Λοβέρδος: Μαζί με τον Βενιζέλο εγγυόμαστε την ενότητα του ΠαΣοΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες βουλευτών που πρόσκεινται είτε στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είτε στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να έλθουν σε συνεννόηση προκειμένου να τεθεί με εμφατικό τρόπο το θέμα αλλαγής ηγεσίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε παρασκηνιακό επίπεδο ενόψει της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες βουλευτών που πρόσκεινται είτε στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είτε στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να έλθουν σε συνεννόηση προκειμένου να τεθεί με εμφατικό τρόπο το θέμα αλλαγής ηγεσίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Νωρίς το απόγευμα οι δύο υπουργοί είχαν συνάντηση στο υπ. Οικονομικών.

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα» είπε λίγο αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι οι δυο τους μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. «Μια νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο πίσω» είπε χαρακτηριστικά. «Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μπορούμε να πορευθούμε μαζί, εμείς οι δύο μπορούμε να εγγυηθούμε την ενότητα του ΠαΣοΚ. Πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση Παπαδήμου». «Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα την καλύψει η ενότητα»« κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικά η δήλωση του Αν. Λοβέρδου:

«Στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνά η χώρα, όλοι πρέπει να συντάσσουμε τις δυνάμεις μας, ενωμένοι, για την επίτευξη του κοινού σκοπού, η Ελλάδα, δηλαδή η χώρα και οι πολίτες της να μην γονατίσουν. Αυτή είναι η βασική μας υποχρέωση, το κοινό, το συλλογικό μας καθήκον. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και το βάρος των καθηκόντων, δεν αφήνει πεδίο, δεν αφήνει χώρο για άλλες στοχεύσεις, πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την πορεία του καθενός μας χωριστά.

Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει, όσο και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.και εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο.

Το Κίνημά μας σήκωσε στις πλάτες του βάρη και ευθύνες πολλών δεκαετιών, αναλαμβάνοντας, τον Οκτώβριο του 2009, την υποχρέωση να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα μέσα σε λίγους μήνες. Στην πορεία αυτή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χτυπήθηκε και τραυματίστηκε. Είναι, όμως, ως Κίνημα ιδεών και ανθρώπων, χρήσιμο στην πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά. Μία, όμως, νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακόμη πιο πίσω.

Κάνοντας σήμερα αυτό που περνάει από το χέρι μου προσπαθώ να συμβάλω στην ενότητα της παράταξής μας και, με τον τρόπο αυτό, να συμμετάσχω στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της χώρας. Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί, με τρόπο σαφή και έμπρακτο. Το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι’ αυτό αγωνιούν. Η Ελλάδα θα δώσει αυτές τις ημέρες την πιο καίρια κι αποφασιστική της μάχη, ως χώρα της Ε.Ε και της ευρωζώνης. Και θα πρέπει να την κερδίσει. Μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και σε μια δοκιμαζόμενη Ε.Ε.

Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας το επιτρέψει, εντός των επομένων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η ανάταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής.»

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως διακατέχεται και από συγκινησιακή φόρτιση αφού με τον Ανδρέα
λοβέρδο τους ενώνει, εκτός από την πολιτική, και μία κοινή μακρά πορεία και φιλική σχέση. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα και ο λαός της περνούν από τις πιο δύσκολες στιγμές. Η σημερινή κατάσταση δεν δικαιολογεί προσωπικές επιδιώξεις. Πρέπει ενωμένοι να προχωρήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τη στιγμή που και η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση. Κατά βάθος στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και συλλογικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης τη χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.

Μέχρι στις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει κλείσει το PSI. Επομένως εμείς πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες να κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια να κλείσουμε τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία. πρόσωπα και κόμματα πρέπει να αναλάβουμε αλλά και να μοιραστούμε τις ευθύνες. Η πολιτική ηγεσία της χώρας χρειάζεται ενωμένη να δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής. Το ΠαΣοΚ όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει τη μάχη του και έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη επίθεση. Συνεχίζουμε, όμως. Στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την από κοινού εμφάνιση των δύο υπουργών προηγήθηκε επικοινωνία του κ. Λοβέρδου με τον Γιάννη Ραγκούση και την Άννα Διαμαντοπούλου για να τους ενημερώσει για τις κινήσεις του.

Έντονο παρασκήνιο

Την Δευτέρα το βράδυ υπήρξαν πολύωρες συναντήσεις και συζητήσεις στο γραφείο του κ. Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος σημειώνεται ότι έχει καταθέσει και δημοσίως την πρόταση για αλλαγή ηγεσίας μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των άλλων ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος και ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ σχετική αναφορά έκανε το πρωί της Τρίτης και ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στον Βήμα Fm

Ζητούμενο είναι η επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των φερόμενων ως διεκδικητών της ηγεσίας του ΠαΣοΚ ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόσωπο το οποίο θα διεκδικήσει την ηγεσία μέσα από διαδικασίες στην κοινοβουλευτική ομάδα οι οποίες ωστόσο παραμένουν αδιευκρίνιστες και με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι συμβατές με τις καταστατικές προβλέψεις του ΠαΣοΚ.

Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα παρατηρείται και σε άλλο εσωκομματικό στρατόπεδο καθώς πυκνές είναι οι επαφές και οι προσπάθειες συνεννόησης με πρωτοβουλία της κυρίας Λουκάς Κατσέλη η οποία επίσης έχει δηλώσει ότι υπό προϋποθέσεις θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Τις τελευταίες ώρες πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ συνομιλούν ή και επισκέπτονται την κυρία Κατσέλη στο πολιτικό της γραφείο. Όσο όλα αυτά εξελίσσονται άγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εφόσων εκδηλωθεί μία μαζική κίνηση βουλευτών με στόχο την αμφισβήτησή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη Πέμπτη.

Ένα σενάριο φέρει τον κ. Παπανδρέου να επιχειρεί να προκαταλάβει μία δυσμενή για αυτόν εξέλιξη και να αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για την αποχώρησή του, ένα δεύτερο σενάριο θέλει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να δεσμεύεται για επίσπευση όλων των διαδικασιών στην πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου χωρίς να ανατρέπονται ριζικά οι πρόσφατες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk