Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να πάρουν μέτρα ώστε να αποτρέψουν κρούσματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εγγύς μέλλον από στρατιώτες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Στην τελευταία έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει εκτελέσεις και δολοφονίες και από τις δύο πλευρές της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη.

Στέκεται στις εκατοντάδες δολοφονίες κρατουμένων, αιχμαλώτων και αρκετών αμάχων εκ μέρους του κανταφικού στρατού, αλλά παράλληλα τονίζει ότι και πολλοί εξεγερμένοι συνέλαβαν και ξυλοκοπούσαν ή βασάνιζαν ανθρώπους, κυρίως μαύρους αφρικανούς, που πίστευαν ότι είναι μισθοφόροι του Καντάφι.

«Εχουμε καταγγελίες για λιντσαρίσματα μαύρων μισθοφόρων από στρατιώτες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων για λόγους αντεκδίκησης», καταλήγει η έκθεση.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δικηγόρος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, προέτρεψε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Τρίπολη να στηρίξουν ένα αστικό, δημοκρατικό κράτος, που θα ενσωματώνει τον ισλαμικό νόμο στις βασικές νομοθετικές αρχές του.

«Θέλουμε να χτίσουμε ένα κράτος που θα στηρίζεται στην εφαρμογή του νόμου, με σεβασμό στην ανθρώπινη ευημερία όπου ο ισλαμικός νόμος, η Σαρία, θα αποτελεί την βάση της νομοθεσίας του», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την πρώτη ομιλία του στην Τρίπολη, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Οποιαδήποτε εξτρεμιστική ιδεολογία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Εμείς οι Λίβυοι υποστηρίζουμε μια μετριοπαθή εκδοχή του Ισλάμ» κατέληξε.