Σε μία απροσδόκητη απόφαση κατέληξε η πολύωρη νυχτερινή συνεδρίαση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε – μικρή έστω – μείωση του φόρου εισοδήματος για τα χαμηλά κλιμάκια, μεταξύ των πολλών μέτρων για ενίσχυση εσόδων και μείωση δαπανών.

Το «δώρο» συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας όπως η αύξηση του ΦΠΑ και περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, ενώ η Ρώμη υπογραμμίζει ότι παραμένουν οι δημοσιονομικοί της στόχοι για ισοσκέλιση, σε δομικούς όρους, του ιταλικού προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο.

Η συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου κράτησε επτά ώρες, μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σε αυτήν, εγκρίθηκε η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα – αντί για δύο όπως αρχικά προβλεπόταν – από το μέσα του επόμενου χρόνου (στο 11% για τον χαμηλό και στο 22% για τον υψηλό), μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και περικοπές στον τομέα της υγείας.

Ωστόσο, από τον επόμενο χρόνο ο φόρος στα εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ μειώνεται στο 22% από 23% και για εισοδήματα μέχρι 28.000 ευρώ στο 26% από το 27%.

«Βλέπουμε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία αποδίδει και μας επιτρέπει αυτή τη μικρή ελάφρυνση» σχολίασε ο Μάριο Μόντι για τη μείωση.

Το πακέτο περιλαμβάνει αρκετές κινήσεις περιστολής λειτουργικών κρατικών δαπανών, που ξεκινούν από το «πάγωμα» στην αγορά νέων οχημάτων και επίπλων από τις δημόσιες υπηρεσίες και φτάνουν μέχρι και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού στους δρόμους.