Πιο γρήγορα ανθίζουν τα φυτά

Οι επιστήμονες υποεκτιμούσαν σημαντικά μέχρι σήμερα πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα φυτά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα τα φυτά ανθίζουν ακόμα πιο γρήγορα την άνοιξη από ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα και τα σχετικά γεωπονικά πειράματα. Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα αγροτών και κηπουρών, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, ότι την άνοιξη τα φυτά «ξαναζωντανεύουν» όλο και πιο πρόωρα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Οι επιστήμονες υποεκτιμούσαν σημαντικά μέχρι σήμερα πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα φυτά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα τα φυτά ανθίζουν ακόμα πιο γρήγορα την άνοιξη από ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα και τα σχετικά γεωπονικά πειράματα.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα αγροτών και κηπουρών, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, ότι την άνοιξη τα φυτά «ξαναζωντανεύουν» όλο και πιο πρόωρα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ορισμένα φυτά ανθίζουν τουλάχιστον οκτώ φορές πιο γρήγορα, ενώ βγάζουν νέα φύλλα τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες. Μάλιστα η νέα μελέτη εκτιμά ότι, για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που θα ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης, τα φύλλα και τα άνθη θα βγαίνουν κατά μέσον όρο πέντε έως έξι μέρες πιο νωρίς κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον πολλά φυτά θα ανθίζουν μέσα στον (σημερινό) χειμώνα, ενώ αναμένεται να υπάρξουν σταδιακά και σοβαρές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια, καθώς τα φυτά αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπένζαμιν Κουκ του Παρατηρητηρίου της Γης «Λαμόντ-Ντόχερτι» του πανεπιστημίου Κολούμπια και την Ελίζαμπεθ Βόλκοβιτς του καναδικού πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό, αναφέρουν ότι οι έως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις έχουν αποτύχει να προβλέψουν με ακρίβεια το μέγεθος των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη για τα φυτά.

Τα πειράματα

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, οι επιστήμονες κάνουν διάφορα πειράματα προσομοίωσης για να εκτιμήσουν πώς και πόσο επηρεάζει η άνοδος της θερμοκρασίας την ανάπτυξη των φυτών σε όλο τον πλανήτη. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι στις πραγματικές συνθήκες της φύσης η επίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη, γι’ αυτό οι έως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις που έγιναν σε ελεγχόμενους χώρους (π.χ. θερμοκήπια ανοιχτά στην οροφή), υποεκτιμούσαν την πραγματικότητα και τελικά ήταν παραπλανητικές.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον χρόνο της ανθοφορίας και της ανάπτυξης των φύλλων που αναφέρεται, από τη μία, στα επιστημονικά μοντέλα και, από την άλλη, στις άφθονες επί τόπου παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια στη φύση. Τα συγκριτικά αποτελέσματα εξέπληξαν τους ερευνητές για την απόκλιση που εμφανίζουν μεταξύ τους. Αυτό, εκ των πραγμάτων, αναγκάζει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα μοντέλα τους αναφορικά με τις κλιματικές επιπτώσεις -που φαίνεται πλέον πως είναι σαφώς μεγαλύτερες- στο φυτικό βασίλειο και ειδικότερα στις γεωργικές καλλιέργειες.

Η θερμοκρασία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί περίπου κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από το 1900, ενώ η άνοδος είναι γύρω στους 0,2 βαθμούς ανά δεκαετία μετά το 1979, έχει δηλαδή επιταχυνθεί. Οι έως τώρα προσπάθειες περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου» και ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα, κρίνονται ανεπαρκείς για να αποτρέψουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από δύο βαθμούς έως το 2100, ένα «κατώφλι» που θεωρείται επικίνδυνο να οδηγήσει σε γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος και σε συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων (ξηρασία, πλημμύρες κλπ), σε άνοδο της στάθμης των θαλασσών κ.α.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk