Το 17,5% των πολιτών δεν επισκέπτεται ούτε τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ διότι δεν έχει να πληρώσει. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από μελέτη ειδικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλο, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Αλλη μελέτη, η οποία αφορά τη θνησιμότητα των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας, δείχνει ότι σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στην Αχαΐα, στη Βοιωτία και στα Χανιά. Παράγοντες κινδύνου, για την ανάπτυξη παθήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο, είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων, το στρες και η απουσία φυσικής δραστηριότητας. «Σε ό,τι αφορά την άσκηση, τα τελευταία χρόνια πάμε καλύτερα», διαπιστώνει πάντως ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο, την 1η Απριλίου ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών μονάδων και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. «Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε συγχωνεύσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αν δεν γνωρίζεις τις δομές, τι προσφέρουν και τις ανάγκες των πολιτών», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του υγειονομικού χάρτη, ο οποίος προσφέρει «στοιχειώδες μάνατζμεντ για να παρακολουθούμε τη δουλειά και μέλλον».