Την παραίνεση του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρη Γόντικα για να υπογράψουν τους διακανονισμούς για τα οφειλόμενα της ΠΑΕ απέναντί τους, άκουσαν οι ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού το πρωί της Τρίτης (27/3). Ο κ. Γόντικας μετέβη στο προπονητικό κέντρο των Πρασίνων προκειμένου να αποχαιρετήσει τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο μετά την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή αλλά και για να τους προτρέψει να βάλουν την υπογραφή τους στους διακανονισμούς προκειμένου να μην βρεθεί η ομάδα σε ακόμη πιο δεινή θέση.

«Μετά από όσα έγιναν στο διοικητικό συμβούλιο της Παρασκευής, αυτό το μήνα θα υπάρξει στάση πληρωμών. Η ερχόμενη γενική συνέλευση των μετόχων θα είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της ομάδας. Ξέρω ότι έχετε κάνει αρκετή υπομονή και σας ευχαριστώ πολύ, αλλά θα ήθελα να σας παρακαλέσω να υπογράψετε τους διακανονισμούς. Μόνο εσείς έχετε μείνει. Υπογράψτε αν θέλετε να υπάρχει Παναθηναϊκό» είπε μεταξύ άλλων στη δραματική έκκλησή του ο κ. Γόντικας, ο οποίος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους παίκτες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα χαρτιά με τους διακανονισμούς για τα οφειλόμενα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα μοιραστούν στους παίκτες το πρωί της Τετάρτης (28/3) και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπογραφούν από όλους. Επί του παρόντος θεωρείται δεδομένη η υπογραφή από τους Ελληνες, ενώ πιο επιφυλακτικοί παρουσιάζονται οι ξένοι και δη οι πιο νέοι στην ομάδα, οι οποίοι όμως εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ποιοι απαρτίζουν την κίνηση «ΠΑΟ-Σωτηρία»

Εν τω μεταξύ, μετά τους παλαίμαχους άσους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί για την διάσωση του Τριφυλλιού, προέκυψε και νέα κίνηση σωτηρίας από ομάδα δικηγόρων και βιομηχάνων. «Π.Α.Ο. – ΣΩΤΗΡΙΑ» ονομάζουν τον φορέα που δημιούργησαν οι δικηγόροι κκ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης και ο βιομήχανος κ. Θωμάς Ευαγγελίου, που ευελπιστούν να δραστηριοποιήσουν τουλάχιστον 100.000 φίλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θα ενισχύσουν οικονομικά το ταμείο της ΠΑΕ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευρωπαϊκού αποκλεισμού.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο νέος φορέας, τα μέλη του δεν προσβλέπουν σε θέσεις στην ΠΑΕ και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθεί στην όποια διοίκηση. Αναλυτικά το περιεχόμενο της κίνησης «Π.Α.Ο. – Σωτηρία»:

«Θλίψη και οργή προκαλούν οι τελευταίες διοικητικές εξελίξεις στον Παναθηναϊκό. Η ιστορική και αγαπημένη μας ομάδα έχει εγκλωβιστεί σε μία σκοτεινή σήραγγα που πολύ φοβούμαστε ότι οδηγεί σε καταστροφικά αδιέξοδα. Τη στιγμή αυτή δεν επιθυμούμε να αναζητήσουμε ή να καταλογίσουμε ευθύνες. Δυστυχώς, εκείνοι που θα έπρεπε να εμφανιστούν στο προσκήνιο σιωπούν, επιτείνοντας την αγωνία των χιλιάδων φίλων του Παναθηναϊκού και των παικτών που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα μία εντυπωσιακή υπομονή, αφοσίωση και αγάπη. Αποφασίσαμε λοιπόν, να πάρουμε μία πρωτοβουλία, για να μετατρέψουμε το τέλμα και την αδράνεια σε μία Παναθηναϊκή κινητοποίηση: δημιουργούμε τον φορέα Π.Α.Ο.-ΣΩΤΗΡΙΑ και απευθυνόμαστε στους χιλιάδες φίλους της ομάδας για να συγκεντρωθεί το απαραίτητο χρηματικό ποσό προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα.

Στόχος μας είναι να ανταποκριθούν στην έκκλησή μας τουλάχιστον 100.000 φίλοι του Παναθηναϊκού, προσφέροντας ο καθένας ό,τι ποσό δύναται. Εντός της αύριον θα γνωστοποιήσουμε τον αριθμό λογαριασμού και τη σχετική Τράπεζα. Δεν διεκδικούμε θέσεις οιασδήποτε μορφής εξουσίας, το δε ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στην όποια διοίκηση της ΠΑΕ εκλεγεί ή διορισθεί. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή θα ανακόψει την πορεία ταπείνωσης της αγαπημένης μας ομάδας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση

Μιχάλης Αγγελόπουλος (Δικηγόρος)

Αλέξανδρος Λυκουρέζος (Δικηγόρος)

Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης (Δικηγόρος-Καθ. Πανεπιστημίου)

Θωμάς Ευαγγελίου (Βιομήχανος)».


Η επανεμφάνιση Τσάκα

Τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο μάνατζερ από την Καβάλα κ. Βλάσης Τσάκας, ο οποίος… έλυσε τη σιωπή του έπειτα από μερικές εβδομάδες που είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Σαν να μην πέρασε μια ημέρα, ο κ. Τσάκας μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ έπιασε το ίδιο… τροπάρι για τους επενδυτές που (αυτή τη φορά) θα έρθουν μετά το Πάσχα για να σώσουν το Τριφύλλι.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Τσάκας:

-Σας πήραμε για την ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλο που μιλάει για «πριγκιπικές φυλλάδες» και «πριγκιπικούς δημοσιογράφους»…

«Κοιτάξτε, τόσο καιρό δεν είχα τοποθετηθεί ποτέ στα όσα έλεγε ο Βγενόπουλος. Τώρα που με αφορά, δικαιούμαι να το κάνω. Δεν ξέρω ποιες είναι οι πριγκιπικές φυλλάδες και πως τα λέει αυτά ο Βγενόπουλος, ενδεχομένως να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ δεν είμαι μέτοχος, εγώ να σώσω τον Παναθηναϊκό προσπάθησα».

-Θα τον σώσετε όμως; Δεν υπάρχει χρόνος ξέρετε…

«Κοιτάξτε, γίνεται μία προσπάθεια εδώ και καιρό. Το bank commitment σημαίνει λαμβάνω μία τραπεζική υπόσχεση. Αυτή δεν την δίνει ο Κώστας, ο Μπάμπης, ο Βλάσης, αλλά η μία τράπεζα στην άλλη. Πρέπει να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών πρώτα και μετά να ελευθερωθούν τα λεφτά».

-Ναι, άλλα γιατί δεν έχει γίνει εδώ και τόσο καιρό, έχουν περάσει εφτά μήνες από την πρώτη υπόσχεση…

«Αυτή η τελευταία προσπάθεια δεν έχει πάρει τόσο καιρό. Αφήστε έξω το πρώτο διάστημα με τους άλλους επενδυτές. Εάν θεωρείτε ακόμη και τους εφτά μήνες υπερβολικό διάστημα για ένα τέτοιο ντιλ, τι να πω…; Η χώρα και ο Παναθηναϊκός είναι σε περίεργη κατάσταση, δεν μπορεί ένας επενδυτής να μην έχει εξασφαλίσει την αγορά του. Και καλύτερη απόφαση από ένα bank commitment δεν υπάρχει… Και στο κάτω-κάτω, ας υπάρξει άλλος που να κάνει καλύτερη πρόταση και να πάρει αυτός την ΠΑΕ».

-Σύμφωνοι, αλλά σε εφτά ημέρες λήγει η διορία από τη UEFA…

«Ποιος σας είπε εσάς πώς δεν θα μπορεί να παίξει; Μπορεί να διακανονίσει τα χρέη του και να περάσει τον Ιούνιο από την UEFA. Εμείς δεν είμαστε μέτοχοι για να πάρουμε αποφάσεις».

-Δηλαδή, δεν νοιάζει έναν επενδυτή αν θα είναι η ομάδα του εκτός Ευρώπης και θα βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ με αυτή την κατάσταση;

«Γιατί όχι; Δηλάδη φέτος, δεν ήταν εκτός Ευρώπης; Εμείς κάνουμε μία προσπάθεια, τα 15 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να τα πάρει ο Παναθηναϊκός εδώ και μέρες».

-Και ποιος δεν τα δέχεται, ο κύριος Βαρδινογιάννης;

«Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Δεν ξέρω ποιος δεν μπορεί να τα πάρει. Εμείς αυτό που ήταν να κάνουμε το έχουμε κάνει. Η πρότασή μας είναι σε ισχύ. Μας ζητήσανε έγγραφα, έχουν δεχτεί εν μέρει τα συμφωνητικά και αποφασίσαμε πως είναι καλύτερο να έρθουν στην Ελλάδα οι Αραβες για να τελειώνουμε. Θεωρώ πως μέχρι το Πάσχα θα είναι εδώ. Αρχικά θα βάλουμε 9,1 εκ. € που αντιστοιχεί στο 54,7 των μετοχών του Βαρδινογιάννη στην ΑΜΚ που τρέχει και θα περιμένουμε εάν θα ακολουθήσουν οι παλιοί μέτοχοι. Εάν δεν γίνει αυτό, θα καλύψουμε εμείς όλο το ποσό».


Η θέση του Λουμίδη για τη ΓΗΠΕΛ

Εξάλλου, τη δική του άποψη για όσα έχουν ειπωθεί και γραφεί για την εταιρεία ΓΗΠΕΛ (θυγατρική της ΠΑΕ για το γήπεδο στον Βοτανικό) και τον ίδιο, εξέφρασε μέσω γραπτής δήλωσης το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και πρόεδρος της ΓΗΠΕΛ κ. Σωτήρης Λουμίδης.

Αναλυτικά ο κ. Λουμίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η παραίτηση μου από Μέλος του Δ.Σ της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ καθώς και από Πρόεδρος της ΓΗΠΕΛ, προκάλεσε, από μερίδα των ΜΜΕ, σχόλια, χαρακτηρίζοντάς την ως προσχεδιασμένη και μάλιστα -ως κίνηση ενός «ανθρώπου του Βαρδινογιάννη», όπως γράφτηκε- προσανατολισμένη στο να οδηγηθεί η ΠΑΕ σε διοίκηση Πρωτοδικείου.

Δεδομένου ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στο ΔΣ, δεν είχα την ευκαιρία να δώσω εκτενή στοιχεία τόσο για τον διορισμό μου ως Πρόεδρος της ΓΗΠΕΛ όσο και για τις ερωτήσεις και αμφιβολίες που εγείρονται σχετικά με το θέμα αυτό, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα, απευθυνόμενος κυρίως στους φιλάθλους του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια:

Χωρίς καμία δόση μομφής προς τους δημοσιογράφους και ορισμένη μερίδα φιλάθλων, οι οποίοι για δικούς τους λόγους κατατάσσουν τον οποιονδήποτε, σε «στρατόπεδα» (Βαρδινογιάννη, Βγενόπουλου, Γιαννακόπουλου ή Πατέρα), θα ήθελα να δηλώσω ότι υπάρχουν και φίλαθλοι οι οποίοι είναι απλά ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ και μόνον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ και δεν έχουν ανάγκη και εξάρτηση από κανένα πρόσωπο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα διοικητικά της ΠΑΕ αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό μου. Ανήκοντας όμως ως μέλος στην οικογένεια του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ από το 1962, ενεργώ κατά την κρίση μου και αποκλειστικά για τα συμφέροντα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.

Αναφορικά με την εμπλοκή μου στη διοίκηση της ΓΗΠΕΛ, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι, τον Νοέμβριο του 2011, μετά την παραίτηση του κ.Βαρδινογιάννη και των άλλων μελών του Δ.Σ της ΓΗΠΕΛ, η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι ήταν αδρανής, συνέχιζε να έχει τυπικές υποχρεώσεις, φοροτεχνικής φύσης (υπογραφή ισολογισμού, δηλώσεις ΦΠΑ), όπου χωρίς την ολοκλήρωση αυτών δεν ήταν δυνατόν να συνταχθεί ενιαίος ισολογισμός της ΠΑΕ.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, έπρεπε να συμπληρωθεί το Δ.Σ και να ορισθεί Πρόεδρος, με αρμοδιότητα να υπογράψει τυπικά τις καταστάσεις.

Επειδή η ΓΗΠΕΛ ήταν αδρανής και επαναλαμβάνω ότι το θέμα ήταν τυπικό, μου πρότειναν την θέση του Προέδρου, προκειμένου να μπορέσει η ΠΑΕ να υποβάλει – ως όφειλε – ενοποιημένο ισολογισμό. Θεώρησα ότι εξυπηρετώ τα συμφέροντα της ΠΑΕ, όταν μάλιστα διαπίστωσα και προσωπικά ότι η ΓΗΠΕΛ είναι αδρανής, και δέχτηκα να βοηθήσω.

Να σημειώσω δε ότι οι εκκρεμότητες, οι οποίες έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, προς τον Δήμο Αθηναίων, δεν υφίστανται αφού ο Δήμος δεν έχει εγείρει καμία αξίωση προς την ΠΑΕ. Αντιθέτως, η ΠΑΕ ζητάει αποζημίωση και ποινικές ρήτρες από τον Δήμο Αθηναίων. Εξυπακούεται επιπλέον ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με την εταιρεία Μπάμπης Βωβός.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όλοι οι μέτοχοι προσωπικά ή μέσω των εκπροσώπων τους, είχαν πλήρη ενημέρωση για τις συμβάσεις και το έργο.

Για το μόνο ζήτημα για το οποίο νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ στους φιλάθλους του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ είναι για το ότι δεν κατάφερα να προσφέρω περισσότερα ίσως γιατί δεν είχα τις ικανότητες ή ακόμη γιατί ίσως ο χώρος αυτός του παραγοντισμού δεν με χωράει και δεν με αντιπροσωπεύει.

Θα παραμείνω πιστός ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και εύχομαι η ομάδα μας να βρει τις ισορροπίες και να επιστρέψει εκεί που η ιστορία της το επιβάλει».