Ι. Στουρνάρας: «Θα πεινούσε ο κόσμος αν δεν παίρναμε τη δόση»

«Το κόστος αν δεν πάρουμε την δόση θα ήταν άπειρο. Ο κόσμος θα πεινούσε. Το κόστος της μη δόσης είναι τεράστιο», τόνισε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως «το μνημόνιο είτε μας αρέσει είτε όχι είναι όρος για να επιβιώσουμε».

«Το κόστος αν δεν πάρουμε την δόση θα ήταν άπειρο. Ο κόσμος θα πεινούσε. Το κόστος της μη δόσης είναι τεράστιο», τόνισε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως «το μνημόνιο είτε μας αρέσει είτε όχι είναι όρος για να επιβιώσουμε».

«Θεωρείτε ότι μπλοφάρουν οι ευρωπαίοι όταν λένε πάρτε τα μέτρα για να πάρετε τα λεφτά;», διερωτήθηκε ο υπουργός ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε σειρά ΔΕΚΟ.

«Ο χρόνος τρέχει. Αν θέλουμε να πάρουμε την δόση πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως «υπάρχουν υπόλοιπα από το προηγούμενο πρόγραμμα που πρέπει να ψηφιστούν» και ότι «μας τα ζητούν ως προαπαιτούμενα». «Πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε επαρκή χρόνο», επανέλαβε με έμφαση.

Σημειώνεται ότι η ΔΗΜΑΡ προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση. Όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη «η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίζει το άρθρο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και δημόσιας ωφέλειας».

Όπως εξήγησε «οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνδέονται με την ανάπτυξη του τόπου και όχι μόνο με εισπρακτικούς λόγους». Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από την πλευρά του ΠαΣοΚ με τον κ. Π. Κουκουλόπουλο να ζητεί να υπάρξει προσθήκη (το έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση για να ψηφίσει το κόμμα του το άρθρο) ώστε η Βουλή στην αρχή και το τέλος πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να ενημερώνεται –γιατί όχι και να εγκρίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία, η οποία «δεν προσθέτει χρόνο, αλλά θωρακίζει από άποψη διαφάνειας την όλη διαδικασία», όπως διευκρίνισε.

Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «είναι λάθος να συζητείται κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά». «Θα είχαμε λιγότερο χρέος αν έτρεχαν οι αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε.
Δεν θα κόβαμε τώρα μισθούς και συντάξεις
», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ενημέρωση θα γίνεται αλλά να ζητάμε από την Βουλή να εγκρίνει θα ήταν τεράστιο λάθος». «Αυτό που ζητούμε είναι να επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις, όμως αν προχωρήσουμε στην προσθήκη που ζητά το ΠαΣοΚ αυτό το προαπαιτούμενο καταργείται. Πρέπει να διευκολύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να άρουμε το παλιό καθεστώς», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk