Μακρά περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές που θα πρέπει «να γίνει αποδεκτή ως η νέα ομαλότητα» βλέπει ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος εκτιμά ότι θα χρειαστούν χρόνια ώσπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση χρέους.

Ο επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού επισημαίνει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης στα οποία μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μπορεί να δώσει η ΕΚΤ.

Μιλώντας σε συνάντηση τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή, ο Ακερμαν ανέφερε πως τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται επενδύσεις μηδενικού ρίσκου, καλώντας παράλληλα σε μία «εκ βάθρων αναδιάρθρωση» των χαρτοφυλακίων με στόχο την εξισορρόπηση των επενδυτικών κινδύνων.

Σύμφωνα με το Reuters, o επικεφαλής της Deutsche Bank υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση. Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση λειτουργεί ακόμη, σημείωσε, λέγοντας όμως ότι χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ «η κατάσταση για τα πιστωτικά ιδρύματα θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερη».

Ο Ακερμαν κάλεσε τέλος την Ευρωζώνη να εφαρμόσει ταχύτατα τα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας πως αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την Ευρωζώνη.