• Αναζήτηση
 • Λαύριο, τα σκηνικά μιας βιομηχανικής εποχής

  Ένα από τα σπουδαιότερα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά κέντρα της Ευρώπης στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, το Λαύριο, ζωντανεύει σήμερα ως ιστορικό μνημείο βιομηχανίας και πολιτισμού μέσα από την φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Ε. Βαρθολομαίου «Λαύριο, Τα σκηνικά μιας παράστασης» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 (ώρα 20.00) στο Κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη

  Ένα από τα σπουδαιότερα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά κέντρα της Ευρώπης στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, το Λαύριο, ζωντανεύει σήμερα ως ιστορικό μνημείο βιομηχανίας και πολιτισμού μέσα από την φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Ε. Βαρθολομαίου «Λαύριο, Τα σκηνικά μιας παράστασης» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 (ώρα 20.00) στο Κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.

  Η έκθεση «Λαύριο Τα σκηνικά μιας παράστασης» έρχεται μέσα από την καταγραφική δύναμη του φακού να μας καταστήσει θεατές στο εσωτερικό των βιομηχανικών χώρων των μεταλλείων Λαυρίου όπως διατηρήθηκαν έως το 1987 οπότε και φωτογραφήθηκαν.

  Ο Γιώργος Βαρθολομαίος χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία τη χαρακτηριστική τεχνική chiaroscuro για να αποδώσει με εικαστικό τρόπο την ατμόσφαιρα ενός από-βιομηχανοποιημένου χώρου που αποπνέει ακόμα την μεταλλευτική δραστηριότητα που κάποτε είχε ακμάσει.

  «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Βαρθολοµαίου για τις εγκαταλελειμµένες βιοµηχανικές εγκαταστάσεις των µεταλλείων Λαυρίου αποτελούν «αληθή εικαστική καλλιτεχνία». Τραβηγµένες κάτω από τον ίδιο καταγάλανο ουρανό του Μίλερ, µε τις ακτίνες του λαυρεωτικού ήλιου να αντανακλώνται στα εργαστήρια και να αναδεικνύουν την κάθε λεπτοµέρεια των άψυχων µηχανηµάτων και εργαλείων που τόσες χιλιάδες χέρια δούλεψαν για πάνω από έναν αιώνα, αποτελούν τρόπον τινά ένα σώµα «νεκράς φύσης». Η απουσία οποιουδήποτε έµψυχου στοιχείου, είτε στους εξωτερικούς είτε στους εσωτερικούς χώρους, µας επιτρέπει µε έντονη και διεισδυτική µατιά να ψηλαφήσουµε την απεραντοσύνη της περιχαρακωµένης, έρηµης πια, πολιτείας, της µαύρης χώρας. Αλλά και να αφουγκραστούµε, αν φυσικά θέλουµε, τις φωνές όσων «δούλεψαν σκληρά στο σκοτάδι»», λέει ο Φίλιππος Κάραμποτ.

  Το ημίφως αποκαλύπτει δραματοποιημένα ένα σκηνικό χωρίς τους πρωταγωνιστές του: ερειπωμένοι τοίχοι και αντικείμενα «μιλούν» για μια ανθρώπινη παρουσία… εν απουσία της.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία του Λαυρίου συνεχίζεται σήμερα με την δημιουργία και λειτουργία του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ενός χώρου επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολιτισμού, ο οποίος αναμένεται να δώσει μία νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα, φιλοξενεί το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και υποστηρίζεται από το Ε.Μ.Π.

  Η έκθεση συνοδεύεται από φωτογραφικό λεύκωμα των εκδόσεων Gutenberg που προλογίζει ο Φίλιππος Κάραμποτ, με κείμενο του Βασίλη Καρδάση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Μαϊου.

  Πολιτισμός
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk