Αυτήν τη στιγμή κάθε εσωκομματική συζήτηση είναι άκαιρη και άτοπη, δεδομένου ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο ΠαΣοΚ για την επόμενη μέρα.

Μιλώντας στον «Βήμα 99,5» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «πρέπει να αφοσιωθούμε σε αυτή τη συνάντηση και στη συνέχεια στο PSI, το οποίο δεν είναι δεδομένο».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά το κλείσιμο του PSI, θα ανοίξει τα χαρτιά του – με σαφήνεια – για την επόμενη μέρα στο Κίνημα.

Πάντως, άφησε αιχμές για όσους θέτουν ηλικιακά κριτήρια και όρια, λέγοντας ξεκάθαρα ότι κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται.

Δεν δίστασε επίσης να χαρακτηρίσει «αηδιαστικά», σε ορισμένες περιπτώσεις, τα καλλιστεία ονομάτων που γίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Είπε ακόμα ότι είναι ευτύχημα για το ΠαΣοΚ ότι διαθέτει πολλά ικανά στελέχη για την επόμενη μέρα.

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει το κόμμα, αλλά και να απευθυνθεί σε ευρύτερο «ακροατήριο».

Για τον χρόνο διάρκειας της κυβέρνησης Παπαδήμου, επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή που έχει αναλάβει, εκφράζοντας την ευχή αυτό να έχει συμβεί «μέχρι την άνοιξη».

Για το κατά πόσο υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη δημοσιονομική προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους».

Σχετικά με την πολιτική λιτότητας, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά υπογράμμισε ότι – ιδιαίτερα οι αρχηγοί κομμάτων – πρέπει να υποδείξουν εναλλακτικές προτάσεις και όχι γενικόλογες δηλώσεις περί ανάπτυξης.

Σχετικά με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα αλλά και αν γνώριζε, θα τον συμβούλευε να μην προχωρήσει.

Υπενθύμισε ότι στους κόλπους της ΕΕ ακόμα και η λέξη δημοψήφισμα είναι σχεδόν βλασφημία, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο για τον μέσο ψηφοφόρο, αφού δεν γνωρίζει ακριβώς θέματα όπως η μόχλευση ή η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI.

Αναφερόμενος στο θέμα της Γερμανίας και της εικόνας που έχει πλέον δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνεται προπαγάνδα κατά της χώρας, ακόμα και σε επίπεδο χυδαιότητας, ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είναι ο βασικός παίκτης της ΕΕ.

«Η Γερμανία είναι ισχυρότατη και καταστράφηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ανόρθωσαν τη χώρα τους έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, ενώ πριν από 20 χρόνια ενσωμάτωσαν και το κομμάτι της Ανατολικής Γερμανίας.

»Σήμερα έχουν πλεονάσματα, τα οποία είναι τα δικά μας ελλείμματα. Όμως κανείς δεν μας υποχρεώνει να αγοράζουμε Mercedes, ακόμα και μέλι από τη Γερμανία».

Εξήγησε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ, προκειμένου οι πλέον αδύναμοι να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου

Για το αν γνώριζε για την απόφαση του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα:

Όχι. Δεν ήξερα τίποτα απολύτως. Και αν ήξερα, θα τον απέτρεπα με όλες μου τις δυνάμεις. Διότι θεωρώ ότι και εκείνος θα έπρεπε να έχει πλήρη γνώση για το ζήτημα, διότι έχει τα στοιχεία που χρειάζεται ότι η λέξη «δημοψήφισμα» στους ευρωπαϊκούς κύκλους είναι βλασφημία, είναι πολύ κακό. Είναι dirty word, όπως λένε και οι Εγγλέζοι. Διότι λένε κάποιοι στη δημοκρατία να αποφασίζει ο λαός κτλ. και άκουσα και τον ίδιον τον κ. Παπανδρέου που το έλεγε στη Βουλή. Ο λαός δεν πρέπει να αποφασίζει επί θεμάτων πολύπλοκων και τεχνικών. Πρέπει να αποφασίζει πάνω σε απλά θέματα, που του είναι προσιτά και διατελούν τις παρατάξεις και δεν αφορούν μία και μόνη ιδεολογία. Όταν βάλεις, λοιπόν, το λαό να αποφασίσει για ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας που περιλαμβάνει κούρεμα του χρέους, το περίφημο PSI, που δεν ξέρει κανείς τι είναι και η μόχλευση των δανείων και η δευτερογενής αγορά ομολόγων κτλ… Είναι δυνατόν ο πολίτης, όσο συνειδητοποιημένος και ευσυνείδητος και να είναι, να πάρει θέση; Δεν είναι δυνατόν. Θα αποφασίζαμε με βάση το θυμικό μας, τη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα και θα δίναμε λάθος απάντηση.

Για όσα είπε ο κ. Μπαρόζο και υποστηρίζουν και Γερμανοί πολιτικοί για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ:

Δεν νομίζω ότι είπε αυτό ο κ. Μπαρόζο. Νομίζω ότι κάπου είναι στα όρια της αντοχής του, διότι έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να μας βοηθήσει και κάπου πρέπει και εμείς να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις αντιγερμανικό λαϊκισμό στην Ελλάδα. Για λόγους που πολύ εύκολα δικαιολογούνται ιστορικά, οι Έλληνες έχουν μια πολύ κακή ανάμνηση για τη Γερμανία και βεβαίως όλοι αυτοί οι άθλιοι που εμφανίζουν την Μέρκελ να έχει στολές ή κάποια ανάλογα πράγματα – χωρίς να το δικαιούνται πιστεύω, διότι δεν έχει τίποτε τέτοιο να δείξει η ζωή της ή η ζωή της οικογενείας της, διότι εκεί έχουμε φτάσει πλέον, να αναζητείται συλλογική ευθύνη ή ευθύνη της οικογένειας κάποιου – θα έπρεπε να σκεφθούν πολύ πριν συκοφαντήσουν τη Γερμανία και την πολιτική της ηγεσία μ’ αυτόν τον τρόπο. Η Γερμανία είναι ισχυρότατη χώρα. Διότι οι Γερμανοί δουλεύουν με σύστημα, με μέθοδο και όλες αυτές τις ιδιότητες που καθένας τους αναγνωρίζει. Καταστράφηκαν στον πόλεμο περισσότερο από κάθε άλλο κράτος και θύματα του Χίτλερ είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί. Και τα 6 εκατ. Εβραίοι που εξόντωσε ο Χίτλερ ήταν Γερμανοί πολίτες και βεβαίως ως Γερμανοί λογίζονται στον απολογισμό. Αλλά κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια και τα πλεονάσματά τους είναι δικά μας ελλείμματα.

Κανείς δεν μας είπε να αγοράσουμε Μερσεντές ή μας έβαλε το πιστόλι στο κεφάλι γι’ αυτό. Πώς πάμε και αγοράζουμε Μερσεντές; Εγώ αντικειμενικές διαπιστώσεις κάνω. Και για να μη σας πω ότι αγοράζουμε Μερσεντές, θα σας πω ότι αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες από μέλι. Το ξέρετε αυτό; Μέλι από τη Γερμανία;

Για το αν η απόφαση της κυβέρνησης να κόψει μισθούς και συντάξεις ήταν μια κακή απόφαση:

Ναι. Είναι γεγονός αυτό. Θα ήμουν έτοιμος να το συζητήσω, αν μου δείχνατε την αντίστοιχη τιμή με την οποία θα μπορούσαμε να καλύψουμε για την εξισορρόπηση των οικονομικών μας. Όταν εισήχθη από τον κ. Παπακωνσταντίνου η ιδέα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, εγώ είχα μια σειρά από λόγους που ήταν και πολιτιστικοί, αν θέλετε, διότι είναι ένα θετικό και συμπαθητικό στοιχείο του πολιτισμού μας, εγώ ήμουν στην ομάδα που τα συζητούσε αυτά πριν έλθουν στο υπουργικό συμβούλιο και πρόβαλα σθεναρή άμυνα. Η συζήτησή μας κράτησε δύο 24ωρα. Και τελικά δεν βρήκαμε άλλο ποσό, πουθενά, αφού είχαμε δεκάδες άλλες προτάσεις από πολλούς συναδέλφους και όχι μόνο από εμένα και τελικά καταλήξαμε στην περικοπή αυτού του ποσού με τον τρόπο που είναι γνωστός. Είμαι έτοιμος να συζητήσω οποιαδήποτε πρόταση υπέρ της μίας ή της άλλης δεινοπαθούς ομάδας, εφόσον μού υποδειχθεί – ιδιαίτερα αν μου κάνει αυτήν την παρατήρηση όχι δημοσιογράφος, αλλά αρχηγός κόμματος, διότι υπάρχουν και αυτές οι υποδείξεις – κάποια άλλη πηγή εισοδήματος. Ότι δεν έπρεπε να κόψουμε αυτό και μπορούσαμε να κόψουμε εκεί. Αλλά όχι γενικότητες.

