Ένα νέο εμβόλιο για τον αλλεργικό κατάρρου το οποίο αναπτύσσεται από βρετανούς επιστήμονες υπόσχεται λιγότερη ταλαιπωρία και διαρκή ανακούφιση για τους πάσχοντες.

Ενας στους 8 με αλλεργικό κατάρρου

Ειδικοί του Imperial College και του King’s College στο Λονδίνο αναφέρουν ότι η νέα «στοχευμένη» προσέγγισή τους μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο και συγχρόνως φθηνότερο εμβόλιο για πολλούς ασθενείς. Εκτιμάται ότι ένα στα οκτώ άτομα εμφανίζει ήπια ως και σοβαρά συμπτώματα αλλεργικού κατάρρου αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα, τα άτομα που ωφελούνται από το υπάρχον εμβόλιο είναι «μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό».

Και αυτό διότι το υπάρχον εμβόλιο χρειάζεται να χορηγείται σε ενέσιμες δόσεις που διαρκούν συνολικά αρκετά χρόνια. Το νέο εμβόλιο που βασίζεται στην ίδια επιστημονική φιλοσοφία χορηγείται σε διάστημα λίγων μόνο μηνών ενώ περιέχει δόσεις του αλλεργιογόνου ως και 2.000 φορές μικρότερες από το υπάρχον εμβόλιο προκαλώντας όμως αντίστοιχη ανοσολογική απόκριση.

Η νέα προσέγγιση

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έγχυση του εμβολίου πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος είναι πιο αποτελεσματική για την καλύτερη απορρόφησή του καθώς σε αυτό το σημείο υπάρχουν περισσότερα ανοσοκύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο πολύ μικρή ποσότητα του εμβολίου χάνεται στα λιποκύτταρα ή και σε άλλα κύτταρα που δεν εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Το εμβόλιο περιέχει την ουσία που προκαλεί την ανοσολογική αντίδραση – το αλλεργιογόνο, όπως ονομάζεται – η οποία εγχέεται στον οργανισμό ώστε να ενθαρρυνθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να την αναγνωρίσουν ως αβλαβή και να μην της επιτεθούν. Οι δόσεις του αλλεργιογόνου συσσωρεύονται σταδιακά καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν το αναγνωρίζει πλέον ως «εχθρό».

Χαμηλότερο κόστος

Η σημαντικά μικρότερη διάρκεια της θεραπείας που υπόσχεται το νέο εμβόλιο αναμένεται να συνδεθεί και με πολύ χαμηλότερο κόστος σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Journal of Allergy and Clinical Immunology».

Σημειώνεται ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πρώιμων δοκιμών του εμβολίου ήταν ενθαρρυντικά. Αρχικώς, όταν σε μια ομάδα 30 εθελοντών με αλλεργία στη γύρη του γρασιδιού χορηγήθηκε το εμβόλιο στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος, στο σημείο της ένεσης εμφανίστηκε ένα εξόγκωμα με πλάτος 7,5 εκατοστά το οποίο διήρκεσε επί μια-δυο ημέρες. Στη συνέχεια όμως πέντε διαδοχικές ενέσεις που έγιναν σε διάστημα δύο εβδομάδων μεταξύ τους προκάλεσαν ολοένα και μικρότερα εξογκώματα στο σημείο της ένεσης, έως ότου αυτά δεν είχαν πλάτος μεγαλύτερο από ένα εκατοστό, γεγονός που μαρτυρεί ότι σταδιακά η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού «έσβησε».

Οι ερευνητές βρίσκονται τώρα σε αναζήτηση 90 εθελοντών προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της δοκιμής που έχει τον τίτλο PollenLITE. Οι εθελοντές θα λάβουν επτά εγχύσεις του εμβολίου κάθε 15 ημέρες από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2013.