Τη διαχρονική ιστορία πάνω στα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού παρακολούθησαν οι θεατές στην πρεμιέρα του μπαλέτου «Δον Κιχώτης» που έγινε προ ημερών στο θέατρο «Ολύμπια».

Η αίθουσα Μαρία Κάλλας του θεάτρου ήταν γεμάτη από κόσμο στην πρώτη επίσημη παράσταση του έργου σε χορογραφία του πάλαι ποτέ θρύλου των Μπολσόι, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, και σε μουσική διεύθυνση Χόμπαρτ Ερλ.

Τους χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής -παραγωγή που, σημειωτέον, είχε ανέβει ξανά στο «Ολύμπια» το 2011- χειροκρότησαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα της Αυστρίας, Μελίττα Σούμπερτ, ο πρόεδρος της τράπεζας Eurobank, Τίμος Χριστοδούλου, με τη σύζυγό του, ενώ εκεί ήταν ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΛΣ, Νίκος Μουρκογιάννης, ο αντιπρόεδρος, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης κ.α.

Ο «Δον Κιχώτης» βασίζεται σε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Θερβάντες (1547-1616) που εκδόθηκε σε δύο τόμους το 1605 και το 1615 αντίστοιχα.

Η υπόθεση του μπαλέτου επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Κιτέρια – Κίτρι στο μπαλέτο – με τον κουρέα Μπαζίλιο. Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη και του υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα μένουν σε δεύτερο επίπεδο. Στη διανομή της πρεμιέρας στο ρόλο της Κίτρι ήταν η Σταυρούλα Καμπουράκη και του Μπαζίλιο ο Αλεξάντερ Νέσκωβ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπαλέτο περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των σημαντικών χορευτικών συγκροτημάτων ενώ συχνά παρουσιάζεται και σε εκσυγχρονισμένες εκδοχές, όπως, μεταξύ άλλων, αυτές του Νουριέγιεφ και του Μπαρίσνικοφ.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 12, 19, 24 και 25 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και στις 2 και 3 Μαρτίου.

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης