντς τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι το 2011 όταν ένας ένοπλος επιχείρησε να την δολοφονήσει ανοίγοντας πυρ μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο στην Αριζόνα. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν στην επίθεση.