Ανετη νίκη πέτυχε ο Μιτ Ρόμνεϊ στις πέντε ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, στην Πενσιλβάνια, στο Κονέκτικατ, στο Ντέλαγουερ και στο Ρόουντ Άιλαντ, στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Ρόμνεϊ, ο οποίος επικεντρώνει πλέον την εκστρατεία του στην αντιπαράθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει τον αριθμό των αντιπροσώπων στο συνέδριο του κόμματος που απαιτείται για να πάρει το χρίσμα.

Οι πέντε Πολιτείες όπου διεξήχθησαν ψηφοφορίες δίνουν συνολικά 231 εκλέκτορες στο κομματικό συνέδριο και ο Ρόμνεϊ πλησιάζει τους 1.144 εκλέκτορες που χρειάζεται και μαθηματικά για να εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα των ρεπουμπλικανών στο συνέδριο. Τυπικά, ο Ρόμνεϊ αναμένεται να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό και το χρίσμα περί τα τέλη Μαΐου.

Ο αντίπαλός του, Νιουτ Γκίνγκριτς, μετά την ήττα του στο Ντέλαγουερ όπου είχε κάνει εντατική εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του στο NBC ότι η εκστρατεία του μάλλον πλησιάζει στο τέλος της. «Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σε βάθος τι κάνουμε» δήλωσε.

Ο Γκίνγκριτς έχει κερδίσει μόνο σε δύο Πολιτείες, στη Νότια Καρολίνα και στην Τζόρτζια, όπου εκλέγεται. Ο άλλος υποψήφιος που απομένει, ο Ρον Πολ, έχει πει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια ακόμα κι αφού ο Ρόμνεϊ εξασφαλίσει το χρίσμα.

Στην ομιλία του στο Νιού Χάμσιρ, ο Ρόμνεϊ είπε ότι «μια καλύτερη Αμερική αρχίζει απόψε».

Επιτέθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν έφερε «ελπίδα» και «αλλαγή», όπως υποσχόταν το 2008, και επικεντρώθηκε στην κατάσταση της οικονομίας: «Τι έχουμε να δείξουμε έπειτα από τα τριάμισι χρόνια του προέδρου Ομπάμα; Είναι ευκολότερο να τα βγάζεις πέρα; Είναι ευκολότερο να πουλήσεις το σπίτι σου ή να αγοράσεις νέο; Εξοικονόμησες αυτά που χρειάζεσαι για τη σύνταξη; Βγάζεις περισσότερα από τη δουλειά σου;» διερωτήθηκε.

«Στην Αμερική που βλέπω έχουν σημασία ο χαρακτήρας, οι επιλογές. Και η μόρφωση, η σκληρή δουλειά και το να ζεις εντός των δυνατοτήτων σου θεωρούνται προσόντα και επιβραβεύονται» συνέχισε. «Θα νικήσουμε τη φτώχεια, όχι με μια κυβερνητική επιταγή αλλά με σεβασμό και επιτεύγματα που διδάσκονται από τους γονείς, μαθαίνονται στο σχολείο, εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς» είπε.

Ο Ρόμνεϊ, πρώην επικεφαλής επενδυτικής εταιρείας, και ο πρόεδρος Ομπάμα ήδη έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά για την οικονομία, αφού διαφάνηκε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εξασφαλίζει το χρίσμα των εεπουμπλικανών.

Ο Ρόμνεϊ θέλει να προσεγγίσει τους ανεξάρτητους, τους ισπανόφωνους και τους νέους, ομάδες ψηφοφόρων που διεκδικούν αμφότεροι οι υποψήφιοι και θεωρείται πως θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Αναζητεί επίσης υποψήφιο αντιπρόεδρο, και ένας από αυτούς είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής εκλεγμένος στη Φλόριντα και καταγόμενος από την Κούβα, που συμμετείχε στην προεκλογική του εκστρατεία στην Πενσιλβάνια την Δευτέρα.

Οι δημοσκοπήσεις ώς τώρα αφήνουν να φανεί ότι η μάχη ίσως αποδειχθεί αμφίρροπη, παρότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει το πλεονέκτημα.