Αντιπαράθεση για τα οικονομικά στο Δήμο Αθηναίων


Με δυο διαφορετικά ψηφίσματα για την ενίσχυση των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων κονταροκτυπήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα το απόγευμα η παράταξη του κ. Γ. Καμίνη και η αντιπολίτευση. Η νέα δημοτική Αρχή δεσμεύθηκε, σε ψήφισμα που υπερψηφίσθηκε, να εξετάσει το ενδεχόμενο διεκδίκησης «τυχόν παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων του 2010», από κοινού με την ΚΕΔΚΕ.

Αυτή ήταν η απάντηση Καμίνη στην πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίες ζητούσαν από το Δήμο Αθηναίων να διεκδικήσει παρακρατηθέντα ποσά από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έχασε ο δήμος από μη καταβολή» κάποιας δόσης του ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – αφορά κονδύλι που δίνεται στους δήμους για τα έργα) το 2010.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν πέρασε λόγω λευκού, που ψήφισαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Καμίνη (λίγοι ψήφισαν κατά). Το θέμα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Καμίνη ότι αρνήθηκε να διεκδικήσει 38 εκ. ευρώ, «τα οποία παρανόμως παρακρατούνται από την κυβέρνηση, λόγω της πιστής εφαρμογής του απεχθούς μνημονίου». Οπως είπε «το αρνήθηκε, μη τυχόν και στενοχωρήσει τον πολιτικό του προϊστάμενο, Γιάννη Ραγκούση, φέρνοντας ψηφίσματα και γενικόλογα ευχολόγια».

Το ψήφισμα που πρότεινε για τη βελτίωση των οικονομικών ο κ. Καμίνης επικράτησε με 37 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Σε αυτό προτάσσεται μεταξύ άλλων η τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2011 (θέσπιση ειδικών κριτηρίων για το δήμο Αθηναίων, υπολογισμός με βάση και τον αριθμό των εργαζομένων στα διοικητικά όρια του δήμου κ.ά.), η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% σε τουλάχιστον 1%, η επανεξέταση του ελάχιστου λειτουργικού κόστους των δήμων από την ΚΕΔΚΕ, η άρση της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη και τον δημοτικό φόρο των δημοσίων κτιρίων κ.ά.

Πάντως, ομόφωνη ήταν απόφαση να μην καταργηθεί το σχολείο Κωφών στους Αμπελόκηπους . Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εξουσιοδότησε το δήμαρχο να καταθέσει έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα των σχολείων ειδικής αγωγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk