Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: να σώσουμε πάση θυσία την Ελλάδα

Τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν την απομείωση του ελληνικού χρέους , όπως οι ιδιωτικές τράπεζες, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην αυστριακή εφημερίδα «Standard» ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως οι ιδιωτικές τράπεζες, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην αυστριακή εφημερίδα «Standard» ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία – για την οποία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη – ανάμεσα στην Αθήνα και στις ιδιωτικές τράπεζες περί απομείωσης κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μια κρατική βοήθεια».

Διότι, όπως δηλώνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται βιώσιμο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα «Figaro», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο Γιούνκερ, που είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, εκτιμά ότι η αδυναμία προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα οφείλεται στην απροθυμία των κομμάτων. Γι’ αυτό και απευθύνει έκκληση προς αυτά να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Δεν αποδίδω ευθύνες στον πρωθυπουργό Παπαδήμο. Παρατηρείται μια πραγματική κόπωση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων που τις εμποδίζει να ακολουθήσουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει ο λουξεμβούργιος πολιτικός. Και απευθύνει έκκληση προς τους Ελληνες «να μην κάνουν πίσω, να αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ποιες είναι οι προτεραιότητές τους και να μη θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική βοήθεια που θα λάβουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει χωρίς να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι δεν θέλει να μπει σ’ αυτή τη λογική. «Δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς επιπτώσεις στις άλλες χώρες. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Να βάλει πλάτη και η ΕΚΤ»

Αίσθηση προκαλεί – εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα – η έμμεση πλην σαφής έκκληση που απηύθυνε ο Γιούνκερ προς την ΕΚΤ να βοηθήσει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς «δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από τη Γερμανία». Ερωτηθείς αν πρέπει να βάλει η ΕΚΤ το χέρι στην τσέπη, απαντά ότι «υπάρχει αυτή η συζήτηση, αλλά δεν είναι πρέπον ο πρόεδρος του Eurogroup να ζητεί από την Ευρωτράπεζα να πράξει το ένα ή το άλλο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το γεγονός είναι ότι οι δημόσιοι πιστωτές διαδραματίζουν στην παρούσα κρίση ένα ρόλο μάλλον… ανεκδοτολογικό»!

Αίσθηση προκαλεί επίσης το μήνυμα που απευθύνει ο Γιούνκερ προσωπικώς προς τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συναινέσει στην ανάληψη περισσοτέρων πρωτοβουλιών από την ΕΚΤ για την υπέρβαση της κρίσης και ακόμη να συναινέσει στην υιοθέτηση μιας πιο αναπτυξιακής πολιτικής από τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων εταίρων της, καθώς «οι φόβοι της καγκελαρίου είναι αδικαιολόγητοι».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν συμμερίζεται την άποψη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του αμερικανού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς ότι η περισσότερη λιτότητα οδηγεί ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση, ο Γιουνκέρ απάντησε ότι η «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όσο απαραίτητη κι αν είναι, δεν βοηθά την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας στις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη εξ αιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν και της εν γένει αδυναμίας τους να αντιμετωπίσουν την κρίση, ο Γιούνκερ είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι να προσφέρουν τα πολιτικά κόμματα εκλογικά δώρα στους ψηφοφόρους, αλλά να προσπαθήσουν να εξορθολογήσουν τους προϋπολογισμούς τους και να πάψουν να φορτώνουν με χρέη τις επόμενες γενιές».

«Λεφτά υπάρχουν»!

Κάθε υπεύθυνος πολιτικός άνδρας πρέπει να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πολίτες αυτή την υποχρέωση που έχει έναντι των επερχομένων γενεών, αλλά από την άλλη πρέπει να προωθήσει και πολιτικές που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Αυτός είναι άλλωστε και ο διπλός στόχος της συνόδου κορυφής της Δευτέρας: η απασχόληση και η ανάπτυξη. Αλλά με τι μέσα;», ερωτά η Figaro για να λάβει την απάντηση: «Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα εκμεταλλευόμαστε σωστά. Από τη σύνοδο μην περιμένετε νούμερα ή θεαματικές αποφάσεις. Θα προσπαθήσουμε να δούμε από πού θα πρέπει να αντλήσουμε κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη. Και οι φορείς που πρέπει να κινητοποιηθούν είναι τα κοινοτικά, κοινωνικά και διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης».

Είναι προφανές ότι ο Γιούνκερ περιλαμβάνει την Ευρωτράπεζα στους πρώτους κοινοτικούς φορείς που πρέπει να πάψουν να διαδραματίζουν «ανεκδοτολογικό ρόλο» και να αναλάβουν δράση για την υπέρβαση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και τη διάσωση του ευρώ.

«Δημοψήφισμα για τη Δημοσιονομική Ενοποίηση»

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέπληξε γι’ άλλη μια φορά, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προκηρύξουν… δημοψήφισμα προκειμένου να εγκρίνουν την προτεινόμενη πανευρωπαϊκή συμφωνία για τη δημοσιονομική σύγκλιση και ενοποίηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk