• Αναζήτηση
 • ΗΠΑ: Νέα έρευνα για την πρώην εταιρεία του Μιτ Ρόμνεϊ

  Νέος γύρος αντιπαράθεσης γύρω από την προέλευση της – τεράστιας – προσωπικής περιουσίας του προεδρικού υποψήφιου Μιτ Ρόμνι, ξέσπασε το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ, με αφορμή επίσημη δικαστική έρευνα που διατάχθηκε γύρω από τις στις φορολογικές… αταξίες της πρώην εταιρείας του, της Bain Capital, και άλλων 11 χρηματιστηριακών εταιρειών.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Νέος γύρος αντιπαράθεσης γύρω από την προέλευση της – τεράστιας – προσωπικής περιουσίας του προεδρικού υποψήφιου Μιτ Ρόμνι, ξέσπασε το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ, με αφορμή επίσημη δικαστική έρευνα που διατάχθηκε γύρω από τις στις φορολογικές… αταξίες της πρώην εταιρείας του, της Bain Capital, και άλλων 11 χρηματιστηριακών εταιρειών.

  Το ζήτημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την επίδοση επίσημης κλήτευσης για παράδοση εγγράφων στην ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία που διηύθυνε επί χρόνια ο κ. Ρόμνεϊ και η οποία ειδικευόταν στην εξαγορά και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων – συνήθως σε βάρος των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αποκάλυπτε και την επίσημη κλήτευση της εταιρείας, η Bain Capital απέφυγε να πληρώσει 220 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους!

  Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν, ερευνά εσωτερικά έγγραφα ώστε να διευκρινιστεί αν η Bain Capital μαζί με τις άλλες έντεκα χρηματιστηριακές, αντί για κανονική αμοιβή για τη διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων προμήθεια, συμμετείχαν ως επενδυτές στα ποσοστά κέρδους από τα κεφάλαια των funds που διαχειρίζονταν.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις αυτές φορολογούνται με πολύ μικρότερο ποσοστό από ότι οι αμοιβές διαχείρισης, ενώ η πρακτική που φαίνεται να ακολουθούν οι παραπάνω εταιρίες βρίσκεται νομικά στη «γκρίζα ζώνη»: αρκετοί νομικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια επιθετική αλλά κατά τα άλλα νόμιμη μέθοδο φοροδιαφυγής, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας.

  Ο κ. Ρόμνεϊ δεν εργάζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και μια δεκαετία, αλλά οι δεσμοί του με αυτή εξακολουθούν να του αποφέρουν κέρδη. Τα δύο τελευταία χρόνια εισέπραξε περίπου 13 εκατ. δολάρια από το μερίδιο που του αναλογεί από τα κέρδη της εταιρείας.

  Τα οικονομικά του κ. Ρόμνεϊ αποτελούν θέμα συζήτησης εδώ και αρκετούς μήνες ενώ ο ίδιος αποφεύγει συστηματικά να ακολουθήσει το παράδειγμα των σύγχρονων προκατόχων του και να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων δέκα ετών. Αντίθετα, δημοσίευσε τις δηλώσεις του μόνο για τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες έχει τραπεζικό λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα αλλά και μέρος της περιούσιας του σε φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Κέιμαν, ενώ τον προηγούμενο χρόνο φορολογήθηκε με συντελεστή μόλις 15% – σχεδόν το μισό από τον μέσο Αμερικανό.

  Οι Δημοκρατικοί έχουν χρησιμοποιήσει το θέμα πολλές φορές για να τον παρουσιάσουν ως αρπακτικό και ανελέητο καπιταλιστή που δεν έχει καμία σχέση με τους απλούς ψηφοφόρους. Ορισμένοι κριτικοί σημειώνουν ότι ο γενικός εισαγγελέας είναι Δημοκρατικός και ότι η έρευνα στα οικονομικά του κ. Ρόμνεϊ υποκινείται από πολιτικά συμφέροντα.

  Οι κατηγορίες πάντως ενάντια στον υποψήφιο φαίνεται να λειτουργούν υπέρ των Δημοκρατικών καθώς η δημοτικότητα του δεν αυξήθηκε σημαντικά μετά το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, του οποίου η τηλεθέαση έπεσε κατά 30% σε σχέση με το 2008. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του κ. Ρόμνεϊ θα αυξηθεί από 0% ως 4% χάρη στο συνέδριο- εκτίμηση που σίγουρα δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ρεπουμπλικανών. Η ομιλία του προεδρικού υποψήφιου στο συνέδριο επισκιάστηκε από την αντισυμβατική ομιλία του Κλιντ Ιστγουντ, που επέπληξε αρκετές φορές μια… άδεια καρέκλα, στην οποία υποτίθεται πως καθόταν ο Μπαράκ Ομπάμα!

  Τα «παρατράγουδα» του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών ενίσχυσαν την εκστρατεία του κ. Ομπάμα ο οποίος θα εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη πόλη Σαρλότ της Β. Καρολίνας. Οι Δημοκρατικοί όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μία σημαντική πρόκληση: έπειτα από μήνες αρνητικής εκστρατείας κατά του κ. Ρόμνεϊ, καλούνται στο συνέδριο να παρουσιάσουν το δικό τους όραμα και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν, εφόσον εκλεγούν.
  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk