Καταστροφικό για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος το σενάριο επιστροφής στη δραχμή και άφησε αιχμές για το πολιτικό προσωπικό που με τις παραλείψεις του έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου επιχειρήσεων Μυτιληναίος, ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε πως «είναι μονόδρομος η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για να σταματήσει να δανείζεται η χώρα για μισθούς και συντάξεις ώστε να μην είμαστε όμηροι των δανειστών μας». Μάλιστα για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως μία τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε τα μέγιστα τον όμιλο αφού το 80% του τζίρου αφορά δουλειές στο εξωτερικό αλλά όπως τόνισε «είμαστε πρώτα Ελληνες και μετά διαχειριστές».

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η αναφορά του ισχυρού άνδρα του ομίλου στις ελληνικές τράπεζες: «όλα τα χρήματα του ομίλου δεν κατατίθενται σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά σε ελληνικές τράπεζες. Αυτή την περίοδο που το σύστημα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε, στεκόμαστε δίπλα στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την πρόβλεψη που είχε κάνει ότι μέχρι το τέλος του 2011 ο όμιλος αναμένεται να έχει ρευστότητα που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και επιβεβαίωσε ότι υπό προυποθέσεις θα ενδιαφερθεί για εξαγορές και ιδιωτικοποιήσεις όπως η Λάρκο και η ΔΕΠΑ. Για την πρώτη περίπτωση ανέφερε ότι το όποιο τίμημα θα πρέπει να παραμείνει μέσα στην εταιρεία, ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού τις οποίες έχει ανάγκη η μεταλλουργία νικελίου. Αυτές τις αποτίμησε μέχρι και 500 εκατ. δολάρια. Για τη ΔΕΠΑ ο όμιλος διατηρεί το ενδιαφέρον του, ωστόσο ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν μαζί με τη ΔΕΠΑ θα πωληθεί και ο ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το μονοπώλιο που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου.

Για τη ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως «δεν επιθυμούμε τη μείωση της αξίας της και θέλουμε να παίξει θεσμικό ρόλο, όχι όμως εις βάρος των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών» και εκτίμησε πως « όταν ολοκληρωθεί η περίοδος των γενικών συνελεύσεων (σ.σ. τέλος Ιουνίου) δεν θα πωλείται το 17% αλλά το 51%».

Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του ομίλου (ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιο, Ενέργεια) εμφανίζουν αύξηση 30% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 αλλά ο επικεφαλής του ομίλου αυτή τη φορά απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης λόγω των δυσχερειών της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως του αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο όμιλος.