Για τις αποκρατικοποιήσεις:

Αυτό είναι πολύ σοβαρή υπόδειξη και αυτός είναι ένας τομέας, στον οποίο εμείς ως κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε απαράδεκτα καθυστερήσει και ευθυνόμαστε όλοι όσοι εμπλεκόμεθα σ’ αυτήν την ιστορία, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Και πρώτος απ’ όλους ο πρωθυπουργός, βέβαια, ο οποίος είχε την ευθύνη του συντονισμού της όλης υπόθεσης.

Για την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και την πάταξη της φοροδιαφυγής:

Αυτό είναι απολύτως σωστό επίσης και εκεί έχουν γίνει πολύ σημαντικές πρόοδοι και υπάρχει κάποια αύξηση στα έσοδα, παρότι υπάρχει αυτή η φοβερή ύφεση μέχρι και το 2012, όπου εγώ πιστεύω ότι είναι ο πάτος της κρίσης και δεν θα συνεχιστεί πέραν του 2012. Διότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που δείχνουν ότι θα υπάρξει αντιστροφή. Όπως ξέρετε, στην οικονομία υπάρχουν και αριθμοί που δεν εμφανίζονται στην καθημερινή εποπτεία, όπως είναι τα αποθέματα των εμπορευμάτων, όπου υπάρχουν θετικά μηνύματα και εφαρμόζονται από τώρα.

Για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και τι δείχνουν αυτές:

Ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, ότι ήμασταν κυβέρνηση και είχαμε μια πλειοψηφία στη Βουλή, ότι υπάρχει ένα φαινόμενο συρρίκνωσης, διότι απήρχοντο βουλευτές ή άλλοι εδήλωναν ότι είναι πιθανό να μην πειθαρχήσουν σε θεμελιώδη ζητήματα και όχι σε δευτερεύοντα σχετικά με την πειθαρχία του κόμματος και αυτό είναι γεγονός, είναι κάτι που καθένας μπορεί να το διαπιστώσει και δεν είναι χρήσιμο να το συζητά επί μακρόν. Από εκεί και πέρα, εγώ έχω δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή κάθε εσωκομματική συζήτηση είναι άκαιρη και άτοπη και αυτό το λέω διότι μπροστά μας έχουμε τη συνάντηση στην οποία μετέχει ο κ. Παπαδήμος αύριο και πρέπει να έχει στο πλευρό του και τα κόμματα στο σύνολό τους, χωρίς καμία ρωγμή και κανένα αντιπερισπασμό. Πρέπει να αφοσιωθούμε σ’ αυτή τη συνάντηση και όλες οι δυνάμεις να βαίνουν προς το καλύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανόρθωση της οικονομίας μας. Μετά υπάρχει το PSI, αυτό που ονομάσαμε αγοραία ως κούρεμα του χρέους. Αυτό δεν είναι δεδομένο, όπως ξέρετε, διότι πρέπει να υπάρχει η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων. Πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και ως τότε δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Και δεν κάνω ούτε εγώ προσωπικά.

Για το αν πρέπει η συζήτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τώρα:

Γιατί να αλλάξει κάτι τρεις μήνες πριν; Η προεκλογική περίοδος κρατά ένα μήνα.

Για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά:

Είναι ένα ποσοστό που βγήκε από μία μόνο δημοσκόπηση, ενός πολύ αμφιλεγόμενου φορέα δημοσκοπήσεων. Θα έλεγα του μόνου αμφιλεγόμενου φορέα δημοσκοπήσεων. Ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό, όμως, θα συμφωνήσω.

Δεν είναι μόνο θέμα ψήφισης (του PSI, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες). Είναι και θέμα προσέλευσης. Είμαι οπαδός του Ολυμπιακού. Πήγα στο γήπεδο και άκουσα ένα σύνθημα που έλεγε, να μην πω το ρήμα, τι κάνουν αυτοί που σας χρωστάνε! Δεν χρωστάμε στους Γερμανούς. Το 60% των δανειστών είναι τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Δεν είναι οπαδοί της Ντόρτμουντ αυτοί που μας έχουν δανείσει! Είναι οπαδοί ελληνικών ομάδων! Η πλειοψηφία των οφειλών αφορά ελληνικές τράπεζες και ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και επομένως η διαπραγμάτευση πρέπει να καλύψει αυτήν την πλευρά των πραγμάτων και το τραπεζικό μας σύστημα ή να μην κλείσουν τα ταμεία.

Για το τι πρέπει να πράξει ο κ. Παπανδρέου:

Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσει κατ’ αρχάς ο ίδιος και δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Εγώ δεν είμαι υπέρ του να του βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό και μετά από αυτό, όποια και αν είναι η δική του θέση, διότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα, καθένας μας να πει την άποψή του. Εγώ, όταν κλείσει το PSI, είμαι διατεθειμένος να πω τότε την άποψή μου, την οποία έχω και είναι καθαρή, και θα την πω απερίφραστα όπως τη λέω πάντα. Δεν θα κάνω κανενός είδους εκχώρηση είτε σε προσωπικούς μικροϋπολογισμούς είτε σε φατριαστικές επιδιώξεις και να φτιάξω ομάδα, να μ’ ακούσει η ομάδα μου κτλ.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ:

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με σκεφθήκατε! Η στιγμή μου νομίζω ήρθε την εποχή που πρότεινα και υποστήριξα τον κ. Σημίτη, διότι μόνον αυτός μπορούσε να ενοποιήσει την παράταξη και να κερδίσει τις εκλογές και νομίζω ότι είχα δίκιο, διότι όντως συνέβη αυτό που προέβλεψα. Νομίζω ότι δεν είναι πια η στιγμή που μπορώ να διεκδικήσω τέτοιου είδους ευθύνες. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αυτός που παραιτήθηκε, είναι ο κ. Παπανδρέου και είναι πολύ νεότερός μου και όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή τη συζήτηση είναι της ίδιας ηλικίας με τον κ. Παπανδρέου ή νεότεροι – συνήθως είναι νεότεροι. Επομένως, θα γίνει η συζήτηση με τη γενιά σας και να αναλάβετε ως γενιά τις ευθύνες σας!

Επειδή ακούω όμως πάρα πολλές ανοησίες και λέγονται, το ¼ του ελληνικού πληθυσμού έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του και έχει ελπίδα ζωής περί τα 20 χρόνια ακόμα – αυτή είναι η προσδοκία ζωής στην Ελλάδα σήμερα. Δεν μπορεί να υπάρξει Καιάδας για όλους αυτούς. Είναι πολλοί Έλληνες, 3 εκατομμύρια, οι οποίοι πρέπει να έχουν λόγο στην πολιτική ζωή του τόπου, ο καθένας με τις δυνάμεις του και τις ικανότητές του.

Για το αν πρέπει να υπάρξουν υποψήφιοι και άνω των 60 ετών:

Βεβαίως. Πρέπει να είναι και άνω των 60. Εννοώ για τη Βουλή, όχι για υποψήφιος αρχηγός. Γιατί πρέπει να υπάρχει αντιπροσωπευτικό δείγμα σε όλες τις ηλικίες και κατηγορίες του πληθυσμού. Δεν μπορούμε να κάνουμε καλλιστεία στην πολιτική ζωή. Αρκετά καλλιστεία έχουμε κάνει στο δημόσιο βίο και στην κοινωνία μας και το αποτέλεσμα πολλές φορές όχι απλώς δεν είναι καλό, αλλά είναι και αηδιαστικό, όπως βλέπω καμιά φορά σ’ αυτά τα καλλιστεία.

Για όσα είχε πει και στο παρελθόν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αρκετούς υποψηφίους πρωθυπουργούς»:

Έχω κάνει 20 χρόνια προσπάθεια για να επαναφέρω αυτό που είπα: ότι έχει ικανούς για να γίνουν πρωθυπουργοί – όχι ότι είναι υποψήφιοι. Γιατί μπορεί να συσπειρωθούν οι ικανοί γύρω από δυο-τρεις υποψηφίους. Θεωρώ ότι είναι ευτύχημα για τον ελληνικό λαό να έχει στελέχη – θέλετε να τους πούμε έξι, οκτώ ή δώδεκα – που είναι επιπέδου και μπορούν να επιτρέψουν στη χώρα να έχει έναν πρωθυπουργό, χωρίς αυτό να είναι πλήγμα κατά των θεσμών και του πολιτεύματος.

