Μέχρι και 14 δισ. ευρώ θα χρειαστούν από το κράτος οι προβληματικές ισπανικές τράπεζες (cajas) προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Les Echos μέχρι σήμερα τέσσερα από τα οκτώ ταμιευτήρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα για την ενίσχυσή τους από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης Τραπεζών (FROB) ζητώντας συνολικά 6 δισ. ευρώ.

Τα τέσσερα ταμιευτήρια καλούνται από την Τράπεζα της Ισπανίας να αυξήσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10% ή σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν σε συνέργιες (συγχώνευση ή εξαγορά). Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 14 Απριλίου στις τράπεζες προκειμένου να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Βέβαια η αναπόφευκτη είσοδος του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των συνεταιριστικών οργανισμών δεν θα γίνει χωρίς αντάλλαγμα. Οι τέσσερις τράπεζες και τα οκτώ ταμιευτήρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν νέους κανόνες διακυβέρνησης, όπως η μείωση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου και ασφαλώς η είσοδος σε αυτό αντιπροσώπου της κυβέρνησης.

Πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν χρήματα από το ταμείο FROB για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Από τις αρχές του 2009 το ταμείο έχει διαθέσει 11,5 δισ. ευρώ από τα 99 δισ. που διαθέτει. Αν προστεθεί σε αυτό το ποσό τα 14 δισ. που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν σήμερα τότε το συνολικό κόστος της διάσωσης των τραπεζών θα ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ.