• Αναζήτηση
 • 24ωρο πανελλαδικό «λουκέτο» από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

  Παραλύει την Τετάρτη ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της χώρας εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης.

  Σε εξέλιξη βρίσκονται από τις 10 το πρωί και μετά τα συλλαλητήρια των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που απαντούν απεργιακά στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

  Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησε πορεία από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, ενώ στην πλατεία Κλαυθμώνος αναπτύσσεται η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

  Κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι στην Αθήνα, όπως η Πειραιώς, η Σταδίου, η Αιόλου, ενώ λίγο μετά τις 11:30 έκλεισε και η Πανεπιστημίου.

  Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι και καθηγητές. Kλειστός ο εναέριος χώρος, τροποποιήσεις στα δρομολόγια από Olympic και Aegan.

  Στα Προπύλαια από τις 11:00 συγκεντρώνονται μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων και στις 12:00 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. Θα ακολουθήσουν πορείες προς το υπουργείο Οικονομικών και προς τη Βουλή.

  Ακόμη στις 19:00 οι «Αγανακτισμένοι» θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία από τον χώρο στάθμευσης του Λυκαβηττού προς την πλατεία Συντάγματος.

  Συγκεκριμένα, την Τετάρτη δεν θα κυκλοφορήσουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

  Στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με στάσεις εργασίας , πλην του μετρό, αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

  Ειδικότερα:

  – Το μετρό θα κινηθεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην γραμμή 3 τα δρομολόγια θα γίνονται έως τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

  – Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

  – Τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 8 το πρωί με 9 το βράδυ.

  – Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα κινηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

  – Το Τραμ θα λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

  – Ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός θα ακινητοποιηθεί λόγω 24ωρης απεργίας.

  Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, όπως τόνιζαν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που επιθυμεί να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας, για να πάρει μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο και την πορεία προς τη Βουλή, που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

  Χωρίς τρένα

  Κανένα συρμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη, λόγω της γενικής απεργίας, η οποία θα επηρεάσει και ορισμένα δρομολόγια της Πέμπτης.

  Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου καταργούνται τα δρομολόγια όλων των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών, καθώς και τα λεωφορεία που πραγματοποιούν εσωτερικές μεταφορές εντός του Δικτύου, εκτός των περιοδικών αμαξοστοιχιών Πύργου-Ολυμπίας-Κατάκολου.

  Επίσης, μεταξύ Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Αθηνών:

  – Οι αμαξ/χίες 500 και 501 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων, μετά τη λήξη της απεργίας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

  Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, δηλαδή την επόμενη ημέρα της απεργίας, μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δικαίων καταργείται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 1681.

  Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

  Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία. Οι φύλακες αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης για την εφεδρεία, τις απολύσεις και το νέο μισθολόγιο.

  Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις

  Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκληθούν και στις πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

  Λόγω της απεργίας, Olympic Air και Αegean ματαίωσαν τις πτήσεις τους.

  Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και για 24 ώρες θα παραμείνει «κλειστός» ο ελληνικός εναέριος χώρος, εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια (περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 8018010101 από σταθερό και +302103550500 από κινητό τηλέφωνο ή από το εξωτερικό).

  Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

  Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίας Υγείας Πρόνοιας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην απεργία.

  Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

  Η ΠΟΕΔΗΝ θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της με τετράωρη στάση εργασίας στις 13 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 και με 24ωρη απεργία στις 19 Οκτωβρίου.

  Και οι εκπαιδευτικοί στις κινητοποιήσεις

  Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 5 και 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι διάσκαλοι και οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην εκπαίδευση «με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες».

  Κλειστά θα παραμείνουν και τα ΤΕΙ , καθώς οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ζητούν, επίσης, τον διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, που εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που εκκενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.

  Συμμετοχή των δικηγόρων και μηχανικών του ΤΕΕ

  Στην απεργία θα συμμετέχουν πανελλαδικά και οι δικηγόροι, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

  Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για «την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, την ειδική έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων, τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή ΦΠΑ 23%».

  Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα δικαστήρια της χώρας, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

  Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για τα «αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα» της κυβέρνησης.

  Προβλήματα στα μεγάλα λιμάνια

  Με προβλήματα θα γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών θα απεργήσουν, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την εργασιακή εφεδρεία.

  Αντιδράσεις και από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

  Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα λάβουν μέρος και οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κέρκυρας ζητώντας τα νυχτερινά δεδουλευμένα τους, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, τους οφείλει το κράτος, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και να σταματήσει η μισθολογική τους κατρακύλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

  Στην ίδια απεργία παίρνουν μέρος και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης των φυλακών και έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της κινητοποίησης συμβολικός αποκλεισμός της πύλης των φυλακών Κορυδαλλού από τις 7 έως τις 10 το πρωί.

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk