Η βρετανική κυβέρνηση υπαναχωρεί στα σχέδιά της να περιορίζει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή να απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτές όσους θεωρεί υπόπτους για υποκίνηση ταραχών.

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δήλωσε σε εκπροσώπους των κοινωνικών δικτύων χθες, Πέμπτη 25 Αυγούστου, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να «περιορίσει τη χρήση του Διαδικτύου».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η Μέι με εκπροσώπους των εταιρειών Facebook, Twitter και RIM, της εταιρείας που κατασκευάζει τα τηλέφωνα BlackBerry. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις πρόσφατες ταραχές σε διάφορες βρετανικές πόλεις ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους ώστε να εμποδίζει τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να μεταδίδουν πληροφορίες για τα επεισόδια ή να ενημερώνουν τους ταραξίες για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Όμως, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κάμερον, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και στις οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του λόγου, κυβερνητικά στελέχη σπεύσουν τώρα να αποστασιοποιηθούν από τις θέσεις του Κάμερον και δηλώνουν ότι το πιο σημαντικό είναι να βρεθούν τρόποι ώστε τα κοινωνικά δίκτυα να βοηθούν το έργο της αστυνομίας σε περιόδους κοινωνικών αναταραχών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών δικτύων και των διωκτικών αρχών ώστε να αποτραπεί η χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία παραβατικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει με κανέναν τρόπο να εμποδίσει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα».