Το ελληνικό πρωτάθλημα και η Ευρωλίγκα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο _ μετρώντας μια μόνο συμμετοχή σε επίσημο αγώνα των «αιωνίων» απέναντι σε ασθενέστατους αντιπάλους στο υποβαθμισμένο Κύπελλο Ελλάδος _ ένας παίκτης του Παναθηναϊκού, ο ΕλληνοαμερικανόςΠατ Καλάθηςκαι ένας του Ολυμπιακού, ο ΑμερικανόςΜατ Χάουαρντ, έχουν ήδη… στοχοποιηθεί και το βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι το εξής: θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των δύο κουμπάρων κκ.Ζέλικο Ομπράντοβιτς(ΠΑΟ) καιΝτούσαν Ιβκοβιτς(ΟΣΦΠ), οι οποίοι επένδυσαν στις ικανότητές τους ή θα τους απογοητεύσουν;

Η αλήθεια είναι ότι αμφότεροι οι φόργουορντ _ ο μεν 26χρονος αδελφός τουΝικ Καλάθηαγωνίζεται περισσότερο στην περιφέρεια ως σμολ φόργουορντ, ο δε 22χρονος απόφοιτος του Μπάτλερ καλύπτει περισσότερο τη θέση «4» αναλαμβάνοντας όμως προσπάθειες από μακριά _ ξεκινούν από εξίσου… δύσκολη αφετηρία και κατά μία έννοια είναι άτυχοι: ο Πατ Καλάθης κλήθηκε να καλύψει το τεράστιο κενό του αρχηγού της ΕθνικήςΑντώνη Φώτση, ο οποίος έπεσε «θύμα» της πολιτικής λιτότητας των πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης και μετακόμισε στο Μιλάνο, ενώ ο Ματ Χάουαρντ καλύπτει μια από τις τρεις θέσεις των ξένων σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και αυτό το φορτίο μερικές φορές είναι δυσβάσταχτο στην Ελλάδα, όπου ο ξένος πρέπει να κάνει στο παρκέ τουλάχιστον τις δουλειές του…Λίνας Κλέιζα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήμαonline» οι προπονήσεις του Παναθηναϊκού σταματούν συχνά, ούτως ώστε ο «Ζοτς» να κάνει παρατηρήσεις και να δώσει οδηγίες (ενίοτε φωνάζοντας) στον Πατ Καλάθη, ο οποίος είναι δουλευταράς, αλλά ακόμη δεν έχει αφομοιώσει την αγωνιστική φιλοσοφία του ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας (οκτώ τρόπαια) και αυτό είναι απολύτως λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μάικ Μπατίς χρειάστηκε 2-3 χρόνια για να τη μάθει! Απέναντι στην… εφηβική ομάδα του Αμαρουσίου ήταν εντυπωσιακός σημειώνοντας «double–double» (11 π., 11 ρ. σε 19’), αλλά το συγκεκριμένο παιχνίδι – παρωδία δεν αποτελούσε ασφαλές κριτήριο για τις επιδόσεις και τη βελτίωσή του.

Την ίδια στιγμή, ο Ματ Χάουαρντ έχει αγωνιστεί μόνο για οκτώ λεπτά στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Αρη, ήταν άστοχος (2 π. με 1/ 4 σουτ και 2 ρ.), αλλά ικανοποίησε με τις αμυντικές τοποθετήσεις του και μάλιστα ο «Ντούντα» τον επιβράβευσε για την προσπάθειά του λέγοντάς του πως είναι ευχαριστημένος από το πάθος του στις προπονήσεις και ότι περιμένει ανάλογη αντίδραση και στους επόμενους αγώνες. Την ερχόμενη Παρασκευή (21/10) οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν την Μπιλμπάο στην Ισπανία στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, όπου ο Αμερικανός θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμος να κάνει… βουτιά σε βαθιά νερά.

Ομοίως και ο Πατ Καλάθης, ο οποίος προετοιμάζεται πνευματικά και σωματικά για την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού απέναντι στην επίσης ισπανική Ουνικάχα Μάλαγα στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Πέμπτη (20/10) έχοντας βέβαια το πλεονέκτημα της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα του Αμαρουσίου την περίοδο 2009-10. Τότε η ομάδα – έκπληξη της διοργάνωσης κόντεψε να προκριθεί στα πλέι οφ και ο ομογενής φόργουορντ κέρδιζε ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του προπονητή του κ.Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Ακόμη και αν οι δύο αθλητές δεν καταφέρουν να σταδιοδρομήσουν στον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό και στον μονίμως ανταγωνιστικό και φιλόδοξο Ολυμπιακό, δεν θα έχει συντελεστεί και η καταστροφή. Για να τους αποκτήσουν οι «αιώνιοι» έδωσαν 200.000 δολάρια (145.000 ευρώ) στον καθένα, τη στιγμή που πέρυσι οι ετήσιες αποδοχές του Φώτση ήταν 1,6 εκατ. ευρώ και ο Ολυμπιακός είχε στη «frontline» του παίκτες εγνωσμένης αξίας όπως οΓιάννης Μπουρούσης, οΛουκάς Μαυροκεφαλίδηςκαι οΡάσο Νεστέροβιτς.

Με τόσο λίγα χρήματα μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι ο Παναθηναϊκός από την απόκτηση του Καλάθη, ο οποίος έχει φοβερά αθλητικά προσόντα, που ελάχιστοι μπασκετμπολίστες διαθέτουν (ύψος 2,08 μ. με τέλειο χειρισμό της μπάλας και ταχύτητα) και αν μάθει να «διαβάζει» καλύτερα τις φάσεις, θα είναι ικανός για μεγάλα πράγματα. Οσο για τον Χάουαρντ; Αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι είναι ο πέμπτος ψηλός του Ολυμπιακού (πίσω από τουςΠέρο Αντιτς,Γιώργο Πρίντεζη,Κάιλ ΧάινςκαιΛάζαρο Παπαδόπουλο), αλλά είναι στο χέρι του να βελτιωθεί δίπλα στον κ. Ιβκοβιτς, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να κερδίσει εμπειρίες από την παρθενική χρονιά του στην Ευρώπη. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν απλά μη φυσιολογικό για τον 22χρονο ψηλό…