Πέντε χρόνια ζωής έμειναν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών επιστημών κ. Χοσέ Μαρία Γκαί ντε Λεμπάν. Στην ετήσια έκθεσή του για το ποδόσφαιρο, ο καταλανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι το ισπανικό πρωτάθλημα δεν έχει μέλλον για δύο λόγους. Πρώτον επειδή η οικονομική κρίση θα αφήσει τα σημάδια της και στο ποδόσφαιρο και δεύτερον διότι οι 15 από τις 20 ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν ενώ είναι υπερχρεωμένες δεν λαμβάνουν μέτρα εξυγίανσης.
«Το ισπανικό ποδόσφαιρο πεθαίνει. Του έχουν απομείνει μόνο πέντε χρόνια ζωής» υποστηρίζει ο κ. Λεμπάν καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει μέλλον». Χειρότερη διαπίστωση για το ποδόσφαιρο μιας χώρας η οποία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ζήσει ξεχωριστά από την οικονομία της χώρας η οποία ήδη πνέει τα λοίσθια. Χρήματα για να πληρωθούν οι παίκτες δεν υπάρχουν. Τα χρέη των ομάδων είναι τεράστια και τα βάρη από τους απλήρωτους φόρους ασήκωτα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα τα έσοδα των οποίων αγγίζουν ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ, ο κ. Λεμπάν αναφέρει ότι άλλες τρεις ομάδες έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν. Η Βαλένθια με έσοδα 119 εκατ. ευρώ, η Ατλέτικο Μαδρίτης (99,9) και η Σεβίλλη (82,9). Σύμφωνα με την έκθεση του Καταλανού οικονομολόγου την αγωνιστική περίοδο 2010 – 2011 τα έσοδα της Πριμέρα Ντιβισιόν ανήλθαν σε 1.669 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 1.830 εκατ. ευρώ, με τις μέσες ετήσιες αποδοχές των ποδοσφαιριστών να φτάνουν τις 600.000 ευρώ.
Αναζητώντας λύσεις για τη σωτηρία της Πριμέρα Ντιβισιόν ο κ. Λεμπάν μελέτησε επίσης την οικονομική κατάσταση των πρωταθλημάτων της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας που συγκροτούν μαζί με την Ισπανία την κορυφαία ευρωπαϊκή πεντάδα. «Το μοντέλο της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ οικονομικά βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και μπορεί να σωθεί μόνο αν εφαρμόσει τη μέθοδο Αμπράμοβιτς ο οποίος καλύπτει τα ελλείμματα της Τσέλσι με έσοδα από άλλες επιχειρήσεις του ομίλου του. Από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα καλές πιθανότητες επιβίωσης έχει η γερμανική Μπουντεσλίγκα η οποία έχει πολύ καλά γήπεδα και οι ομάδες της ακολουθούν υπεύθυνη πολιτική στο θέμα των εξόδων» υπογραμμίζει ο κ. Λεμπάν.
Σύμφωνα με την έκθεση του Καταλανού οικονομολόγου τον Μάρτιο του 2012 ο υπουργός αθλητισμού της ισπανικής Κυβέρνησης κ. Μιγκέλ Καρδενάλ με επίσημο έγγραφο προς την ποδοσφαιρική Λίγκα προειδοποιούσε ότι τα χρέη μεταξύ των ομάδων και οι οφειλές προς το κράτος ανήλθαν σε 752 εκατ. ευρώ και συνιστούσε τη λήψη μέτρων για τη μείωσή τους. Μετά το Euro 2012 το οποίο κατέκτησε η εθνική Ισπανίας, ο κ. Καρδενάλ επανήλθε απειλώντας ότι οι ομάδες που δεν θα ρυθμίσουν τα χρέη τους έως τις 31 Ιουλίου θα βρεθούν στη Β΄ Εθνική κατηγορία.
Μόνο η Μάλαγα την οποία εγκατέλειψε ο άραβας σείχης κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση πουλώντας τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της μεταξύ των οποίων και ο Καθόρλα που κατέληξε στην αγγλική Αρσεναλ. Οι υπόλοιπες ομάδες έκαναν ότι δεν άκουσαν, μεταξύ των οποίων η Ατλέτικο Μαδρίτης με χρέος 120 εκατ. ευρώ η οποία ετοιμάζεται να πουλήσει τον Ιανουάριο τον Φαλκάο στην Τσέλσι έναντι 60 εκατ. ευρώ και η Ντεπορτίβο η οποία χρωστάει πάνω από 50 εκατ. ευρώ και από το 2006 δεν καταθέτει οικονομικό απολογισμό.
Πάντως ο κ. Καρδενάλ ούτε που διανοήθηκε να δώσει αυξημένη επιχορήγηση στην Πριμέρα Ντιβισιόν απαιτώντας να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα, προκειμένου να βολευτούν σε αυτό η ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας ή των περιφερειών στις οποίες το κόμμα του υπέστη εκλογική ήττα.