Οι ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει η κρίση και η προετοιμασία για την «επόμενη ημέρα» είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το ελληνικό συνέδριο ηγεσίας 2011, το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), στις 13 & 14 Μαΐου στο Grand Resort Lagonissi με γενικό τίτλο «Riders on the Storm: Ηγέτες πέρα και πάνω από τα δύσκολα».
Το συνέδριο θα εστιάσει στα μυστικά της εμπνευσμένης ηγεσίας σε δύσκολους καιρούς και στους τρόπους με τους οποίους οι ηγέτες μπορούν δώσουν ελπίδα και προοπτική στους συνεργάτες τους επιχειρώντας να αναδείξει τα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να οδηγήσουν μια επιχείρηση ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, όταν το περιβάλλον βελτιωθεί. Στο βήμα του συνεδρίου θα ανέβουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί με γνώση και εμπειρία σε θέματα ηγεσίας και μάνατζμεντ.
Ο Kemal DerviΊ θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας. Ως εξωκομματικός υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας το κρίσιμο διάστημα 2001-2002 οδήγησε την τουρκική οικονομία στην έξοδο από την οξεία οικονομική ύφεση εφαρμόζοντας ένα σκληρό πρόγραμμα σταθεροποίησης σε συνδυασμό με ριζικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Οικονομολόγος αι με εμπειρία 30 και πλέον χρόνων ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος παγκόσμιων οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Ο.Η.Ε., γνωρίζει όσο λίγοι πώς μια χώρα –οι επιχειρήσεις, το κράτος, το πολιτικό σύστημα–, που τελεί υπό την επιτήρηση των δανειστών της, μπορεί να στηθεί στα πόδια της ξανά.
Ο Robert E. Quinn, διακεκριμένος καθηγητής στο University of Michigan School of Business. υποστηρίζει ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα. «Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να γίνει η αλλαγή. Η κρίση ωθεί κάποιους ανθρώπους να έρθουν στο προσκήνιο και να ενεργήσουν με δυναμισμό. Συνειδητοποιώντας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, κάτι πρέπει να κάνουν διαφορετικά, δημιουργούν ένα όραμα», επισημαίνει ο καθηγητής Quinn.
Ειδικός σε θέματα ηγεσίας και αλλαγής, ο Robert Quinn εστιάζει στο πώς ένας ηγέτης μπορεί να εμπνέει και να επηρεάζει θετικά τους συνεργάτες του, δίδοντάς τους «αεροδυναμική ώθηση» να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες. Με 25 χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση στελεχών, συμβουλεύει τους ηγέτες πώς μπορούν να γίνουν θετική δύναμη αλλαγής και να δώσουν σχέδιο, ελπίδα και προοπτική στους συνεργάτες τους, ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν.
O Nick Baylis, ψυχολόγος και λέκτορας στο University of Cambridge, θεωρεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μπορούν να λειτουργήσουν ως συναισθηματικοί καταλύτες για προσωπική εξέλιξη και αναμόρφωση. «Σε εποχές όπως η σημερινή», λέει ο Δρ. Baylis, «είναι σημαντικό για όλους να αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο ό,τι η ζωή ‘ρίχνει’ στο δρόμο τους. Θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο και σωστό, και να κυνηγήσουμε συνειδητά ‘συναντήσεις με το απρόσμενο’.
Γνωστός με το προσωνύμιο «Dr FeelGood», ο Nick Baylis προτείνει απλές καθημερινές ενέργειες οι οποίες, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, μας βοηθούν να νιώθουμε δημιουργικοί, πλήρεις και υγιείς. Έχει μελετήσει δε ιδιαίτερα τις δεξιότητες της ευτυχίας: εκείνες τις πρακτικές με τις οποίες τα άτομα μαθαίνουν να βλέπουν τη θετική όψη ακόμη και των πιο αρνητικών πραγμάτων, και να μετατρέπουν τις δυσάρεστες εμπειρίες τους σε θετική δύναμη αλλαγής.
Επίσης, στο συνέδριο αναπτύσσουν τις σκέψεις τους και συζητούν έμπειροι έλληνες μάνατζερ και οικονομολόγοι, ενισχύοντας τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων που θα οδηγήσουν στην εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων και προτάσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, ο κ. Μάρκος Βερέμης (UPSTREAM), ο κ. Παύλος Ευμορφίδης (COCO-MAT) και o κ. Κωνσταντίνος Κουκούντζος (KLEEMANN) θα αναδείξουν στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης και θα περιγράψουν τις επιπτώσεις της ύφεσης στους υπαλλήλους μιας επιχείρησης και πώς μπορεί ένας ηγέτης να τις διαχειριστεί δημιουργικά.
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Θοδωρής Βάρδας, ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος και ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου EUROBANK EGF κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα αναφερθούν στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, στον ανασχεδιασμό του κράτους και την προσαρμογή του ιδιωτικού τομέα.
Σε ειδική ενότητα με τίτλο «View from the Top: Οι εμπειρίες της ηγεσίας», ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος θα συζητήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στον τραπεζικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, ώστε να εξομαλυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στη θετική δύναμη της αλλαγής και την προσωπική ανάταση σε καιρούς κρίσης. Ελληνες ομιλητές όπως ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, o διευθυντής του σχολείου 2ης ευκαιρίας των φυλακών Ελαιώνα, κ. Κλήμης Πυρουνάκης, ο δημοσιογράφος & συνιδρυτής των Atenistas, κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος και ο κ. Νίκος Βουλγαρόπουλος από το περιοδικό «Αναπηρία Τώρα», θα μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και θα αναδείξουν, με τη βοήθεια του Nick Baylis, τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μετατρέψουμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης και αναδημιουργίας.