• Αναζήτηση
 • έξω αριστερά

  Το «δεν πληρώνω» των ΠΑΕ…

  Διανύουµε την 5η αγωνιστική του (κολοβού µε 14 οµάδες) πρωταθλήµατος ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής και ήδη πάνω από τις µισές ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας έχουν κληθεί σε απολογία από την αρµόδια Πειθαρχική Επιτροπή για οπαδικές παραβάσεις και έκτροπα. Τι ποινές έχουν επιβληθεί; Καµία, διότι δεν εκδικάστηκαν οι υποθέσεις των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών καθώς οι κατηγορούµενες ΠΑΕ ζήτησαν και πήραν αναβολή! Πού το µεµπτόν;

  Το «δεν πληρώνω» των ΠΑΕ… | tovima.gr

  Διανύουµε την 5η αγωνιστική του (κολοβού µε 14 οµάδες) πρωταθλήµατος ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής και ήδη πάνω από τις µισές ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας έχουν κληθεί σε απολογία από την αρµόδια Πειθαρχική Επιτροπή για οπαδικές παραβάσεις και έκτροπα. Τι ποινές έχουν επιβληθεί; Καµία, διότι δεν εκδικάστηκαν οι υποθέσεις των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών καθώς οι κατηγορούµενες ΠΑΕ ζήτησαν και πήραν αναβολή!

  Πού το µεµπτόν; Βοά η ποδοσφαιρική πιάτσα ότι οι εν λόγω αναβολές ζητήθηκαν και δόθηκαν όχι λόγω (των δηλωθέντων) κωλυµάτων των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά προκειµένου να πιεστεί η ηγεσία της ΕΠΟ για δραστικές εκπτώσεις στις ταρίφες των προστίµων.

  Αντιγράφω (ενδεικτικά και συνοπτικά) από το ποινολόγιο του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ για τις οπαδικές παρεκτροπές που λαµβάνουν χώρα ανελλιπώς στα γήπεδα. ∆ιευκρινίζεται ότι οι εν λόγω ποινές αφορούν µόνο τα πρόστιµα που επιβάλλει η αθλητική ∆ικαιοσύνη και έχουν παραλήπτες τις θεωρούµενες (συν)υπαίτιες οµάδες και όχι τα φυσικά πρόσωπα-αυτουργούς των επεισοδίων.

  Για απρεπή (υβριστικά κ.λπ.) συνθήµατα και λέιζερ πρόστιµο 5.000 -12.000 ευρώ. Εφόσον επαναλαµβάνονται (παρά την προειδοποίηση) 30.000 ευρώ και αν ο διαιτητής διακόψει προσωρινά το µατς 50.000 ευρώ.

  Πυρσοί – φωτοβολίδες – κροτίδες: Για άναµµα χωρίς ρίψη 20.000 -40.000 ευρώ, σε υποτροπή 40.000 ως 80.000 και για επανάληψη σε τρίτο αγώνα από 80.000 ως 160.000 ευρώ. Ρίψεις αντικειµένων: Αν το µατς δεν διακόπηκε προσωρινά 35.000 ευρώ, αν διακόπηκε προσωρινά από τον διαιτητή 50.000 ευρώ, αν η ρίψη επαναληφθεί και υπάρξει διακοπή άνω των 15’ πρόστιµο 75.000 ευρώ (συν 1-2 αγωνιστικές κεκλεισµένων των θυρών), ενώ αν υπάρξει οριστική διακοπή 100.000 ευρώ (συν 2-3 αγωνιστικές).

  Είσοδος (εισβολή) οπαδών στο γήπεδο: Αν δεν συνδέεται µε βιαιοπραγίες 80.000 ως 120.000 ευρώ, αν γίνουν βανδαλισµοί 120.000 ως 300.000 ευρώ (συν 2-4 αγωνιστικές).

  Μεµονωµένα επεισόδια: Στον περίγυρο του γηπέδου 6.000 – 40.000 ευρώ και εντός αγωνιστικού χώρου 15.000 – 100.000 ευρώ.

  Εκτεταμένα επεισόδια: Κλιµακωτά από 80.000 ως 250.000 ευρώ (συν 1 – 4 αγωνιστικές και µείον 3 ή 5 βαθµοί σε περίπτωση υποτροπής).

  Μέχρι στιγµής λοιπόν διαπιστώνεται ένα ιδιότυπο «δεν πληρώνω» από την πλευρά των ΠΑΕ! Τον αν θα ευοδωθεί η ούτω πώς µεθοδευµένη προσπάθεια θα φανεί στην πορεία. Το θέµα είναι ότι ο αυστηροποιηµένος Πειθαρχικός Κώδικας ψηφίστηκε από την αρµόδια ΓΣ της ΕΠΟ για να εφαρµοστεί και όχι για να γίνει εκ των υστέρων αντικείµενο παζαριού µε τους θιγόµενους.

  Από την άλλη, δεν παραβλέπεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα πρόστιµα είναι πράγµατι τσουχτερά. Πολύ περισσότερο συγκριτικά µε τις εισπράξεις των ΠΑΕ από τα εισιτήρια – αυτές έστω που δηλώνονται…

  Για παράδειγµα, στο µατς της 1ης αγωνιστικής ΟΦΗ – Ατρόµητος η γηπεδούχος ΠΑΕ ανακοίνωσε 4.498 εισιτήρια και 48.565 ευρώ (µεικτές) εισπράξεις! Για το εν λόγω µατς η ΠΑΕ του Ηρακλείου έχει κληθεί σε απολογία κατηγορούµενη για άναµµα… 92 καπνογόνων, για καθυστέρηση έναρξης καθώς οπαδοί του ΟΦΗ έριξαν στον αγωνιστικό χώρο… επτά ταινίες ταµειακής µηχανής και για προσωρινή διακοπή του µατς.

  Με έναν πρόχειρο υπολογισµό η ταρίφα µπορεί και να ξεπεράσει τις 70.000 ευρώ! Από πού θα τα βγάλει η κρητική ΠΑΕ, όταν δεν της φτάνει το σύνολο των (µεικτών) εισπράξεων; Και για πόσο θα καλύπτονται τα σπασµένα από τα τηλεοπτικά δικαιώµατα όταν π.χ. στον ΟΦΗ αναλογεί µερίδιο 1 ως 1,3 εκατ. ευρώ;

  Είναι όντως ακριβό για τις ΠΑΕ το… κοστουµάκι των οπαδικών εκτρόπων. Οµως, φυσικά χωρίς αυταπάτες ότι αρκεί για να συνετιστούν οι χουλιγκάνοι, κάποιος δεν θα πρέπει να πληρώνει το µάρµαρο; Αν αυτό δεν αρέσει στα αφεντικά των οµάδων τουλάχιστον ας κόψουν µαχαίρι τον οµφάλιο λώρο µε τους πραιτωριανούς των συνδέσµων.

  Το βέβαιο πάντως είναι ότι το… στρίβειν διά της αναβολής δεν λύνει το πρόβληµα και αν η ηγεσία της ΕΠΟ δεν αποδειχτεί ευεπίφορη στις πιέσεις για γενναία έκπτωση των προστίµων, αργά ή γρήγορα οι ΠΑΕ θα κληθούν να πληρώσουν τη λυπητερή.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες