Ανοιχτή έκκληση στους πολίτες του Ισραήλ να αντισταθούν στην ακραία μειοψηφία των υπερορθόδοξων Εβραίων που επιθυμούν διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Σιμόν Πέρες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον τους.

Την Τρίτη σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η πόλη Μπέιτ Σεμές, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όταν υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη.

Αργότερα την ίδια ημέρα χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν στους δρόμους του Μπέιτ Σεμές, ζητώντας να μην περάσουν οι ακραίες απόψεις των συμπολιτών τους.

«Απελευθερώστε το Ισραήλ από τη θρησκευτική καταπίεση» και «Μην αφήσετε το Ισραήλ να γίνει Ιράν» έγραφαν στα πλακάτ τουw, αναφέρει το BBC.

Η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ υπερορθόδοξων Εβραίων και των υπολοίπων πολιτών, με τους πρώτους να απαιτούν αυστηρότερους διαχωρισμούς μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Πάντως αν και οι υπερορθόδοξοι, ή Χαρεντίμ, είναι ισχυρή κοινότητα στο Μπέιτ Σεμές, μόνο μία μικρή μειοψηφία τους φαίνεται να υιοθετεί αυτές τις ακραίες απόψεις. Κάποιοι μάλιστα κάτοικοι της πόλης εξέδωσαν ανωνύμως ανακοίνωση που καταδικάζει τα επεισόδια.

Σε δήλωση της η προεδρία επισήμανε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί καμία κορίτσι, καμία γυναίκα ή άλλο πρόσωπο σε αυτή τη χώρα. [Οι υπερορθόδοξοι] δεν είναι κύριοι της χώρας».

Πρόκειται για μία μάχη «για τον χαρακτήρα του έθνους» τόνισε ο ισραηλινός πρόεδρος στο πλήθος που διαμαρτύρονταν στην πόλη.

«Ολόκληρο το έθνος πρέπει να στρατευτεί για να σώσει τη πλειοψηφία από τα χέρια μίας μικρής μειοψηφίας» που διαταράσσει «την εθνική μας αλληλεγγύη» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ αρκετοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι συνελήφθησαν.

Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση και του ίδιου του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει διαχωρισμούς με βάση το φύλο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να κατεβάσουν ταμπέλες που ζητούσαν αυστηρούς διαχωρισμούς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ακόμα και το μήκος της φούστας προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους υπερορθόδοξους.

Περίπου 300 άτομα επιτέθηκαν με πέτρες και αβγά στους αστυνομικούς, ενώ τηλεοπτικό συνεργείο που κατέγραφε τα επεισόδια προπηλακίστηκε, επειδή το ντύσιμο των δημοσιογράφων δεν ήταν αρκετά σεμνό.

Μάλιστα το Channel 2 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ρεπορτάζ με την περίπτωση μιας 8χρονης Ισραηλινής, η οποία είπε στις κάμερες ότι φοβάται ακόμα και να πάει σχολείο, αφού στον δρόμο δέχεται προπηλακισμούς από υπερορθόδοξους Εβραίους.

Εκπρόσωποι των υπερορθόδοξων Εβραίων (αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Κράτους του Ισραήλ) κατηγόρησαν τα Μέσα Ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επιχειρώντας να στιγματίσουν ανθρώπους που απλά επιλέγουν να ζήσουν βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοια επεισόδια, παρά το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο οι κυβερνήσεις του Ισραήλ έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε μια ελεύθερη κοινωνία, όπως η ισραηλινή, δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές πρακτικές διαχωρισμού των γυναικών.