Σε μειώσεις 22% συμπαρασύρει η μείωση του κατώτατου μισθού, μια σειρά κοινωνικών, και άλλων παροχών, που συνδέονται άμεσα με το ύψος των κατώτατου αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το επίδομα ανεργίας, για το οποίο – αρχικώς – είχε ανακοινωθεί ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο ύψος για ορισμένες κατηγορίες ανέργων.
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας το επίδομα ανεργίας μειώνεται – από 12 Μαρτίου – στα 359,97 ευρώ από 461,50 ευρώ, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση στους ανέργους που το δικαιούνται. Δηλαδή η μείωση αφορά το σύνολο των 270.000 επιδοτούμενων ανέργων.
Πάντως το θέμα αυτό παραμένει ακόμη «ανοιχτό». Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις εντός των επομένων ημερών, έτσι ώστε να τεθούν κριτήρια, βάσει των οποίων θα καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, και το ύψος του να κυμαίνεται αναλόγως με τα έτη ασφάλισης ή ακόμη και τη συχνότητα καταβολής του επιδόματος, εντός του ασφαλιστικού βίου κάθε ανέργου.
Περικοπές θα υποστούν και άλλες παροχές – κοινωνικού περιεχομένου – όπως παραδείγματος χάριν η αμοιβή των μητέρων που κάνουν χρήση άδειας μητρότητας (έξι μήνες μετά την γέννηση του παιδιού). Η αμοιβή που δίδεται από τον ΟΑΕΔ ακολουθεί το μισθό της ΕΓΣΣΕ.
Αντιθέτως το υπουργείο Εργασίας, αποδέσμευσε από την μείωση του κατώτατου μισθού – και συνεπώς τις διατηρεί ως έχουν – τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές που ακολουθούσαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μερικές από αυτές είναι το επίδομα βαρύτατης και απόλυτης αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το πλαφόν για την απασχόληση των συνταξιούχων και άλλα.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως η εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλιση που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τον προηγούμενο και όχι τον μειωμένο μισθό. Δηλαδή το κόστος για την εξαγορά των πλασματικών ετών στα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμείνει στο ίδιο ύψος.