Ο αρχηγός ενός κόμματος, που είναι μηχανισμός και ομάδα ανθρώπων – όλοι όσοι συντάσσονται με ένα κόμμα: στελέχη και μέλη, οπαδοί, ακόμη και ψηφοφόροι – που δεν επιδιώκει συλλογικές προσπάθειες. Επιδιώκει την εξουσία. Αν δεν την επιδιώκεις, είσαι κάτι άλλο από κόμμα. Είσαι εκδρομική ένωση ή πολιτιστική πρωτοβουλία. Δεν είσαι κόμμα. Επομένως, ο αρχηγός ενός κόμματος πρέπει να επιδιώκει την εξουσία με όλες του τις δυνάμεις, για την κατάκτηση και την άσκηση της εξουσίας και μπορεί μετά τις εκλογές να συσπειρώσει το λαό γύρω από το κόμμα μας ή γύρω από το κόμμα μας και άλλες δυνάμεις που μπορούν να συμφωνήσουν γύρω από το πρόγραμμά μας.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών και το χρόνο στον οποίο πρέπει να γίνουν, σε συνδυασμό με το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου:

Πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις σήμερα μάς δίνουν μια προοπτική που δεν δείχνει αυτοδυναμία κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα. Επομένως, δεν μπορούμε να χάνουμε από την προοπτική μας να προκύψει από την κάλπη η κοινή απαίτηση του λαού ότι θέλει συμμαχία κομμάτων και όχι κυβέρνηση ενός κόμματος.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να κρατήσει μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα που έχει προκύψει από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και το έχει διακηρύξει και ο πρωθυπουργός ότι εφαρμόζει: την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και κάπου εκεί εξαντλείται το έργο της. Γύρω στην άνοιξη, πιστεύω και εύχομαι. Εύχομαι. Και εκεί θα τεθεί θέμα προς συζήτηση για εκλογές. Δεν θέλω να κοιμάμαι ούτε εγώ – όπως το είπε ο κ. Σαμαράς – με το ημερολόγιο.

Για όσα είπε στη γαλλική τηλεόραση για τους «αγανακτισμένους» και όσους υποστηρίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή:

Είπα ότι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουμε στη δραχμή είναι ή φασίστες και κομμουνιστές – άνθρωποι, δηλαδή, που θέλουν την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος και δεν εννοώ δεξιούς ή πολύ δεξιούς, εννοώ φασίστες ή κομμουνιστές, που δεν θέλουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Και βεβαίως, αν γυρίσουμε στη δραχμή, θα γίνει εδώ πέρα το «μαλλιοβράσε» και θα μπορέσουν να υπάρξουν όλες οι ανώμαλες ιδεολογίες και μειοψηφίες και δεν θα μπορέσουμε να δούμε άσπρη μέρα. Και είσαι ηλίθιος, διότι δεν ξέρεις τι λες. Για να καταλάβετε την ηλιθιότητα, διάβασα άρθρο Άγγλου καθηγητή πανεπιστημίου σε εγκυρότατη εφημερίδα, ο οποίος υποστήριζε την έξοδο από τη δραχμή και έλεγε μόνος του ότι επειδή η Ελλάδα εισάγει το 65% των τροφίμων που καταναλώνει, θα πρέπει να εφαρμοστεί για μια πενταετία ή και παραπάνω από αυτήν ένα σύστημα διοικητικής διανομής με διοικητικές διατάξεις. Δελτίο, δηλαδή. Και το έλεγε ο καθηγητής αυτό. Να πάμε, δηλαδή, στη δραχμή και να βάλουμε και δελτίο και να δούμε μετά τι θα γίνει!

Αυτό είπα και επιμένω επ’ αυτού. Ότι όποιος θέλει να γυρίσουμε στη δραχμή και το υποστηρίζει είναι είτε εχθρός του πολιτεύματος είτε ηλίθιος. Διότι δεν καταλαβαίνει τι υποστηρίζει.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου