Ενα περίεργο περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με πρωταγωνιστή τον μαυροβούνιο διαιτητή κ. Ζόραν Σουτούλοβιτς, ο οποίος αποβλήθηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης με την κατηγορία ότι επεχείρησε να ζητήσει την εύνοια συναδέλφου του προς όφελος της Εθνικής Μαυροβουνίου στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής της Α’ Φάσης με την Ελλάδα.

Λέγεται πως ο συγκεκριμένος διαιτητής απέστειλε γραπτό μήνυμα (SMS) σε έναν από τους τρεις διαιτητές της αναμέτρησης (στον Γερμανό κ. Ρόμπερτ Λοτερμόζερ, στον Σέρβο κ. Μιλιβόγιε Γιόβτσιτς ή στον Πορτογάλο κ. Φερνάντο Ρόκα) ζητώντας εμμέσως να βοηθήσει την Εθνική της χώρας του.

«Το ματς είναι πολύ κρίσιμο για μας», φέρεται να έγραψε μεταξύ άλλων ο μαυροβούνιος διαιτητής στο επίμαχο SMS και έπειτα από έρευνα της FIBA Europe ο κ. Σουτούλοβιτς τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ. Οταν, όμως, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, ο «δράστης» θέλησε να ενοχοποιήσει και την Ελλάδα λέγοντας _ χωρίς προφανώς να έχει αποδείξεις _ ότι «και οι Έλληνες τα ίδια κάνουν»…

Εν τω μεταξύ, ξένα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15.000 ευρώ, για παρόμοιο περιστατικό σε άλλο παιχνίδι του Γ’ Ομίλου, μόνο που αυτή η διαρροή δεν προκύπτει προς το παρόν από πουθενά. Η ΕΟΚ επισήμως δηλώνει άγνοια για τις φήμες, καθώς και για το πρόστιμο.

Διάψευση από FIBA
Μετά τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε, ο υπεύθυνος διαιτησίας της ευρωπαϊκής ζώνης της FIBA, κ. Αλαν Ρίτσαρτσον, ξεκαθάρισε ότι ο Σουτούλοβιτς δεν αποβλήθηκε, απλά δεν συνεχίζει στο Ευρωμπάσκετ, όπως και άλλοι δέκα διαιτητές, συμπληρώνοντας ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση. Προανήγγειλε μάλιστα ότι στην επόμενη φάση θα κοπούν άλλοι δέκα διαιτητές. «Ολα αυτά είναι βλακείες», ήταν η απάντηση του κ. Ρίτσαρντσον, όταν ρωτήθηκε από έλληνες δημοσιογράφους στο Βίλνιους σχετικά με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ούτως ή άλλως σε τέτοιου είδους θέματα η FIBA και κατ’ επέκταση η FIBA Europe προτιμά να διατηρεί χαμηλούς τόνους…

«Κόπηκε» ο Ελληνιάδης

Να, όμως, που ορισμένα από τα ξένα δημοσιεύματα είχαν εν μέρει βάση, μόνο που το πρόστιμο των 15.000 ευρώ επεβλήθη προσωπικά στον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα κ.Σταύρο Ελληνιάδη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην ΚΑΕ Αμαρουσίου και διετέλεσε μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε η FIBA Europe, «στις 7 Σεπτεμβρίου η πειθαρχική επιτροπή αποφάσισε ότι ο κ. Σταύρος Ελληνιάδης βρέθηκε να έχει επιδείξει αντιαθλητική συμπεριφορά. Βρέθηκε να έχει επικοινωνήσει με τρεις διαιτητές, μέσω τηλεφώνου ή γραπτών μηνυμάτων. Αυτοί οι τρεις διαιτητές επρόκειτο να διευθύνουν αγώνες της Ελλάδας. Του αφαιρέθηκε αμέσως η διαπίστευση και του επεβλήθη πρόστιμο 15.000 ευρώ».

«Προστασία από προβοκάτσιες»

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη ο κ. Ελληνιάδης υποστήριξε: «Βλέποντας τα ματς του ομίλου μας στο Αλίτους και τη συμπεριφορά των οπαδών των Σκοπίων, πήρα την πρωτοβουλία από μόνος μου να πάρω τηλέφωνο κάποιους διαιτητές που γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, όπως ο Λαμόνικα και ο Σαμπόν. Θέλησα να ζητήσω την προσοχή τους για τυχόν προβοκάτσιες από την εξέδρα, όπως είχε γίνει κατά την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου στο Ευρωμπάσκετ του 2009».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 45χρονος παράγοντας δεν ανήκει στην 24μελή αποστολή της Εθνικής Ανδρών, για αυτό άλλωστε δεν επεβλήθη πρόστιμο στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης από τους αρμόδιους τηςFIBAEurope.