Αντηλιακό από… φράουλες!

«Ασπίδα» ενάντια στα εγκαύματα που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου αποτελεί η ταπεινή φράουλα, σύμφωνα με ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες.

«Ασπίδα» ενάντια στα εγκαύματα που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου αποτελεί η ταπεινή φράουλα, σύμφωνα με ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε ανθρώπινα δερματικά κυττάρα και στη συνέχεια τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συγκέντρωση 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο.

Τα δείγματα, στην πορεία, εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία αντίστοιχη με εκείνη που θα δεχόταν ένας λουόμενος επί 90 λεπτά μεσημεριανής ηλιοθεραπείας στη Γαλλική Ριβιέρα.

Γλυκιά «ασπίδα»

Φάνηκε λοιπόν ότι σε συγκέντρωση 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

«Μέσα από τη μελέτη μας επιβεβαιώσαμε την προστατευτική δράση του εκχυλίσματος φράουλας απέναντι στην καταστροφή των δερματικών κυττάρων λόγω έκθεσής τους σε ακτινοβολία UVA» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μαουρίτσιο Μπατίνο.

«Η δράση αυτή είναι μείζονος σημασίας καθώς χαρίζει προστασία στις κυτταρικές σειρές που εκτίθενται στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών του δέρματος» υπογραμμίζει ο δρ Μπατίνο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural Food Chemistry», τα ενδιαφέροντα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας αντηλιακής κρέμας από φράουλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk