Στις παρυφές των 1.500 δολαρίων (στα 1.499,32 δολάρια για την ακρίβεια) έφθασε σήμερα η ουγκιά του χρυσού – πρόκειται για νέο ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC, που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη για να γιορτάσουν την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Οχι όμως λόγω αδυναμίας της προσφοράς να καλύψει τη ζήτηση, αλλά λόγω των κερδοσκόπων η δράση των οποίων, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του OPEC Αμπντάλα ελ Μπαντρί, έχει επιβάλει ένα «καπέλο» 15 έως 20 δολαρίων στην τιμή του βαρελιού.
Ο ελ Μπαντρί ουσιαστικά επανέλαβε χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι, ο οποίος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητα υψηλές» τις σημερινές τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και απέδωσε την κούρσα του αργού σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου.
Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης έχει ενισχυθεί κατά 13% από την αρχή του έτους, ενώ η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου έχει εκτιναχθεί κατά 26% υψηλότερα. Σήμερα ενώ από το πρωί υποχωρούσαν, στις απογευματινές συνεδριάσεις οι τιμές του αργού ανέκαμψαν και πάλι. Συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 98 σεντς συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της αγοράς τη Μεγάλη Δευτέρα, στα 108,10 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 13 σεντς στα 121,74 δολάρια το βαρέλι.