Μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΠαΣοΚ ο Βενιζέλος

Δια βοής, έπειτα από πολλές διαδικαστικές συζητήσεις και σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, ανακηρύχθηκε πριν από λίγη ώρα ο κ. Ευ. Βενιζέλος ως μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Στην ψηφοφορία που εν τέλει πραγματοποιήθηκε, η υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή συγκέντρωσε μόλις 12 ψήφους, εκείνη του κ. Τζουμάκα τρεις, ενώ βάσει των 189 υπογραφών που είχε συγκεντρώσει εκ των προτέρων, μοναδικός υποψήφιος ανακηρύχθηκε και από το Εθνικό Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος.

Κατόπιν αυτού και βάσει των αποφάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου, στις κάλπες που έχει προγραμματιοστεί να στηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου, τα μέλη και οι φίλοι του ΠαΣοΚ θα κληθούν να εικυρώσουν την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της επιτροπής καταστατικού κ. Γ. Ανωμερίτης είχε παραπέμψει στο σώμα την απόφαση λέγοντας: «πριν τη συνεδρίαση του ΕΣ κατατέθηκαν δύο υποψηφιότητες. Ομόφωνα ανακοινώνει ότι βάσει της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου της 14 – 15 Ιανουαρίου, των αποφάσων στις 2 και 5 Μαρτίου και βάσει του αρθ. 41, κατατέθηκαν αίτηση υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνοδευόμενη από τις απαιτούμενες προτάσεις, που είναι 189.

Επίσης ενώπιον της επιτροπής κατατέθηκε αίτηση από τον Χρ. Παπουτσή, χωρίς τη συνοδεία προτάσεων, για λόγους του οποίους ανέπτυξε και θα αναπτύξει στο σώμα».

Ο κ. Παπουτσής δεν προσκόμισε υπογραφές υποστηρικτών και μιλώντας στη συνεδρίαση είπε ότι «τα πολιτικά ζητήματα δεν απαντώνται με τεχνιοκά οφ σάιντ ή διαδικαστικά τερτίπια» και πρότεινε να αποφασίσει το ΕΣ για τον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής του καταστατικού. «Η λέξη υπογραφή δεν υπάρχει στο καταστατικό. Η λέξη προτίμηση υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, είναι ζήτημα ερμηνείας», είπε ο κ. Παπουτσής.
Ο κ. Παπουτσής άφησε επίσης αιχμές και προδιέγραψε πολιτικές εξελίξεις λέγοντας:

«Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με βουλευτές διαπίστωσα ότι ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός δήλωνε ότι δεν θέλει να υπογράψει σε κανέναν. Είτε γιατί αρνούνται τη λογική των υπογραφών, ειτε γιατί άλλοι δεν ήθελαν να βάλουν υπογραφή, λόγω προσωπικών ευαισθησιών και σχέσεων, είτε γιατί έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠαΣοΚ, είτε γιατί ήδη αισθάνονται ότι έχουν φύγει και ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε άλλο σχηματισμό που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες».

Με δήλωσή του εξάλλου, ο κ. Στ. Τζουμάκας χαρακτήρισε τη διαδικασία δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη και προσέθεσε ότι χιλιάδες μέλη του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν.

Ο κ. Παπουτσής δήλωσε: «Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, πολύ μακριά από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, δυστυχώς, οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής. Τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι’ αυτή τη χώρα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ.

Αντί για τη μεγάλη επιλογή που είχαμε όλοι μας υποχρέωση να κάνουμε της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ.

Λυπάμαι».

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου

Αμέσως μετά την ανακήρυξη του ως υποψηφίου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει σήμερα υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γύρω από την υποψηφιότητά μου συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική προοδευτική παράταξη που την εξέφραζε, την εκφράζει και θα την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων που ζει η πατρίδα μας και η παράταξή μας, οδήγησε ένα πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζομαι, αλλά αυτή η ευθύνη είναι μια ευθύνη συλλογική και η δράση μας θα είναι ομαδική.

Όλοι θα είναι δίπλα μου και εγώ θα είμαι δίπλα σε όλους. Ειδικά αναφέρομαι στο Χρήστο Παπουτσή που είχε την πολιτική παρρησία να παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση και να την αναδείξει στην Εθνική Συνδιάσκεψη.

Θέλω να αναφέρω ονομαστικά όλους τους φίλους και συναγωνιστές, αλλά δεν μπορώ να το κάνω μέσα στα όρια αυτής της σύντομης δήλωσης. Απευθύνομαι προσωπικά στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, απευθύνομαι προσωπικά σε όλα τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους κάποια στιγμή του ΠΑΣΟΚ και τους καλώ να γυρίσουν εδώ στο σπίτι τους, στη μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.

Έχω αποδείξει, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, την πίστη μου στις εσωκομματικές, πολυφωνικές διαδικασίες.

Τώρα, την άλλη Κυριακή, πρέπει να μετατρέψουμε την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής. Πρέπει να σπάσουμε τα φράγματα που θέλουν να μας στήσουν ώστε να κρατηθεί το ΠΑΣΟΚ σιωπηλό και ακίνητο, όπως θέλουν να κρατήσουν σιωπηλή και ακίνητη κάθε γνήσια πολιτική έκφραση.

Τώρα πρέπει να πάρουμε ξανά την υπόθεση στα χέρια μας, γιατί ο στόχος μας είναι καθαρός, είναι ρεαλιστικός, είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, είναι η πρωτιά, το ΠΑΣΟΚ για το καλό του έθνους πρέπει να έχει τον κεντρικό, τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.

Έχω πλήρη επίγνωση των ερευνών της κοινής γνώμης. Γνωρίζω σε βάθος τι τραβάει το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε Έλληνας πολίτης, τις δυσκολίες, τις θυσίες, τη δυσφορία, αλλά όλοι μαζί κάνουμε μια προσπάθεια, μια εθνική προσπάθεια να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Και τώρα μετά την ολοκλήρωση του περιβόητου PSI έχει ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας. Ένα παράθυρο ευκαιρίας για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, για να αναπληρώσουμε απώλειες, για να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας ως έθνος, ως πολίτες της Ευρώπης, ισότιμοι και όχι ως παρίες της ευρωζώνης.

Φίλες και φίλοι, σας περιμένω εγώ και όλοι οι φίλοι μου, οι συναγωνιστές μου του ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή αγκαλιά την επόμενη Κυριακή στις οργανώσεις μας, στις κάλπες για να δείξουμε ότι υπάρχουμε, ότι η παράταξη είναι ζωντανή, ότι εμείς μπορούμε να σηκώσουμε και θα σηκώσουμε ξανά το βάρος της ανανέωσης, της αναγέννησης και της προοπτικής του τόπου.

Αρχίζουμε.»


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk