Κοινό προσκλητήριο προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και προς τη κοινωνία για να υπάρξει μέτωπο κατά της βίας και της τρομοκρατίας απηύθυναν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κκ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι από τα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας αλλά και παό την απειλούμενη αποσταθεροποίηση της χώρας σε ένα διάστημα που είναι κρίσιμο για την βελτίωση της οικονομίας και για την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα διότι είναι αναγκαία για να προχωρήσει ομαλά το σχέδιο για τη ανάκαμψη της χώρας και υπογράμμισε ότι η επανάληψη τρομοκρατικών φαινομένων δημιουργεί αρνητικό κλίμα και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στην έλευση ξένων επενδυτών. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στο θέμα ήταν το γεγονός ότι στη σύσκεψη εκλήθη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας.
«Η αντίδραση της κοινωνίας, που πρέπει να είναι ομόθυμη και απόλυτη, απέναντι στα φαινόμενα βίας. Κάθε μορφής βίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά το πέρας της σύσκεψης. «Η τρομοκρατική βία», πρόσθεσε, «είναι η πρώτη μορφή, αλλά έχουμε και τη ρατσιστική ξενοφοβική βία, έχουμε το φλερτ με τη βία. Την αμήχανη φιλική αντιμετώπιση, το φλερτ. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που πρέπει να το ξεπεράσουμε, γι’ αυτό πέρα από την απόλυτη ταύτιση των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση συνεννόησης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του κ. Κουβέλη. «Για τη βία πρέπει σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις να σηκώσουν ένα οχυρό απέναντι σε αυτούς που υπονομεύουν την ομαλότητα και επιτίθενται στην κοινωνία».

Νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα
Εκτός από το θέμα της βίας, οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν να αποσυρθεί η τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη και να κατατεθεί αργότερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Επίσης, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο έχει εκφράσει αντιρρήσεις η ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε η ένταξή του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο διαχωρισμός του σε καλή και κακή τράπεζα και να μην προχωρήσει καμία πώληση για τους επόμενους τρεις μήνες.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, με προκαθορισμένη ατζέντα, καθώς υπάρχουν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Στη νέα αυτή σύσκεψη θα συζητηθεί η επανακατάθεση της τροπολογίας του ΠαΣοΚ για τις ευπαθείς ομάδες, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, όπως π.χ. η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τα ναυπηγεία.
Τρεις κάλπες στη Βουλή
Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και για το φλέγον πολιτικά ζήτημα της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ και κυρίως για την κρίσιμη συνεδρίαση και ψηφοφορία της Πέμπτης για τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και όλες οι πλευρές αρνούνται ότι συζητήθηκε, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι στην ψηφοφορία θα υπάρξουν τελικά τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων και όχι τέσσερις.
Παρά τη συμφωνία που λέγεται ότι επήλθε στο πρωθυπουργικό γραφείο, τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης, αρνήθηκαν στις δημόσιες δηλώσεις τους, ότι συζήτησαν το θέμα και ανέφεραν ότι αυτό θα το αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η Ολομέλεια της Βουλής.
Λόγω της έντασης που προμηνύεται κατά τη συζήτηση, και επειδή πρέπει να διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή και να υποστηριχθεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ που αναμένεται να δεχθεί επίθεση από την αντιπολίτευση, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί σκληρή γραμμή και από τους τρεις εταίρους.
Η επιθετική διάθεση των κυβερνητικών εταίρων, που δεν θα αφήσουν αναπάντητες τις προκλήσεις που αναμένονται από την αντιπολίτευση και ειδικά από το ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε και από τη δημόσια αναφορά του κ. Βενιζέλου. «Έχω πει πολλές φορές ότι εδώ υπήρξε μία ωμή πολιτική σκευωρία, η οποία είχε και ορισμένους συνεργάτες, αλλά κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχουν την ευθύνη για τη σκευωρία αυτή. Και την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή. Αλλά νομίζω ότι τα γεγονότα έχουν μιλήσει, γιατί η αλήθεια έχει μια δυναμική που εκδικείται. Όπως έχουμε πει ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά τελικώς αγαπάει πιο πολύ τον νοικοκύρη», δήλωσε.