Μέτρα σοκ: Εισφορά αλληλεγγύης 1% – 5% και μείωση αφορολόγητου

«Βασικός στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τετάρτης.

«Οταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρχε ανάγκη να επιβεβαιωθούν ποσά που έφταναν τα 5,5 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις «δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας».

Παραλλήλως αναφέρθηκε στη διαδικασία της Βιέννης με στόχο την εθελοντική διακράτηση ομολόγων χωρίς να προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διαθεσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στη διαδικασία και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ολη η ομιλία του υπουργού Οικονομίας

Εκανε επίσης λόγο για συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ «στην ανάγκη να έχουν ψηφιστούν τα δυο νομοθετήματα ως τις 30 Ιουνίου», δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός Νόμος.

Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αποδεκτές από τους εταίρους αλλαγές, είπε με νόημα ο Ευάγ. Βενιζέλος, τονίζοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι έμενε η οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επανέλαβε την κρισιμότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου για την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και την ύπαρξη β’ πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

-Στην εισοδηματική κατηγορία μεταξύ 8.000 – 12.000 επιβάλλεται συντελεστής 10%.
Εξαιρούνται νέοι ηλικίας ως 30 ετών, άτομα με αναπηρία και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών γα τα εισοδήματα ως 12.000 ευρώ.

-Η εισφορά αλληλεγγύης κλιμακώνεται από το 1% ως 5% σε όλο εισόδημα
Από 12.000 – 20.000 ευρώ 1%
από 20.000-50.000 ευρώ 2%
από 50.000-100.000 ευρώ 3%
από 100.000 και πάνω 4%
5% για βουλευτές, υπουργούς, αιρετούς τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακλητούς υπαλλήλους επιπέδου γενικού γραμματέα

– Θα επιβληθεί εξίσωση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τις επιχειρήσεις και μια πολύ μικρή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει της οργάνωσης του μηχανισμού επιστροφών.

-Επιβάλλεται ελάχιστο τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος στα 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά, μετά τα 5 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση.

– Στα ακίνητα δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά η μείωση της αξίας στα 200.000 ευρώ για επιβολή φόρους ακίνητης περιουσίας, θα ισχύσει όπως είχε αποφασιστεί.

«Δεν είναι δυνατόν να εμφανιζόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι ζητώντας νέες θυσίες και νέες παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, αναφορά που εξελήφθη ως «βολή» κατά του προκατόχου του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι κυρίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν ήδη μεγάλα βάρη» ανέφερε. «Το ζήτημα της ηθικής ισορροπίας των μέτρων δεν ενδιαφέρει τος δανειστές μας» πρόσθεσε.

Ο Εφαρμοστικός Νόμος θα κατατεθεί τη Δευτέρα και η διαδικασία και για Μεσοπρόθεσμο και Εφαρμοστικό θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι .

«Ολα όσα κάνουμε και όλα όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο έχουν χαρακτήρα ο οποίος είναι έκτακτος, στοχευμένος και σημειακός» είπε ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν το νέο φορολογικό σχέδιο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον επιμερισμό των φορολογικών βαρών. Ανέφερε ότι έδωσε εντολή να υπολογισθούν τα βάρη που έχουν σηκώσει οι διάφορες κοινωνικές ομάδες από τον Οκτώβριο του 2009.

«Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες να μετάσχουν στη διαδικασία της Βιέννης» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στην εθελοντική διαδικασία διακράτησης ομολόγων.

«Από αυτές τις ρυθμίσεις ως φορολογική πολιτική εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος, ενέχουν ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να είναι άνισο και αντιαναπτυξιακό» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Η συμμετοχή των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών «θα είναι αυτή που πρέπει να είναι» είπε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη διαδικασία εθελοντικής διακράτησης ομολόγων λήξης 2012-2015.

Τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν μπει στον κοινό λογαριασμό κοινωνικής ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία και θα κάνει τους χειρισμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk