Μπροστά σε χιονοστιβάδα πολιτικών επιθέσεων βρίσκεται πλέον ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος βάλλεται, με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη κατάληψη των συμβασιούχων στο δημαρχιακό μέγαρο της οδού Κοτζιά, και από τις δυνάμεις της Αριστεράς αλλά και από τη ΝΔ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης δεν έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί τη νέα διοίκηση του Δήμου , επιλέγοντας οξύ αντιπολιτευτικό λόγο σε κάθε ευκαιρία – όπως σήμερα, με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου για 166 συμβασιούχους της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων σύμφωνα με την οποία διατηρούν το δικαίωμα εργασίας τους, μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, η οποία αναμένεται ως το 2014-15.

Οι βολές που δέχεται ο κ. Καμίνης από όλες τις πλευρές – κι ας είναι από διαφορετικά ορμητήρια- έχουν ως συνισταμένη την κατηγορία ότι ακολουθεί κατά πόδας την κυβερνητική πολιτική σε συμφωνία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση στο ζήτημα των προσλήψεων.

Πάντως, ο κ. Καμίνης επιμένει ότι το πρόβλημα με τους συμβασιούχους το κληρονόμησε, εμφανίζεται αποφασισμένος να το αντιμετωπίσει «με βάση τη νομοθεσία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων» και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι απέναντι στις πολιτικές επιθέσεις που δέχεται δεν θα μπει σε μια «στείρα αντιπαράθεση».

Επιπλέον, όπως έλεγαν από το επιτελείο του, θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την ομαλή λειτουργία του Δήμου «για το καλό του δημότη» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσει τη μεταφορά του δημοτικού συμβουλίου σε άλλο μέρος, όσο είναι σε κατάληψη το δημαρχείο, όπως έγινε με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Δεν θα είναι έκπληξη αν η συνεδρίαση της Τετάρτης γίνει και πάλι εκτός δημαρχείου.

Στελέχη της παράταξής του υπογραμμίζουν ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση για τους 166 συμβασιούχους καθαριότητας είναι σεβαστή. Διευκρινίζουν μάλιστα ότι η απόφαση δεν έρχεται καν σε αντίθεση με τον προγραμματισμό για προκήρυξη θέσεων που είχε επιχειρηθεί, μια και «δεν ήταν προκήρυξη θέσεων αλλά προγραμματισμός ώστε εφόσον χρειασθεί ο Δήμος να μπορεί να κάνει προσλήψεις. Δεν χρειάζεται , δεν κάνει προκήρυξη».

Πάντως, χαρακτηριστικό του πολιτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι οι συνεχείς αντιπαραθέσεις. Το πρωί της Τρίτης, κατά την επίσκεψή του στους συμβασιούχους στο δημαρχείο , πυρά κατά του κ. Καμίνη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας ο οποίος τον κατηγόρησε ότι πολύ γρήγορα «από ένας πετυχημένος συνήγορος του πολίτη, μετατράπηκε σε συνήγορο της κυβέρνησης, της πιο ανάλγητης κυβέρνησης που έρχεται να εφαρμόσει ένα μνημόνιο που οδηγεί τον ελληνικό λαό στη χρεοκοπία». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία στο νόμο του Ραγκούση, που να δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι για πολλά χρόνια στις εργασίες τους.

Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης και Βουλευτής της ΝΔ κ. Χρ. Ζώης εξαπέλυε επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων που, όπως είπε, έχει κάνει μπαλάκι τους συμβασιούχους, στέλνοντάς τους στο υπουργείο Εσωτερικών, «από όπου ο συντονιστής της Κυβέρνησης κ. Ραγκούσης τους στέλνει πάλι πίσω». Μάλιστα, τον ψέγει για την αδιαλλαξία του και παράλληλα για την επιλογή του να γίνει δημοτικό συμβούλιο «στο προστατευμένο περιβάλλον ενός πολυτελούς ξενοδοχείου».

Και καπάκι ο κ. Ν. Κακλαμάνης χαρακτήρισε κόλαφο για τη Κυβέρνηση και για τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου για τους 166 συμβασιούχους της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Τους εγκαλεί ότι «υπηρετώντας πιστά τη Τρόικα και το μνημόνιο της, έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις, σε αναλογία 1 προς 7, μετατρέποντας τη χώρα σε έναν απέραντο… ΟΑΕΔ». Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει ότι η απόφαση έχει κατ’ επέκταση τεράστιο αντίκτυπο και για τον κ. Καμίνη, ο οποίος «ως τώρα υπάκουε «τυφλά», τον υπουργό Εσωτερικών φτάνοντας στο σημείο, χθες, να διεξάγει, παρανόμως, Δημοτικό Συμβούλιο σε ξενοδοχείο, ώστε να ξεπεράσει την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου από τους συμβασιούχους και να πετύχει την ψήφιση του προϋπολογισμού-«μαϊμού» για το 2011».