Αρκετά μικρότερη των προσδοκιών με τους διοργανωτές να αποδίδουν την μη μαζική συμμετοχή στην προεκλογική περίοδο η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά. Πέρα από τις καθιερωμένες ομιλίες και μηνύματα συμπαράστασης που διαβάστηκαν από συνδικαλιστές και εκπροσώπους κομμάτων, την παράσταση αυτή τη φορά έκλεψαν τα μηνύματα συμπαράστασης από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα από Γερμανίδα βουλευτή του Αριστερού Κόμματος που βρέθηκε στη συγκέντρωση αλλά και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τα πορτογαλικά συνδικάτα.

Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα η οποία πάντως δεν εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα. Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο περίπτερο της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πλατεία Κοραή, στο περίπτερο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, στο εκλογικό κέντρο του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας στην συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας. Επιπλέον πυρπολήθηκε μια Μερσεντές η οποία ήταν σταθμευνενη στην οδό Μπενάκη.

«Ίσως η μικρή συμμετοχή να οφείλεται στην δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος της συνδικαλιστικές ηγεσίες , τις οποίες ταυτίζει με τα κυβερνητικά κόμματα.» λέει ο κ Αλέκος Αλεξιάδης που μαζί με φίλους του βρέθηκαν στην συγκέντρωση της πλατείας Κοτζιά.

Δεν θεωρεί πως το γεγονός πως η Πρωτομαγιά συμπίπτει με τις επερχόμενες εκλογές ήταν αρνητικό παράγοντας στο να υπάρξει μαζική κινητοποίηση του κόσμου για τη συγκεκριμένη πορεία. «Ίσα ίσα αυτό θα ήταν ένας λόγος να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή».

Όλοι στην συγκεκριμένη ομήγυρη θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι ψήφιζαν σχεδόν πάντα το συγκεκριμένο κόμμα, άλλοι γιατί το θεωρούν την καλύτερη δυνατή αριστερή λύση στη συγκεκριμένη συγκυρία. «Αυτό που πάνω από όλα με ενδιαφέρει είναι η αριστερά να προσπαθήσει να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ακόμα και αν γίνει το πιθανότερο σενάριο που είναι μια συγκυβέρνηση των μεγάλων κομμάτων θεωρώ πως πάνω από όλα πρέπει να υπάρξει μια συμμαχία των αντιμνημονιακών δυνάμεων και κυρίως μια μεγαλύτερη αγωνιστική κινητοποίηση του κόσμο και μετά τις εκλογές απέναντι στα νέα μέτρα που θα έρθουν» λέει ο Γιώργος.

«Βλέπω μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια από τα μεγάλα ΜΜΕ να προσπαθήσουν να στρέψουν τον κόσμο προς απολιτίκ λύσεις μιας και βλέπουν πως τα μεγάλα κόμματα καταρρέουν» σχολιάζει ο κ. Αλεξιάδης φέρνοντας το παράδειγμα «σατιρικής εκπομπής με μεγάλη δημοφιλία στις νεαρές ηλικίες η οποία ουσιαστικά προώθησε τη θέση του λευκού και του άκυρου»

Λίγα μέτρα πιο κάτω ο κ. Στέλιος Σωτηρακόπουλος πήγε στη συγκέντρωση γιατί όπως λέει «έρχομαι κάθε χρόνο». Είναι ιδιωτικός υπάλληλος και κατά κάποιο τρόπο περίμενε την μικρή συμμετοχή καθώς αφενός αυτή η συγκέντρωση είναι λίγο εθιμοτυπική αφετέρου η πρώτη Μαΐου παρουσιάζεται πιο πολύ σαν η πρώτη μέρα της άνοιξης. Ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμα. «Στο παρελθόν είχα ψηφίσει αρκετές φορές λευκό , αυτή τη φορά δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση».
«Νομίζω πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει οι κινητοποιήσεις και το αγωνιστικό κλίμα να συνεχιστούν» λέει από την πλευρά της η κ. Σβετλάνα Βασιλείου, από τη Ρωσία παντρεμένη με Έλληνα και εγκαταστημένη εδώ και 30 χρόνια στη χώρα μας.

Εργάζεται ως ασφαλίστρια και αυτή την περίοδο βλέπει «αυξημένο ενδιαφέρον από τον κόσμο για ασφάλειες ζωής μιας οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται , από την άλλη όμως ο κόσμος δεν έχει χρήματα». Η ίδια θεωρεί πως οι εκλογές είναι κρισιμότατες , «πιο κρίσιμο είναι όμως μετά από αυτές να υπάρξει μια ενότητα και συνεργασία των αριστερών κομμάτων «κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται εύκολο».

Ενταση στα Εξάρχεια

Μικροένταση επικράτησε νωρίτερα στην πλατεία Εξαρχείων, καθώς άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Περίπου 20 άτομα έστησαν στα γύρω στενά κάδους και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών.