Ας αρχίσουμε σήμερα με ένα ερώτημα που όλο και περισσότερο ακούγεται (χωρίς όμως απάντηση) στους διαδρόμους της Βουλής, από βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση: Αλήθεια, εκείνος ο βουλευτής, ο οποίος σημειωτέον «το παίζει» και πολύ… αντιμνημονιακός, έφερε πίσω στην Ελλάδα τα χρήματα που του βρήκανε σε ελβετική τράπεζα; Διότι όταν τον εντόπισαν με λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα, διερρήγνυε τα ιμάτιά του (και μάλιστα στην ολομέλεια της Βουλής), ότι τον λογαριασμό τον είχε ανοίξει για τα παιδιά του και ότι θα έφερνε πίσω τα λεφτά πάραυτα σε ελληνικές τράπεζες. Το έκανε; Τι λέει το κόμμα του γι΄ αυτό;
***
Θεωρώντας πλέον βέβαιο οι του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καλπάσουν στις εκλογές και θα σχηματίσουν κυβέρνηση, άρχισαν από τώρα να συμπεριφέρονται ως ένα συνηθισμένο αστικό κυβερνητικό κόμμα. Εκλεισαν συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, τον άνθρωπο που έως τώρα κατέκριναν για την επιμονή του στην αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου, προφανώς θέλοντας να συζητήσουν με τον Γερμανό το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. Από τώρα, είπαν πολλοί βουλευτές στη Βουλή, οι του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να συμπεριφέρονται ωσάν να είναι στην κυβέρνηση. Λες και ο κ. Σόιμπλε είναι άνθρωπος που ξεχνάει εύκολα ή αλλάζει αμέσως ιδέες ανάλογα με ποιον συνομιλητή έχει.
***
Πάντως οι του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν να διαρρεύσει ότι η συνάντηση του κ. Αλ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε είχε κανονιστεί πριν από τα Χριστούγεννα σε συνεννόηση με το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας (Die Linke). Διαρρέουν όμως και κάτι άλλο. Οτι είθισται τα κόμματα να μη γνωστοποιούν αυτές τις συναντήσεις πριν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το πράξουν, όπως έγινε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη Βραζιλία και στην Αργεντινή. Γι΄ αυτό σας λέω ότι νομίζουν ότι έγιναν ήδη κυβέρνηση.
***
Οσο παράξενο κι αν φαίνεται εκείνο το περιβόητο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ που ο κ. Ευ. Βενιζέλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και ο Πρωθυπουργός στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο και αυτός με τη σειρά στους οικονομικούς εισαγγελείς, βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Πόθεν Εσχες.
***
Είναι το ίδιο στικάκι με το οποίο έγινε η αντιπαράθεση με το νέο CD που έδωσαν οι Γάλλοι και από το οποίο διαπιστώθηκε (από τους οικονομικούς εισαγγελείς) ότι «διαγράφηκαν» τρία ονόματα συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου. Μου είπαν μάλιστα, ότι το στικάκι αυτό (που το αποκαλούν και… «ορίτζιναλ αλλοιωμένο») αποτελεί πλέον μέρος της δικογραφίας για την επερχόμενη προκαταρκτική επιτροπή. Τα άλλα στικάκια που εμφανίσθηκαν ή πιθανόν να εμφανισθούν θεωρούνται πλέον a priori… άκυρα!
***
Ανοιξε την Παρασκευή το μεσημέρι «περπατησιά» στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Εμφανίσθηκε εύχαρις στους διαδρόμους της Βουλής και ρωτούσε μάλιστα και πού είναι το… κυλικείο. Να σημειώσω ότι έκανε αρκετή ώρα να πάει έως το καφενείο της Βουλής αφού οι πάντες τον σταματούσαν, άλλοι του έδιναν συγχαρητήρια, άλλοι του έκαναν κάποιες ερωτήσεις ή του έδιναν κάποια αιτήματα. Πάντοτε ευγενικός ο υπουργός Οικονομικών, την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου μιλούσε με όλους. Σε κάποια στιγμή ακούστηκε να λέει σε βουλευτές: «Νομίζετε ότι δεν ήξερα τι λούκι θα έμπαινα, όταν ανέλαβα υπουργός Οικονομικών; Αλλά δεν φοβάμαι τίποτα…». «Το γνώριζες, το γνώριζες» του είπαν ορισμένοι βουλευτές.

***
Στη Βουλή έκανε την Παρασκευή την εμφάνισή του και ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος. Τον εντόπισα στους διαδρόμους να έχει συνομιλία στα όρθια με τον κ. Παν. Λαφαζάνη, αλλά πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και ο κάθε ένας κάτι είχε να πει για την κόρη του, την «εισαγγελέα της Βουλής», όπως τη χαρακτήριζαν κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.
***
Αρχισαν στον ακραίο εθνικιστικό χώρο, οι γκρίνιες και τα παράπονα, ίσως επειδή βλέπουν στις δημοσκοπήσεις είτε να μένουν στάσιμοι είτε να έχουν πτώση. Και η γκρίνια φέρνει μηνύσεις και αγωγές. Αφού ένα από τα πρώην μέλη (και μάλιστα ιδρυτικά, ο οποίος είναι γνωστότερος με… ψευδώνυμο) της Χρυσής Αυγής, μήνυσε καταθέτοντας παράλληλα και αγωγή, όπως με πληροφόρησαν δύο πρωτοκλασάτα στελέχη, επειδή θεώρησε ότι τον έθιξαν όταν είπαν από τηλεοράσεως ότι έμεινε για λίγους μήνες στη φυλακή επειδή συνεργάσθηκε με την Αστυνομία…
***

Τι ήθελε να αναφέρει στη Βουλή τη φράση «βία και νοθεία» ο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Λαφαζάνης με αφορμή τη μη ανανέωση της σύμβασης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών; Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τα πήρε στο κρανίο και ζήτησε αμέσως τον λόγο: «Να σας πω εγώ τι καταλαβαίνω με το βία και νοθεία» είπε, αφού προηγουμένως χαρακτήρισε ως «απονιά» αυτά που συνέβησαν με τις καθαρίστριες.
***
Και με αυστηρό ύφος η κυρία Μπακογιάννη προσδιόρισε ως «βία και νοθεία» τους νεκρούς της Marfin, τα γκαζάκια στα σπίτια δημοσιογράφων, τους καθηγητές που δεν μπορούν να μπουν στην ΑΣΟΕΕ, τον Αιγύπτιο που μαχαίρωσαν και δεν μπόρεσε να πάει στο νοσοκομείο επειδή είναι Αιγύπτιος και μετανάστης και κατέληξε: «Αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στο περιεχόμενο των λόγων μας δεν θα καταφέρουμε τον στόχο μας που είναι η ανόρθωση της χώρας». Οι του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, δεν απάντησαν.
***
Σας έχω νέα από τους διαγραμμένους του κ. Π. Καμμένου,ανάμεσα στους οποίους και οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος και Χρ. Ζώης. Οχι, δεν πρόκειται σ΄αυτή τη φάση να προχωρήσουν στην ίδρυση κόμματος ή πολιτικού σχηματισμού («δεν είναι καιρός για τέτοια», λένε στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους, τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ βρίσκονται σε άνοδο), αλλά ιδρύουν πολιτικό… think tank. Οχι όποιο όποιο, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Ενα σοβαρό οργανωμένο σύστημα δεξαμενής σκέψεων και προτάσεων, αλλά και εδώ είναι προσεκτικοί. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έψαξαν και βρήκαν ότι παρόμοιο σύστημα είχε δημιουργήσει και ο κ. Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν πρόεδρος του ΠαΣοΚ: «Και οι πάντες γνωρίζουν τι καταστροφικές ιδέες και προτάσεις έφεραν οι σύμβουλοί του», έλεγαν.
***
Δεν γνωρίζω εάν πρόκειται για μοντάζ (είναι πολύ πιθανό γιατί μου είναι δύσκολο να το πιστέψω) αλλά τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Διαμαντόπουλου (αυτός, όπως θυμάστε, που έχει αυτοπροσδιοριστεί ως «αναρχικός»), περίπου ντυμένος ως… σούπερμαν στη δημοφιλή παραδοσιακή εκδήλωση Ραγκουτσάρια στο Αργος Ορεστικού, την ημέρα των Θεοφανίων.