Ονομάζεται «Lumineyes» και υπόσχεται να μετατρέψει τους παραπονιάρηδες καστανομάτηδες σε… γαλανομάτηδες σε μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Η αισθητική επέμβαση με λέιζερ, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Stroma Medical, δρα ουσιαστικά αποχρωματίζοντας την ίριδα του ματιού. Αν και ακόμη οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δεν είναι γνωστές, θα προσφέρει μια μόνιμη λύση σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι από το χρώμα των ματιών τους.

«Βαφή» ίριδας

Συγκεκριμένα, το «Lumineyes» αφαιρεί τη μελανίνη – στην προκειμένη περίπτωση την καφέ χρωστική – από το ανώτερο στρώμα της ίριδας, αφήνοντας να αναδυθεί το «άχρωμο» γαλάζιο.

Έτσι, δύο με τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση το πολυπόθητο (για κάποιους) γαλάζιο χρώμα σταθεροποιείται. Το αποτέλεσμα είναι ωστόσο μη αναστρέψιμο καθώς, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η μελανίνη που αφαιρείται από την συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να αντικατασταθεί εκ νέου.

Τα καστανά μάτια οφείλουν το σκούρο χρώμα τους στη συγκέντρωση μιας στρώσης μελανίνης στο μπροστινό μέρος της ίριδας. Αντίθετα, στα γαλάζια μάτια η μελανίνη «υποχωρεί» στο πίσω μέρος της ίριδας.

Για τον λόγο αυτόν το μπροστινό τμήμα της ίριδας των ανοιχτόχρωμων ματιών, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα σκουρόχρωμα, απορροφά τα μεγαλύτερα μήκη κύματος του φωτός και αντανακλά τα μικρότερα παράγοντας τις «κρυστάλλινες» γαλάζιες, γκρίζες ή πράσινες αποχρώσεις.

Σύντομα διαθέσιμη

Ο δρ Γκρεγκ Χόουμερ από την Stroma Medical, εκτιμά ότι η αισθητική επέμβαση θα είναι διαθέσιμη εντός των Ηνωμένων Πολιτειών σε τρία χρόνια από σήμερα και εκτός των ΗΠΑ σε περίπου 1,5 χρόνο. Επίσης υπολογίζει ότι το κόστος της θα αγγίζει – ούτε λίγο, ούτε πολύ – τα 3.500 ευρώ.