Ολοκληρώθηκε εχθές -Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου- η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου δίνοντας την σκυτάλη στο Μιλάνο.

Όπως στην Νέα Υόρκη έτσι και στο Λονδίνο οι τόνοι ήταν χαμηλοί και οι προτάσεις -στο μεγαλύτερο μέρος τους- προσγειωμένες στις ανάγκες της εποχής.

Ωστόσο από την βρετανική εβδομάδα μόδας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκκεντρικότητες και οι πιο avant garde δημιουργίες που αποτελούν άλλωστε σήμα κατατεθέν της.

Για άλλη μια σεζόν από τις μεγαλύτερες στιγμές του London Fashion Week ήταν το σόου Burberry Prorsum. Πλήθος διασημοτήτων μεταξύ των οποίων οι Ρόζι Χάντιγκτον Γουίτλεϊ, Κέιτ Μπόσγουορθ, Αλέξα Τσανγκ, Γουίλ Αϊ Αμ, Μάριο Τεστίνο, Άννα Γουίντουρ κ.α- παρακολούθησαν από την πρώτη σειρά τις δημιουργίες του Κρίστοφερ Μπέιλι.

Το σόου ξεκίνησε σαν μια… σύνοψη των δυνατών βρετανικών στοιχείων, με το τουίντ, τις ρίγες, τους μπερέδες και τα δετά μποτάκια να πρωταγωνιστούν, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν αρκετές funky πινελιές με t-shirt με κουκουβάγιες, ζώνες με φιόγκους και τσάντες διακοσμημένες με χρυσά κεφάλια ζώων.

Σήμα κατατεθέν της συλλογής αποτελούν για ακόμη μια φορά οι εμβληματικές καπαρντίνες οι οποίες φέτος εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία όπως φουσκωτές τσέπες και φαρδιές ζώνες, αλλά και οι ομπρέλες που πρωταγωνίστησαν στο φινάλε του σόου.

Με δυνατά ονόματα στο front row -μεταξύ των οποίων Μισέλ Γουίλιαμς, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Λάνα Ντελ Ρέι κ.α- παρουσίασε και ο οίκος Mulberry την συλλογή του, η οποία παντρεύει την πολυτέλεια με τα στοιχεία της «άγριας φύσης»: βαριά γούνινα παλτό και πλεκτά συνδυάζονται με δαντελένια τοπ και θηλυκές εφαρμοστές φούστες. Πρωταγωνιστές φυσικά τα περίφημα αξεσουάρ του οίκου

Άλλο ένα σόου που συγκεντρώνει τα βλέμματα του κόσμου της μόδας -και όχι μόνο- είναι αυτό του Christopher Kane. Με τις Σαμάνθα Κάμερον, Αλέξα Τσανγκ, Λάουρα Μπέιλι, Γιασμίν Λε Μπον κ.α να παρακολουθούν από την πρώτη σειρά ο ταλαντούχος δημιουργός παρουσίασε μια συλλογή με στοιχεία γκόθικ και πανκ, εκφράζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο την πιο «σκοτεινή» πλευρά της θηλυκότητας.

Εντυπωσιακό ντεμπούτο έκανε και η συλλογή McQ στις πασαρέλες του Λονδίνου. Το πρώτο fashion showτης πιο οικονομικής σειράς τουAlexander McQueen ανέβασε κατά πολύ τον πήχη της δημιουργικότητας στην βρετανική εβδομάδα μόδας. Το φθινόπωρο, η πιο μελαγχολική εποχή του χρόνου με το πέσιμο των φύλλων και τις γήινες αποχρώσεις ενέπνευσαν την Σάρα Μπάρτον -η οποία αποδεικνύεται ικανότατη αντικαταστάτρια του Αλεξάντερ Μακουίν- για την ευφάνταστη συλλογή της αλλά και το άκρως θεατρικό σόου τη.
Το σόου του Moschino Cheap and Chic ήταν μια ακόμη νέα άφιξη στην βρετανική εβδομάδα μόδας. Με τις νεαρές σταρ Πίξι Λοτ, Νίκολα Ρόμπερτς κ.α στις πρώτες θέσεις και με βασικό θέμα «το μακιγιάζ», ο ιταλικός οίκος Moschino παρουσίασε φέτος την πιο νεανική σειρά Cheap & Chic στο Λονδίνο -προς τιμήν της διαμαντένιας επετείου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Καπέλα που θυμίζαν πον-πον, αποχρώσεις βγαλμένες από παλέτα σκιών για τα μάτια, αλλά και φούστες με… κραγιόν, eyeliner, ρουζ συνέθεσαν μια συλλογή με σύνθημα Make Up Your Life. «Οι εποχές είναι δύσκολες. Χρησιμοποιήστε τα ρούχα για να βρείτε το στιλ σας, να διασκεδάσετε, να ζήσετε την περιπέτεια μέσα από το ντύσιμο» ανέφερε η σχεδιάστρια Φραντσέσκα Ρουμπίνο.

Το δικό της μήνυμα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας έστειλε και η Βίβιεν Γουέστγουντ. Μετά την παρουσίασης της συλλογής Vivienne Westwood Red Label που είχε αρκετά στοιχεία από το στιλ της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ προσαρμοσμένα πάντα στην πανκ αισθητική της, η Βρετανίδα δημιουργός προέτρεψε τον κόσμο να αγοράζει λιγότερα, αλλά να διαλέγει καλύτερα και να επενδύει σε ρούχα που αντέχουν στον χρόνο.

«Ποτέ οι άνθρωποι δεν έδειχναν τόσο άσχημοι, όσο σήμερα όσον αφορά στο ντύσιμό τους. Κανείς δεν σκέφτεται… Και μιλάω για όλα αυτά τα αναλώσιμα σκουπίδια που αγοράζετε. Μην τρώτε μόνο γρήγορο φαγητό, δοκιμάστε κάτι λίγο καλύτερο. Ας πούμε σαλάτα. Αυτό είναι η μόδα. Είναι κάτι λίγο καλύτερο…» τόνισε η Γουέστγουντ.

Από τις επιδείξεις μόδας που απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια ήταν αυτή της Mary katrantzou. Η αγαπημένη σχεδιάστρια των Βρετανών αλλά και των χολιγουντιανών σταρ εντυπωσίασε μια μια ακόμη φορά κοινό και κριτικούς με τις πρωτοποριακές και συνάμα κομψές δημιουργίες της. Γεωμετρικά σχήματα, έντονα μοτίβα, ζωηρά χρώματα και φουτουριστικές πινελιές συνθέτουν την νέα πολλά συλλογή της ελληνικής καταγωγής σχεδιάστριας.

Ο επίσης Ελληνοαυστριακός Marios Schwab δημιούργησε μια άκρως φινετσάτη και αισθησιακή κολεξιόν που αποτελεί ύμνο στην θηλυκότητα. Με μούσα του την Μάρλεν Ντίτριχ παρουσίασε άκρως αισθησιακές μακριές τουαλέτες και φορέματα κοκτέιλ που αναδεικνύουν τις γυναικείες καμπύλες σε nude, μπλε και πράσινες αποχρώσεις.

Η φετινή εβδομάδα μόδας του Λονδίνου σημαδεύτηκε από πολλές επετείους.

Ο Μatthew Williamson γιόρτασε φέτος τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του παραμένοντας πιστός στο bohemian look που τον καθιέρωσε στον χώρο. Για μια ακόμη φορά τα ζωηρά χρώματα, τα έντονα μοτίβα και οι μποέμικες πινελιές πρωταγωνίστησαν σε μια συλλογή που διέθετε το πάθος του νεαρού πρωτοεμφανιζόμενου που γνωρίσαμε πριν 15 χρόνια αλλά σίγουρα πιο «ώριμη» και πιο κομψή.

Αλλά και η Nicole Farhi με την φετινή συλλογή της απέδειξε ότι ακόμη και μετά από 30 χρόνια στο χώρο μπορεί να πειραματίζεται με τα υλικά και τις νέες φόρμες όπως κάθε νέος σχεδιαστής. Με πηγή έμπνευσης την γαλλική Art Nouveau και τους πλούσιους καμβάδες του Γκουσταβ Κλιμτ, η Nicole Farhi έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες φόρμες -τονίζοντας μάλιστα τους γοφούς- παραμένοντας ωστόσο πιστή στην παράδοση του οίκου που ποντάρει όλα αυτά τα χρόνια στην πολυτέλεια των υλικών.

Δυναμικό comeback στην βρετανική εβδομάδα μόδας έκανε και το δίδυμο Antoni and Alison, κατά κόσμον Άντονι Μπουρακόβσκι και Άλισον Ρόμπερτς, οι οποίοι επέστρεψαν φέτος στις πασαρέλες μετά από μια απουσία επτά ετών, γιορτάζοντας έτσι την 25ετή παρουσία τους στον χώρο της μόδας. Το εν λόγω σόου μάλιστα άνοιξε και την εβδομάδα μόδας του Λονδίνου παρουσιάζοντας μια συλλογή όπου πρωταγωνίστησαν τα φορέματα, οι λιτές γραμμές αλλά και τα έντονα μοτίβα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η ευφάνταστη συλλογή της Corrie Nielsen. Με το καρό να είναι πανοτύ -ακόμη και στα πρόσωπα των μοντέλων- η ταλαντούχα σκευάστρια άντλησε έμπνευση από τον Σκωτσέζο προ-προ πάππου της και παρουσίασε μια συλλογή που παντρεύει το στιλ της μεσαιωνικής Σκωτίας με τους περίτεχνους όγκους, τα ντραπέ και τις πτυχώσεις που αποτελούν σήμα κατατεθέν της.