Φαντάσου την πόλη μας αλλιώς

Το Imagine the City είναι ένας συνεργατικός σχηματισμός που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου και την αναγέννηση της πόλης. Ένα δίκτυο μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της χώρας να έρθουν σε επαφή και να συνομιλήσουν με τους μελετητές με μοναδικό στόχο τη δημιουργική ανάπλαση των πόλεων.

Τέσσερα μέλη της ομάδας συντονισμού του Imagine the City, η Μαίρη Παλμούτσου, ο Βασίλης Ντόβρος, η Κατερίνα Γρηγοροπούλου και η Μαίρη Καρατζά μιλούν μαζί μας και μας συστήνουν τη νέα αυτή πρωτοβουλία.

Πώς ακριβώς μπορεί το Imagine the City να συμβάλλει στην αλλαγή της πόλης (στην ανάδειξη του τόπου και την αστική αναγέννηση) και με ποιους τρόπους;

Το «Imagine the City» δεν εστιάζει στην υλοποίηση έργων αλλά στη διαμόρφωση και προώθηση μιας νοοτροπίας σύμφωνα με την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται τα δημόσια έργα ανάπλασης. Τα έργα κοινής ωφέλειας κάθε πόλης θεωρούμε ότι αξίζει να χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα και καινοτομία, να επιτρέπουν την αειφόρο ανάπτυξή τους, την αυτοδιαχείριση και τον εκσυγχρονισμό τους, να αναδεικνύουν την τοπική ταυτότητα και τον αστικό πολιτισμό, να προκαλούν την «οικεία κατοίκηση» και να εμπλουτίζουν τον αστικό βίο των πολιτών. Για να προσεγγίσουμε τέτοια αποτελέσματα, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρούμε τις διεπιστημονικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Οι πρωτοβουλίες «Imagine the City» προσανατολίζονται στην αποδέσμευση και αξιοποίηση της δημιουργικής δυναμικής μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που θέλουν λύσεις με ανθρώπους που έχουν λύσεις. Αυτό μεθοδεύουμε και υποστηρίζουμε εδώ και δύο χρόνια τόσο με τις εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη», τη διαδικτυακή πλατφόρμα (platform.imaginethecity.gr), όσο και με τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) για την διοργάνωση IDEA|TOPOS 2012 (1οΠανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου και Εκδηλώσεις Αστικού Πολιτισμού). Αποσκοπώντας στην κινητοποίηση, την ενημέρωση αλλά και τη δικτύωση, αναζητούμε ευέλικτες πρακτικές και συνεργασίες που προωθούν την ανάπτυξη ιδεών και οραμάτων και διαμορφώνουν τις συνθήκες για την υλοποίηση «ιδανικών έργων».

Tι δράσεις έχετε αναπτύξει μέχρι στιγμής και τι προγραμματίζετε για το μέλλον;

Το 2010-2011 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα forum ως πιλοτική λειτουργία μιας πλατφόρμας στην οποία οι κάτοικοι τριών πόλεων είχαν την δυνατότητα να αναρτούν υλικό, φωτογραφίες και πληροφορίες, από αναξιοποίητα ή εγκαταλελειμμένα σημεία της πόλης τους ή σημεία με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Παράλληλα με τον διαδικτυακό πιλοτικό κόμβο επικοινωνίας, η ομάδα εντόπισε την ανάγκη οι εργασίες και οι προτάσεις ανάπλασης των μελετητών να παρουσιάζονται σε φυσικό χώρο, στις εκάστοτε πόλεις, σε εκθέσεις ανοικτές προς τους πολίτες υπό τον τίτλο «Φαντάσου την πόλη». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποιήσαμε στη Χαλκίδα την πρώτη έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Χαλκίδα 2010», στην οποία παρουσιάστηκαν 22 αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες και σχέδια για το αστικό τοπίο της πόλης, μέσα από δισδιάστατα και τρισδιάστατα φωτορεαλιστικά σχέδια, αλλά και τρισδιάστατες πλαστικές μακέτες. Το σύνολο των προτάσεων αναπτύχθηκε από νέους μελετητές, στο πλαίσιο προπτυχιακών και διπλωματικών εργασιών, διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ μία σειρά από προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμόρφωσαν τις συνθήκες κοινωνικής συνεύρεσης και διαλόγου για το μέλλον και τις δυνατότητες της πόλης, ανάμεσα στην δημιουργική κοινότητα και την τοπική κοινότητα της πόλης, τους κατοίκους και τους εκπροσώπους του Δήμου.

