Εκδηλώσεις χωρίς πυροτεχνήματα και χαρτοπόλεμο στα μνημεία

Απαγορεύονται: Πυροτεχνήματα, καπνογόνα, φωτοβολίδες, πυρσοί, κεριά, θερμάστρες αλλά και ο χαρτοπόλεμος! Απαγορεύονται και οι ήχοι έντασης άνω των 100 ντεσιμπέλ, τα βαρέα οχήματα και ο, τι άλλο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μνημεία

Απαγορεύονται: Πυροτεχνήματα, καπνογόνα, φωτοβολίδες, πυρσοί, κεριά, θερμάστρες αλλά και ο χαρτοπόλεμος! Απαγορεύονται και οι ήχοι έντασης άνω των 100 ντεσιμπέλ, τα βαρέα οχήματα και ο, τι άλλο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μνημεία.

Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους όρους, οι οποίοι πρέπει να πληρούνται (ή να αποφεύγονται) προκειμένου να γίνει χρήση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων _το σύνολο 165 _ σε όλη την επικράτεια. Διότι, όπως είναι γνωστό κάθε καλοκαίρι οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δέχονται πλήθος αιτημάτων για πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, έτσι επιβάλλεται η ύπαρξη ενός γενικού κανόνα, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν τι μπορούν να διεκδικήσουν αλλά και οι αρχαιολόγοι να μπορούν να υποστηρίξουν την θετική ή αρνητική εισήγησή τους.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφορά μάλιστα και τις παραχωρήσεις για κινηματογραφήσεις οπτικοακουστικών έργων ενώ προβλέπει και τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν οι αιτούμενοι. Εξαιρείται πάντως το Ηρώδειο για το οποίο οι όροι χρήσης συζητούνται στο συμβούλιο ιδιαίτερα.

Βασικός όρος είναι, ότι οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με το χαρακτήρα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και να διακρίνονται για την ποιότητα, την αισθητική και την καλλιτεχνική τους αξία. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η επίσκεψη στο μνημείο και η λειτουργία κυλικείων και πωλητηρίων. Οι όποιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι ελαφρές και αναστρέψιμες, το ίδιο και τα σκηνικά. Αποκλείονται ως εκ τούτου οι μεγάλες και βαριές κατασκευές που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μνημεία και δεν επιτρέπεται η στήριξη σκαλωσιών και σκηνικών πάνω τους. Φυσικά απαγορεύεται και κάθε επέμβαση (επικολλήσεις, μετακινήσεις, στερέωση φωτιστικών και ηχητικών σωμάτων ή άλλων αντικειμένων).
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέτουν το αίτημά τους τουλάχιστον ένα μήνα προ της ημερομηνίας της εκδήλωσης στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία έχει και αυτή τις υποχρεώσεις της: Εντός πέντε εργάσιμων ημερών θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα ή, σε περίπτωση που θεωρεί ότι η προτεινόμενη εκδήλωση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου θα το παραπέμψει στο ΚΑΣ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk