Δια γυμνού οφθαλμού διακρίνεται πλέον ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πολιτικό πανικό, αλλά και αναζήτηση διαφορετικής πολιτικής. Αυτό συμβαίνει γιατί έρχεται πλέον η ώρα η κρίση να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Μπορεί τα προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία να παραμείνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να ενταθούν, όμως παρά τα στραβά της πορείας φαίνεται ότι οι πολίτες την αποδέχονται. Λογικό είναι κάποια στιγμή να στρώσουν τα πράγματα και να μην υπάρχουν πρόσθετα ακραία μέτρα κατά της κοινωνίας.

Σ’ αυτό που πρέπει να επικεντρωθεί ο κ. Τσίπρας είναι στην κατ’ ουσία επίλυση των προβλημάτων και όχι γενικότερα στις πηγές της κρίσης. Μεγάλο λάθος του κ. Τσιπρα η επίσκεψη του στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών. Πρώτα απ’ όλα φαίνεται ότι αποδέχεται ως συνομιλητή την Γερμανία που είναι ο κύριος υπεύθυνος της όλης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και φάνηκε σαν να πηγαίνει να παρακαλά την Γερμανική κυβέρνηση για πιο ήπια πολιτική. Εκτός των άλλων η Γερμανική κυβέρνηση έχει κοινή πορεία με την συγκυβέρνηση και αποποιείται τις θέσεις για κατάργηση του Μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας δεν επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον αρχηγό ενός κράτους, αλλά τον κύριο εμπνευστή της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας. Το γράφαμε εδώ και καιρό ότι ο ΣυΡιζΑ με την πολιτική που ακολουθεί θα βρεθεί σε ιδεολογικό κενό. Στηρίχθηκε στο αδιέξοδο του Μνημονίου. Μπορεί μεν οι δυσκολίες να είναι ανυπέρβλητες, όμως ο ΣυΡιζΑ οφείλει να δώσει νέα πολιτική πρόταση που θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Αυτό αποτυπώνεται και με τις δημοσκοπήσεις.

Φαίνεται όμως και στην γενικότερη ρητορική ότι δεν υπάρχει συνοχή, αφού οι δηλώσεις στελεχών του ΣυΡιζΑ πως δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν δημιούργησαν άσχημες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Αν στις δημοσκοπήσεις σταθεροποιηθεί η δεύτερη θέση για το ΣυΡιζΑ, τότε αυτό πιθανώς να είναι και μόνιμο και να μην μπορέσει άμεσα ο ΣυΡιζΑ να γίνει πρώτο κόμμα. Η πολιτική ωριμότητα και η σύνεση πρέπει να είναι οι στόχοι για το κόμμα της Κουμουνδούρου. Όσο όμως υπάρχουν φωνές που έρχονται σε αντίθεση με αυτό που προτάσσει ο κόσμος, τότε θα βρίσκεται σε δεύτερη και δυσμενή θέση.