Σύμβολο αφθονίας και ευμάρειας, τα αχλάδια πρωτοεμφανίστηκαν στις χώρες γύρω από την Κασπία θάλασσα και ήταν το αγαπημένο φρούτο της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας από τον 18ο αιώνα. Τα ελληνικά αχλάδια κατέχουν την 6η θέση στην ευρωπαϊκή παραγωγή. «Κρυστάλλια», «βουτυράτα», «δουκέσσα» ή «κοντούλες», λατρεύουν τη ζαχαροπλαστική και είναι γεμάτα βιταμίνη C, Β6, ποτάσιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Αχλάδια καραμελέ
Κόβουμε στα δύο 1 κιλό καθαρισμένα αχλάδια. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 φλ. μαύρη ζάχαρη, 1 κ.σ. βούτυρο και 1 βανίλια. Σε δυνατή φωτιά, τα σοτάρουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Τα σερβίρουμε με παγωτό κρέμα πασπαλισμένα με κανέλα και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.

Γρανίτα αχλάδι
Βράζουμε για 10 λεπτά 1 φλ. ζάχαρη με 1 φλ. νερό. Χτυπάμε στο multi 5 αχλάδια, καθαρισμένα, μαζί με τον χυμό 1 πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τον πολτό με το σιρόπι αφού κρυώσει. Χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα 1 ασπράδι αβγού και το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Παγώνουμε στην κατάψυξη, σε μεταλλικό μπολ κατά προτίμηση.

Μπρουσκέτα με αχλάδι
Αλείφουμε με ελαιόλαδο και σκόρδο χοντρές φέτες από χωριάτικο ψωμί και τις ψήνουμε στο γκριλ. Απλώνουμε πάνω τους ροκφόρ ή μανούρι, από 1 φέτα προσούτο, αχλάδι σε κυβάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.