Ενας από τους πιο γνωστούς αντιφρονούντες στην Κίνα, ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, γνωστός ως «ξυπόλυτος δικηγόρος», διέφυγε από το σπίτι του όπου είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, με το οποίο απευθύνεται στον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.

Ο Τσεν, τυφλός έπειτα από μια παιδική ασθένεια και αυτοδίδακτος νομικός, έγινε σύμβολο των αγωνιστών εκείνων που πλήρωσαν με την ελευθερία τους το γεγονός ότι κατήγγειλαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζικό ύπαιθρο.

Το βίντεο αποτελεί μαρτυρία για τις συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί σε μεγάλο αριθμό κινέζων ακτιβιστών, οι οποίοι, αν και θεωρητικά είναι ελεύθεροι, παραμένουν απομονωμένοι και υπό συνεχή παρακολούθηση.

Επιπλέον ο Τσεν ζητάει, μεταξύ άλλων, να διερευνήσει ο Γουέν Τζιαμπάο τον «άγριο ξυλοδαρμό» μελών της οικογένειάς του ακτιβιστή.

Το βίντεο αναρτήθηκε online από το Boxun, μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα κινέζων ακτιβιστών με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ο Τσεν διέφυγε από το σπίτι του, στο Ντονγκσίγκου της επαρχίας Σαντόνγκ, την Κυριακή.

Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται τώρα. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι έχει καταφύγει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2010, όταν βγήκε από τη φυλακή έπειτα από τέσσερα χρόνια κράτησης.

Οι κινεζικές αρχές έχουν δεχθεί σφοδρές διεθνείς επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίον μεταχειρίζονται τον Τσεν. Πολλοί από όσους επιχείρησαν να τον επισκεφθούν στο σπίτι του λένε ότι υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό.

Ο Τσεν αγωνίσθηκε ιδιαιτέρως εναντίον της στείρωσης και των καταναγκαστικών αμβλώσεων χιλιάδων γυναικών, εξ αιτίας της πολιτικής του «ενός παιδιού» που εφαρμόζεται στις κινεζικές επαρχίες.