Την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων και υπηρεσιών που θα ασχολούνται με περιστατικά ρατσιστικής βίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος.
Επίσης από τη Δευτέρα έχει ενεργοποιηθεί ο 5ψήφιος αριθμός 11414 όπου μπορούν να γίνονται καταγγελίες σχετικά με επιθέσεις που έχουν δεχθεί μετανάστες.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η καταγγελία μπορεί να είναι ανώνυμη ή από τρίτο πρόσωπο και όχι αυτό που έπεσε θύμα και στη συνέχεια θα διερευνηθεί. Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζεται η ανωνυμία του καταγγέλλοντος. Επίσης η καταγγελία ή μήνυση μπορεί να γίνει και απευθείας στις υπηρεσίες που έχουν συσταθεί.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών, όπως σημείωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο μετανάστης που έχει πέσει θύμα επίθεσης θα πρέπει να εξεταστεί από ιατροδικαστή.
Πάντως, ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου κάθε φορά περιστατικού, εάν προκύπτει ότι το θύμα δεν έχει άδεια παραμονής ή εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος παράνομος μετανάστης και θα ακολουθείται η διαδικασία κράτησης και απέλασης του.
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγιαννόπουλος «δεν θα δίδεται μια μορφής ασυλία» σε όσους λαθρομετανάστες καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, γιατί θα προχωρούν όλοι σε τέτοιες αναφορές, επιδιώκοντας βασικά να αποκτήσουν άδεια παραμονής.
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος επεσήμανε, πάντως, ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί «οργανωμένα, συστηματικά, αποφασιστικά και άμεσα», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να μην μακροημερεύσουν οι υπηρεσίες που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, καθώς το τέλος της λειτουργίας τους θα σημαίνει την εξάλειψη των φαινομένων ρατσιστικής βίας.
Oπως είπε «οι ελάχιστοι που πρεσβεύουν αυτές τις συμπεριφορές, δεν έχουν θέση μεταξύ μας και θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., εφόσον από την διερεύνηση μιας υπόθεσης προκύπτει πως υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα θα ζητείται η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των εμπλεκομένων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να καταγγελθούν ενδεχομένως και άλλες επιθέσεις από θύματα που θα τους αναγνωρίσουν.
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν το πρόσφατο έγκλημα στα Πετράλωνα με θύμα τον νεαρό υπήκοο Πακιστάν έχει ρατσιστικό υπόβαθρο, λέγοντας πως η υπόθεση είναι ακόμα υπό διερεύνηση και δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή κίνητρα των δραστών.
Τις νέες υπηρεσίες στελεχώνουν περίπου 200 αστυνομικοί ωστόσο ερωτηθείς σχετικά ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ απάντησε πως «η εξειδικευμένη εκπαίδευση τους πάνω στο αντικείμενο γίνεται σταδιακά».