Την άποψη ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κρίση συσσωρεύουν πάρα πολλές αρμοδιότητες στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να προφυλαχθούν από τις προσπάθειες «χαλάρωσης» των εντολών τους στους δύσκολους καιρούς, εξέφρασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν μιλώντας σε συμπόσιο της Bundesbank.

«Οι προσδοκίες για τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας αυξάνονται στις ταραγμένες εποχές, και εδώ έγκειται ο κίνδυνος της επιβάρυνσης», τόνισε ο Βάιντμαν προσθέτοντας ότι «το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα», εν μέρει επειδή η ανεξαρτησία της ΕΚΤ και η σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής δεν έχουν αμφισβητηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι η κρίση απαιτεί να υπάρχει το θάρρος για μεταρρυθμίσεις, καθώς και το θάρρος να διατηρηθεί και να προφυλαχθεί ό,τι έχει αποδεδειγμένα πετύχει.

«Ένα νόμισμα μπορεί να είναι σταθερό μόνο αν το κοινό έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες των κεντρικών τραπεζών και στην αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών. Αυτή η εμπιστοσύνη κερδήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες κατά τις τελευταίες δεκαετίες και είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιό τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες που δεν είναι ανεξάρτητες από τα κράτη, χάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.