«Ανοίγουν» το πανεπιστήμιο στην κοινωνία οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από την Κυριακή 13 Μαΐου και για έξι συνεχόμενες Κυριακές το Πανεπιστήμιο θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας, ανοίγοντας τις «πόρτες» στους επισκέπτες.

Έτσι, τα μουσεία του, οι συλλογές του, τα εργαστήρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του θα είναι ανοιχτές, για να υποδεχτούν το κοινό που επιθυμεί να εξοικειωθεί με την έρευνα και τη γνώση.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου, ενώ στην διάρκεια του θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρατηρήσεις, πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, οργανωμένες παρουσιάσεις, παιχνίδια και επιδείξεις στο χώρο του πανεπιστημίου.

«Ανοίγουμε τις πόρτες των εργαστηρίων, των σπάνιων αρχείων, μουσείων και συλλογών μας στους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας. Όλοι μαζί ταξιδεύουμε στο παρελθόν, εξερευνούμε το παρόν και ρίχνουμε μία ματιά αισιοδοξίας στο μέλλον. Επιμένουμε στην αξία της γνώσης και της έρευνας και κάνουμε συμμέτοχο της καθημερινής μας προσπάθειας την κοινωνία», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση τους οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

Οι παρουσιάσεις που θα γίνονται θα αφορούν τις ανασκαφές και την αρχαιολογία, την αστρολογία, την άγρια πανίδα της Ελλάδας, τη Φυσική στο CERΝ, το μικρόκοσμο των εντόμων, τον ηλεκτρισμό, τους κεραυνούς και τις ηλεκτρικές κενώσεις, τους σεισμοί κ.α. Οι εκδηλώσεις θα διοργανώνονται από τα τμήματα και τους καθηγητές του πανεπιστημίου, και μερικές από αυτές τιτλοφορούνται «Ένα πρωινό στο Μετεωρολογικό Σταθμό», «Το παραμύθι της Γης», «Για τη ζωή των πραγμάτων: η παράδοση ως δημιουργία», «Η γλυπτική και ο κοινωνικός της ρόλος στην αρχαιότητα».