Για το 2011-2012 υπάρχουν 2 βασικοί στόχοι και ήδη προσεγγίζονται. Η ανάπτυξη της σύγχρονης πλατφόρμας (platform.imaginethecity.gr), η οποία θα επιτρέπει την ανάρτηση υλικού από τους κατοίκους όλων των ελληνικών πόλεων καθώς και την ενθάρρυνση και υποστήριξη ομάδων και πρωτοβουλιών πολιτών από διαφορετικές πόλεις της χώρας για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων. Έχουμε αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο προκειμένου να ανταποκρινόμαστε, πρακτικά και παραγωγικά στις προσκλήσεις από ομάδες της ελληνικής περιφέρειας αλλά και της Αττικής.

Ήδη έχει γίνει η έκθεση «Φαντάσου την Πόλη – Αγ. Δημήτριο 2011» και μεθοδεύονται στον Βόλο, το Ηράκλειο, την Σπάρτη και τον Πύργο και παράλληλα είμαστε στην τελική ευθεία για το Συνέδριο που προαναφέραμε που θα πραγματοποιηθεί 30 Μαρτίου-1 Απριλίου 2012 στον Βόλο (www.placemarketing.gr). Πρόκειται για ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, με παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη, μέσα από τις οποίες οι κάτοικοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο του συνεδρίου.

Πιστεύετε ότι έχετε συμβάλει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να γίνει καλύτερη η πόλη;

Η αναδημιουργία της εικόνας των πόλεων, το να εξασφαλίσουμε ότι οι πόλεις μας θα γίνουν καλύτερες, είναι κάτι που μπορεί να συντελείται και να εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τους πολίτες. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα «η πόλη είναι αυτό που είναι γιατί οι πολίτες είναι αυτό που είναι», μια πρόταση που αποτελεί πρωταρχική αξία της ομάδας μας. Μέχρι στιγμής, εθελοντές, συνεργάτες, μελετητές, καθηγητές, επισκέπτες των εκθέσεων που έρχονται σε επαφή με τις πρωτοβουλίες του «Imagine the City», αναγνωρίζουν, κινητοποιούνται και εμπνέονται από νέες ιδέες και κυρίως από τις δυνατότητες να προσεγγίσουμε λύσεις και αποτελέσματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα από την κοινωνική ισορροπία και ολοκλήρωση. Από την στιγμή που οι πρωτοβουλίες εξαπλώνονται σε άλλες πόλεις και διευρύνεται διαρκώς ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται ενεργητικά με αυτές, θεωρείται για εμάς σημαντική επιτυχία.

Πόσα μέλη αριθμείτε σήμερα;

Σήμερα, στον πυρήνα του «Imagine the City» βρίσκονται τα 15 μέλη της Ομάδας Συντονισμού και γύρω από αυτά συσπειρώνονται περί τους 50 υποστηρικτές, ενώ σε διάφορες πόλεις ανά τη χώρα συγκροτούνται ομάδες των 5 με 15 ατόμων που υποστηρίζονται από εμάς για να αναπτύξουν τοπικά το «Φαντάσου την πόλη».

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο «Imagine the city»;

Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να επισημαίνει θέματα από την πόλη του, ανεβάζοντας φωτογραφίες και πληροφορίες στη διεύθυνση platform.imaginethecity.gr . Θέματα όπως δημόσια κτίρια, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι ή προσόψεις ιδιωτικών κτιρίων, οτιδήποτε με άλλα λόγια διαμορφώνει το δημόσιο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει σε ένα δημιουργικό διάλογο, ο οποίος αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Κάθε μελετητής, φοιτητής ή επαγγελματίας (πολεοδόμος, αρχιτέκτονας, ή εικαστικός) έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει στην πλατφόρμα μελέτες που έχει αναπτύξει. Έτσι, τροφοδοτεί τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς με δημιουργικές λύσεις για τον τόπο τους και προωθεί τη δουλειά του. Παράλληλα βρίσκει θέματα, τα οποία έχουν επισημάνει οι πολίτες, για μελλοντικές μελέτες.

Επίσης στην διεύθυνση info@imaginethecity.gr μπορεί κάποιος να μας γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στην ομάδα συντονισμού. Η ομάδα συντονισμού πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ανταλλάσσει απόψεις και αναζητά τρόπους δημιουργικής παρέμβασης στις διαδικασίες που διαμορφώνουν την εικόνα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων και διαμορφώνει κάθε τόσο έκτακτες ομάδες που υποστηρίζουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk