«Όλοι αυτοί που μιλάνε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στην παρούσα φάση, ζητούν τη συνενοχή της ΝΔ σε μια εγκληματική για το λαό πολιτική».
Με αυτή τη δήλωση προς το Βήμα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ δίνει το κλίμα που επικρατεί στον πυρήνα των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά για τις δημόσιες προτροπές περί στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας.

Για τον κ. Σαμαρά, που αποκλείει μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, οποιαδήποτε συναίνεση με την κυβέρνηση, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠαΣοΚ και στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

«Το ΠαΣοΚ είναι δέσμιο των ψεμάτων που είπε και των αδιεξόδων στα οποία παγίδεψε την οικονομία. Είναι το πρόβλημα και εγώ αυτό θέλω να το λύσω και όχι να συνεργαστώ μαζί του» είναι μια άποψη που έχει πει παλαιότερα και στην οποία εμμένει.

Στο στενό ηγετικό πυρήνα δηλητηριώδη είναι τα σχόλια, τόσο για την παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη που ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση, παρά τα λάθη της, για έξοδο από την κρίση, αλλά και για την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που προέταξε το δίλημμα «εθνική συνεννόηση τώρα ή πρόωρες εκλογές».

Ενδεικτικό στοιχείο του κλίματος που επικρατεί στην ηγετική ομάδα του κόμματος, ήταν και η χθεσινή φράση του εκπροσώπου κ. Ι. Μιχελάκη, που είπε: «τα αρραβωνιάσματα πότε με τον ένα και πότε με τον άλλο πηγάζουν από όσους φοβούνται αυτοδύναμηΝΔ του Αντώνη Σαμαρά».

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, συνοδεύεται και στο παρασκήνιο από την ανάλυση ορισμένων στελεχών, ότι επιχειρηματικά, πολιτικά, ακόμη και διπλωματικά συμφέροντα, έχουν στόχο να περιορίσουν την απήχηση των προτάσεων της ΝΔ και να αποδυναμώσουν την όποια επιρροή του κ. Σαμαρά.

Σε αυτό το κλίμα ενισχύεται η παραφιλολογία, ότι συγκεκριμένα συμφέροντα επιζητούν εθνική συναίνεση και «εκβιάζουν» τη στήριξη από τη Ν.Δ. της αντιμνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, κεντρικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, αναφέρουν ότι η οποιαδήποτε προοπτική συνεννόησης –και όχι συνεργασίας- προσκρούει στο καθοριστικό αίτημα του κ. Σαμαρά για άλλο μείγμα πολιτικής και για την αποδοχή μεγάλου αριθμού προτάσεων της ΝΔ, από αυτές που θα παρουσιαστούν στο Ζάππειο ΙΙ την μεθεπόμενη Πέμπτη.

Εξάλλου, όλοι αναγνωρίζουν, ότι η οποιαδήποτε –έστω και θεωρητική- συζήτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής ή όχι της ΝΔ σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ή συνεργασίας, από μόνη της θα λειτουργούσε αποσυσπειρωτικά για τη βάση του κόμματος.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα υποστεί πολύ μεγάλη πίεση, αρκετά πιο έντονη απ΄ ό,τι έχει δεχθεί έως σήμερα, και δεν θα αντέξει το βάρος των νέων πρόσθετων- σκληρών όπως λένε- μέτρων που έρχονται. Για αυτό ήδη ο κ. Σαμαράς προβλέπει πιο ισχυρές πολιτικές δονήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ρήγμα στην κομματική βάση του ΠαΣοΚ.

Ο προβληματισμός όμως είναι έντονος σε μεγάλο αριθμό βουλευτών που θεωρούν ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ περί αυτοδυναμίας, με το συγκεκριμένο κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να υποστηριχθεί επαρκώς.

Και αυτό, διότι πολλοί θεωρούν ότι ο δικομματισμός καταρρέει και σε περίπτωση εκλογών, είναι πολύ πιθανόν κανένα κόμμα να μην καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ως εκ τούτου το θέμα των συνεργασιών θα τεθεί εκ των πραγμάτων.